Brood en snacks,  Recepten

Knoflookbrood maken (in 3 simpele stappen)

Vier lange repen knoflookbrood: stokbrood ingesmeerd met boter met wat vlekjes oregano

Gun jezelf écht lekker knoflookbrood. Je moet ervoor de keuken in, maar je bent er ook zo weer uit. Het is namelijk makkelijker dan een stokbroodje kruidenboter smeren.

Al jaren neem ik me voor om dat vies-lekkere knoflookbrood uit de supermarkt na te maken. Met net zoveel knoflook en knapperige korst, maar zonder klefheid en vreemde zurigheid. Al jaren komt het er niet van, dus dit jaar zette ik het op mijn klompenlijst.

Dat hielp: deze goudbruine knapperds met drakenadem rolden uit mijn oven. De foto’s doen ze geen recht, maar hubba hubba. Dit hoe je wilt dat brood met knoflookboter smaakt.

Verheugend genoeg bleek knoflookbrood maken een eitje. Er zijn namelijk maar drie simpele stappen bij zelf knoflookbrood bakken:

  1. Smelt meer boter dan verstandig lijkt en meng die met een indrukwekkende berg knoflook.
  2. Snijd een afbakstokbrood open en smeer de knoflookboter op de snijkanten. Ja, al die boter gaat erop.
  3. Bak het brood af tot het bruin knappert en onweerstaanbaar ruikt.

Liever een officieel knoflookbroodrecept? Dat kan.

Elke druppel boter waard

Plank met stukjes  geroosterd brood met knoflookboter

Nadeel van zelf knoflookbrood maken is dus dat je ontdekt hoeveel boter er precies in gaat. Maar goed, je dacht waarschijnlijk toch al niet dat geroosterd knoflookbrood dieetvoedsel is.

Bovendien is het het waard. Oh, het is het waard. Het brood wordt echt lekker knapperig aan de buitenkant en blijft stevig-zacht aan de binnenkant.

Het looksmeersel smaakt als de boterigste versie van knoflook die je ooit proefde, met een beetje zout. Het Amerikaanse recept waar ik mijn versie op baseerde maakt er knoflookbrood met kaas van door het voor het grillen te bestrooien met parmezaanse kaas. Ongetwijfeld lekker, maar zeker niet nodig.

Of je er nou kaas over strooit of niet, wacht in ieder geval geen jaren om dit smakelijke snackje te maken. Je verdient dit brood nú.

P.S.: Die klompenlijst bracht niet alleen ein-de-lijk knoflookbrood op mijn tafel. Hij zorgt ervoor dat ik dit jaar nog 51 kleine (en wat minder kleine) avonturen beleef. Hoop ik. Lees je mee of het lukt?

Recept: knoflookbrood zelf maken

Stapel van stukjes knoflookbrood

Zelfgemaakt knoflookbrood in 3 simpele stappen

Als je boter kunt smelten en stokbrood kunt afbakken, kun je dit fijne brood maken. Gebaseerd op een recept van SmittenKitchen.
Voorbereidingstijd 5 min
Baktijd 12 min
Totale tijd 17 min
Porties 1 stokbrood
Keuken Amerikaans, Italiaans

Ingrediënten
  

  • 1 afbakstokbrood ongeveer 250 gram
  • 50 gram roomboter
  • 2 tenen knoflook
  • snuf zout
  • 1/2 theelepel gedroogde oregano

Aan de slag
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  • Doe de boter in een klein pannetje en pers de knoflook erboven uit. Strooi het zout en de oregano erbij.
    Verwarm de boter met de knoflook tot de boter gesmolten is en de knoflook zachtjes sist. Laat de knoflook niet bruin worden. Haal het pannetje van het vuur.
    Proef of je de boter zout genoeg vindt en voeg eventueel nog wat zout toe. Voorzichtig, gesmolten boter is gemeen heet.
  • Snijd het stokbrood in de lengterichting open. Smeer het botermengsel op de snijkanten.
  • Bak het brood af tot de korst knapperig goudbruin is. Dat duurt ongeveer zo lang als op de verpakking staat, een minuut of 8-12.
    Eet het brood zo heet mogelijk.
Geef je dit recept hieronder een score? Dat helpt anderen het te vinden.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept score