Brood en snacks,  Recepten

Kaaskoekjes voor koters met een uitsteker (en voor iedereen anders)

Kaaskoekjes op bakpapier

Koekjes uitsteken is leuk en met dit recept levert het ook nog eens heerlijk hartige, knapperige kaaskoekjes op. Move over, sprinkels. Er is een nieuwe hartige favoriet in koekjesland.

Koekjes bakken heeft iets magisch. Beetje boter, bloem en smaakjes door elkaar roeren, bakken en *boem*. Een heerlijk geurend huis en een stapel lekkere dingen. De eerste drie decennia van mijn leven vond ik dat je die vreugde vooral niet moet laten dempen door uitsteekvormpjes.

En toen kwamen de koters en werd de zaak anders. Koters willen namelijk helpen- de mijne in ieder geval wel. Nu is hulp van kleine kinderen best schattig, maar niet erg… behulpzaam. Eén keer in mijn leven een doos eieren van de keukenvloer dweilen vind ik genoeg. (Okay, hij was op één ei na leeg. Maar toch.) Dus heb ik een nieuwe truc ontwikkeld. Ik nodig de koters pas uit in de keuken als het deeg klaar is. “Gaan jullie maar even spelen, dan kunnen jullie zo helpen met koekjes uitsteken.”

Makkelijke, kazige koekjes

Roze koekjessteker in de vorm van een X met  kaaskoekjesdeeg erin

Moet ik natuurlijk nog wel mijn geduld bewaren terwijl die kleine, warme handjes de ene na de andere onherkenbare blob op de bakplaat parkeren. Maar hee, zelfgemaakte koekjes zijn een beetje wonky. Ik houd nog wel in de gaten dat alles ongeveer dezelfde dikte heeft (want bij ongare koekjes naast aangebakken exemplaren trek ik een lijn), maar verder laat ik het gaan. Poppetjes en herkenbare letters zijn voor watjes.

Mijn koters zouden het liefst elke keer suikerkoekjes uitsteken en ze bestrooien met veel sprinkels. Hun mama, daaarentegen, is fan van deze intens kazige, boterige koekjes. Ze ruiken bij het bakken onweerstaanbaar en zijn heerlijk hartig. En dan is het deeg ook nog eens in een minuut of tien klaar houdt het zich prima onder heel veel koterkneden. Ik zeg: deze kaaskoekjes wil je.

P.S.: Toch liever koekjes bakken zonder uitsteker? Wat dacht je van deze amandelmeel koekjes op z’n Chinees? Op zoek naar meer borrelsnacks? Deze Japanse kipgehaktballetjes zijn altijd een hit. En als je een (groter, maar heel leuk) zoet bakproject zoekt om met kinderen te doen, dan zijn deze peperkoekhuisjes een goed idee.

Kaaskoekjes om uit te steken

houten plankje met kaaskoekjes

Een variatie op een recept voor volkoren goldfish crackers van Smitten Kitchen

180 gram geraspte extra belegen kaas

60 gram roomboter, op kamertemperatuur

60 gram volkorenbloem

30 gram bloem

1/8 theelepel zout

Klop de boter tot een zachte massa en meng er dan heel grondig de kaas, twee soorten bloem en zout door. Ik laat mijn KitchenAid het werk doen, maar het oorspronkelijke recept schrijft een keukenmachine voor. Een gewoon elektrische mixer en wat geduld werken vermoedelijk ook. Je werkt toe naar een samenhangende, mooi gelijkmatig gemengde bal deeg.

Leg het deeg een half uur in de koelkast, verpakt in bakpapier. Haal het dan uit de koelkast en rol het uit tot een plak van een millimeter of drie. Ik doe dat tussen het bakpapier (dus rol over het papier, in plaats van over het deeg zelf) tegen het plakken, maar ook zonder dat is het uitrollen niet lastig. Verwarm je oven voor op 175 graden Celsius. Steek vrij kleine vormpjes uit, rol de restjes opnieuw uit tot een plak en herhaal tot je deeg op is.

Bak de koekjes in 12-15 minuten diep goudbruin. (Het originele recept zegt dat je moet stoppen met bakken als de randjes net bruin zijn, maar de buikjes zijn dan niet helemaal knapperig en dat vind ik jammer. Probeer wat jij het lekkerst vindt.) Laat ze afkoelen voor je ze eet.