Makkelijke kaasbroodjes maken (recept voor pão de queijo)

Kaasbroodjes maken is veel makkelijker dan je misschien denkt. Met dit recept maak je eenvoudig mini kaasbroodjes met lekker veel kaassmaak en een chewy binnenkant.

Even om misverstanden te voorkomen: dit zijn dus geen kaasbroodjes van bladerdeeg met romige vulling. Je weet wel, zoiets als de kaasbroodjes van de Hema. Die zijn prima, maar niet zo onweerstaanbaar als deze goudgele balletjes.

Dit zijn stevige, chewy kaasbroodjes

Janneke Vreugdenhill beschreef deze kleine kaasbroodjes ooit als “kleverige kaasdingetjes” en dat is precies wat het zijn. (Ze deed dat in haar Braziliaanse kaasbroodjes recept waar het recept hieronder op gebaseerd is.)

De kaasbroodjes komen uit Brazilië en heten daar pão de queijo. Ze worden gemaakt van cassavemeel en hebben in de verte wel iets weg van Franse kaassoesjes (gougères).

Het zijn kleine balletjes met een mooie goudgele buitenkant, een stuk steviger dan soesjes maar dus wel ongeveer die vorm.

De echte magie (vind ik persoonlijk) van de Braziliaanse mini kaasbroodjes zit aan de binnenkant. Als alles goed gaat blijft die namelijk kleverig bij het bakken. Daardoor zijn ze onweerstaanbaar chewy en kun je lekker lang van hun fijne kaassmaak genieten.

Hoe maak je kaasbroodjes?

Okay, dit is ook een beetje een magisch deel van deze kaasbroodjes. Ze zijn namelijk heel simpel te maken. Dat gaat in slechts een paar stappen:

  • Kaas raspen
  • De geraspte kaas met alle andere ingrediënten in een kom doen
  • De hele boel mixen
  • Het beslag in een mini-muffinvorm scheppen
  • Bakken

Et voila, zo kun je zonder problemen kaasbroodjes maken zonder bladerdeeg.

Ingrediënten voor pão de queijo

Hoewel pao de queijo oorspronkelijk uit Brazilië komt, kun je ze prima bakken met spullen die je in Nederland kunt kopen. Voor 1 ingrediënt moet je misschien een beetje moeite doen, voor de rest spring je gewoon op de fiets naar je dichtstbijzijnde supermarkt.

De basis is cassavezetmeel

Braziliaanse kaasbroodjes bak je van cassavezetmeel, dat je meestal zult vinden onder z’n Engelse naam tapioca starch. Je ziet het ook als tapiocameel of cassava flour.

Cassavezetmeel is een felwit poeder dat wat krakerig aanvoelt als je in de zak knijpt. Ik zie op internet ook plaatjes van tapioca flour met vezels erin. Niet zo verrassend, want het wordt gemalen van cassavewortels en die hebben natuurlijk een schil en vezels.

Ik vermoed dat pão de queijo niet te bakken is met dat vezelige meel, omdat de broodjes dan te compact worden. Ik weet dat niet zeker, want heb het nog nooit geprobeerd. Mocht je het een keer doen, dan ben ik benieuwd of het werkt. Laat je het hieronder weten?

Omdat cassavezetmeel niet gemaakt is van een graan, zitten er geen gluten in. Met dit recept bak je dus glutenvrije kaasbroodjes.

Waar koop je cassavezetmeel?

Meestal koop ik cassavezetmeel bij een Aziatische supermarkt. Zelfs de kleine toko hier in het dorp verkoopt het. Ik heb het ooit wel eens online gekocht bij de Jumbo (van het merk Peak’s Free From), maar zie het daar nu al een tijd niet meer.

Ik ontdekte net dat je ook tapioca zetmeel kunt kopen bij bol.com, hoewel het daar op het moment dat ik dit schrijf echt verbijsterend duur is. Als je geen Aziatische winkel in de buurt hebt, kun je dus beter tapioca starch kopen bij je favoriete internettoko. (Ik vind Tjins Toko fijn.)

Welke kaas gebruik je voor pão de queijo?

In Brazilië worden deze kaasbroodjes vaak gemaakt met kaas uit de staat Minas Gerais. Die kun je waarschijnlijk niet zomaar kopen (ik in ieder geval niet), maar gelukkig kun je hem prima vervangen door een beetje pittige geraspte kaas.

Het recept hieronder geeft je de keuze tussen Parmezaanse kaas of belegen kaas. Parmezaanse kaas geeft de meest kazige smaak, maar is ook vrij prijzig. Belegen kaas geeft een zachtere kaassmaak.

Omdat de kaas zo’n belangrijk ingrediënt is in dit recept voor kaasbroodjes, loont het de moeite om hem vers te raspen. Ik geef toe, het is even een werkje. Maar je broodjes worden er echt een stuk lekkerder van dan van geraspte kaas uit een zakje.

Met olie, melk, eieren en zout is het beslag af

Als de kaas en het tapioca zetmeel in je kom zitten, ben je er bijna. Er hoeven dan alleen nog eieren, een flinke plens olijfolie en melk en wat zout bij.

Kaasbroodjes bakken zonder moeite

Het mixen van het beslag voor dit recept is een eitje. Ik zet altijd mijn KitchenAid mixer aan het werk en die heeft in een minuutje ofzo alle ingrediënten gemengd.

Je kunt natuurlijk ook met de hand mixen. Dat zal iets langer duren, maar is zeker geen lastig klusje.

Het gemengde beslag giet of schep je in de holletjes van een mini-muffinblik en bak je een minuut of 20-25 op 200 graden Celsius.

Haal de broodjes uit de oven als ze mooi goudgeel zijn, met misschien hier en daar een goudbruin vlekje. Als je ze laat staan tot ze overal goudbruin zijn, worden ze te hard. Je mist dan een groot deel van de charme van de fijne chewy binnenkant.

Meer lekkere snacks maken?

Recept: kaasbroodjes

Kaasbroodjes uit Brazilië (pão de queijo)

Kleine, chewy kaasbroodjes met lekker veel kaassmaak. Je maakt ze met ingrediënten die je gewoon in Nederland kunt kopen.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Baktijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Porties 24 mini kaasbroodjes
Keuken Braziliaans

Keukenbenodigdheden

  • 1 mini-muffinblik

Ingrediënten
  

  • 350 gram cassavezetmeel ook wel tapioca starch genoemd
  • 150 gram vers geraspte Parmezaanse kaas (optie 1) OF
  • 150 gram vers geraspte belegen kaas (optie 2)
  • 3 eieren
  • 1/2 theelepel zout
  • 150 ml olijfolie
  • 150 ml melk
  • beetje olijfolie om het muffinblik in te vetten

Aan de slag
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en vet de mini-muffinvorm in met olijfolie.
  • Doe het cassavezetmeel in de kom van je staande mixer of een andere grote kom.
  • Voeg de geraspte kaas toe (Parmezaanse OF belegen), samen met de eieren, het zout, de olijfolie en de melk.
  • Zet de mixer aan op lage snelheid en meng alles goed door elkaar tot je een plakkerig deeg hebt. Of roer alles grondig door elkaar met de hand.
  • Schep het deeg in de ingevette mini-muffinvorm. Vul de holletjes tot ongeveer een centimeter onder de rand.
  • Bak de pão de queijo in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 20-25 minuten, of tot ze mooi goudgeel zijn.
  • Een paar goudbruine vlekjes zijn prima, maar haal de mini-kaasbroodjes uit de oven voor ze overal goudbruin zijn! Zo zorg je dat ze lekker zacht blijven aan de binnenkant.
  • Eet ze kaasbroodjes warm voor het lekkerste chewy effect.
Vragen of tips over dit recept? Deel ze hieronder bij “Reacties”.

Laura is als drukke co-ouder altijd op zoek naar de volgende makkelijke, best-wel-gezonde maaltijd. Inmiddels heeft ze meer dan 10 jaar kookervaring als moeder en een diploma als leefstijlcoach om daarbij te helpen. Hier deelt ze de recepten die ze ontdekt.

Laat hier je reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept score