Recepten,  Brood en snacks,  Groente

Kimchi voor nood- en andere gevallen

Kom met snippers kool chilipoeder en wortel voor kimchi

Het is tijd om het te hebben over kimchi. Dat is namelijk een kleine tovenaar in de keuken. Gebakken rijst verandert van lekker in “wow, meer!” met een flinke schep kimchi. Het maakt van een tosti een maaltijd en van een boterham met een gebakken ei een speciale lunch. Het is één van mijn geheime wapens en in een vrij half uur in een weekend kan het ook jouw arsenaal komen versterken. Echt.

Voor mij was knoflook de sleutel tot kimchi. Blog na website na kookboek vertelde me dat ik kimchi wilde en ze hadden gelijk. Ongeveer. Maar ik vond het ook een beetje spannend. Gefermenteerde Koreaanse groente? Loop ik dan risico op ontploffingen? Hoe eet ik dat? En, uhr, is het echt wel lekker? Totdat tot me doordrong dat kimchi van kool eigenlijk niets anders is dan zuurkool met pit en veel knoflook. Ik ben dol op knoflook. Dus ik kocht een blikje, at het bij de noedelsoep en was verkocht. Pittig, fris, funky- dit was een beetje angst meer dan waard.

Het blikje was wel een probleem. Het kwam bij mijn favoriete Chinese supermarkt vandaan (Dun Yong op de Zeedijk in Amsterdam), maar dat is te ver voor makkelijke toegang. Vanuit mijn appartement in Amsterdam-Oost ging het nog, maar ons huidige dorp is een dwarsstraat verder. Een tijdje deed ik dus zonder, maar ik miste het. Toen ik dit recept voor Emergency Kimchi van Maangchi eenmaal had gevonden bleek zelf maken de oplossing voor mijn kimchi-nood.

Maangchi is geboren en getogen in Korea en maakt dit ook als ze een kimchi-noodgeval heeft. Ik stel me dan een schoonmoeder voor die op bezoek komt net als ze geen tijd heeft gehad kool te masseren en te laten rusten zoals het hoort. De schoonmoeder kijkt vast nuffig naar haar bord voordat ze zegt “oh, snelle kimchi- ja, dat kan ook”. Maar ik vind hem heerlijk en heb er bepaald geen bezwaar tegen dat ik in een half uur een pot klaar kan hebben om te fermenteren.

Ik moet natuurlijk nog af en toe naar Dun Yong voor het Koreaanse chilipoeder, maar hee. Mijn liefde voor Amsterdam is bijna net zo groot als die voor knoflook, dus dat is geen straf. (Als een reisje Zeedijk er echt niet in zit, maak ik het met sambal of andere chilivlokken. Dat is wel weer een beetje spannend, want de hoeveelheid chilipeper-spul gaat dan op de gok. Koreaans chilipoeder is relatief mild, dus voor ik het weet is mijn kimchi gevaarlijk pittig. Begin met een zuinige eetlepel sambal of chilipoeder als je het ook probeert en proef om te beslissen of er meer bij moet. Voor z’n rusttijd smaakt de kool nog niet naar kimchi maar kun je al wel proeven of hij zo pittig is als je lekker vindt.)

P.S.: Deze noedelsoep is al heerlijk, maar met kimchi erbij is hij echt verslavend. En een kom rijst met deze tofu met sesam en sojasaus en een schep kimchi transporteert je zo naar Korea (in ieder geval in gedachten).

Potten kimchi

Kimchi voor nood- en andere gevallen

  • 1 Chinese kool- ongeveer een kilo
  • 225 ml water
  • 1/4 cup zout (yup, dat is een hoop- het meeste spoel je weer weg)
  • 1/3 cup Koreaans chilipoeder (gochugaru- of lees hierboven een tip voor vervanging)
  • 1 eetlepel suiker
  • 1/4 cup Aziatische vissaus
  • 1/2 bol knoflook, geperst
  • 3-4 lente uien in dikke stukjes
  • 1 kleine wortel, geraspt

Snijd de kool in vieren en dan in dunne reepjes, min het kleine, dikke “hart”. Los het zout op in het water en meng het met de kool. Zet de kool aan de kant terwijl je alle overige ingrediënten mengt tot een grove pasta.

Giet de kool af, spoel hem goed af en laat uitlekken. Meng de kool met de pasta en doe hem in een weckpot of andere glazen pot met stevig sluitende deksel. Doe de pot niet te vol- neem er liever twee dan te proppen, anders loop je kans op overpruttelen als de kool gaat fermenteren. Oh, en reken er niet op de je de ring van de weckpot ooit nog voor iets anders kunt gebruiken. Die gaat intens naar kimchi ruiken.

Zet de kool een dag of twee op kamertemperatuur weg en verplaats hem dan naar de koelkast. Hoe langer je de kimchi bewaart, hoe sterker hij gaat smaken.

Vissaus over? Gebruik hem in tofu marinade met Thaise smaken of in de spetterende dressing van deze witte kool salade met munt.

Laat hier je reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *