Recepten,  Zoet en drankjes

Koekjes. Met M&Ms. Ah yeah.

stapels koekjes met mms

De laatste tijd waart er een boodschappenspookje rond in ons huis. De voorraad yoghurt wordt groter in plaats van kleiner, net als onze boterberg. Er ligt een mysterieuze kilo zoete aardappels op het aanrecht en waar komen die twee avocado’s vandaan? Het is Casper, ik zeg het je. Of de zomerkriebels, dat kan ook. Maar hoe het er ook komt, al dat extra eten moet op een gegeven moment op. Dus ik maakte munt-chocoladeijs van de yoghurt (Heel Lekker; als ik m nog een keer met hetzelfde succes maak, geef ik je mijn versie van het recept), kookte zoete aardappelcurry voor het nieuwe neefje en zijn ouders en prakte een schaal guacamole voor een goed begin van de woensdagavond.

Toen de boter nog. De koters zouden zich graag beschikbaar stellen om hem in grote klonten naar binnen te werken, maar daar trek ik een grens. Te veel van een goed ding enzo. Bovendien dacht ik meer aan… koekjes. Daar denk ik vaak aan, zeker aan deze koekjes met M&Ms. Lang geleden woonde ik eens acht maanden in Los Angeles en ontdekte ik bij Diddy Rieze M&M koekjes. Diddy Riese is een klein winkeltje in Westwood met lange rijen ervoor, van mensen die daar alleen maar staan om koekjes te kopen- zonder of, nog veel populairder, met roomijs ertussen. Nostalgie speelt mij vast parten als ik denk dat het de lekkerste koekjes waren die ik ooit at, maar goed waren ze. Gouden randjes en zachte binnenkanten, met grote stukken chocola of M&Ms erin.

Jarenlang dacht ik af en toe aan de koekjes en speurde het internet af voor het recept. Tevergeefs. Er zijn wel een hoop Diddy Riese fans online, maar geen daarvan houden blijkbaar van recepten typen. Tot ik een maand of vier geleden weer eens Googlede (hee, je weet nooit) en Food Network wel een recept voor me had. Ah yeah! Dus ik smolt boter, roerde er suiker en meel door en lo and behold. De koekjes waar ik al een decennium of twee over droomde lagen in mijn eigen keuken.

Het recept maakt een heel grote berg koekjesdeeg, maar dat is een goede zaak. Zo kun je namelijk afbakken wat je nodig hebt en de rest in de vriezer stoppen. Daar blijft het deeg een hele tijd goed en je kunt het zo rechtstreeks uit de vriezer in de oven stoppen. Ze moeten een paar minuten langer in de oven dan niet-bevroren deeg en blijven wat dikker, maar zijn nog steeds heel fijn. Dit weet ik overigens uit beperkte ervaring, want op één of andere manier verdwijnt het deeg steeds ergens tussen vriezer en oven. Misschien omdat balletjes bevroren deeg een erg goed snackje zijn voor bij Netflix. Misschien dan he, want iemand die zo efficient boter bewaart voor later eet haar harde werk natuurlijk niet zomaar op. Toch?

P.S.: Op zoek naar een kleiner, knapperig koekje? Deze amandelmeel koekjes op z’n Chinees hebben heel chique één smartie als versiering. Liever een hartig koekje bakken? Wat dacht je van deze kaaskoekjes?

M&M Koekjes van Diddy Riese

Recept gevonden op Food Network, maar inmiddels is het alweer onvindbaar. Gelukkig schreef ik het over.

Verwarm de oven voor op 175 graden. Meng 500 gram bloem met 1 theelepel bakpoeder, 1 theelepel baking soda en ¾ theelepel zout.

Roer in een andere kom 280 gram lichtbruine basterdsuiker, 225 gram gesmolten boter, 2 grote eieren en 2 theelepels vanille extract door elkaar tot een glad mengsel. Roer het bloemmengsel er in drie porties doorheen tot het een zacht deeg is. Roer er 200 gram M&Ms doorheen, of 150 gram in brokjes gehakte chocola. Of half-half, ook lekker.

Schep balletjes ter grootte van ongeveer 3 eetlepels (voor Amerikaans grote koekjes; kleiner kan uiteraard ook, maar pas dan de baktijd aan). Leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier tot de randen net bruin worden, zo’n 11 tot 13 minuten. Laat ze uit de oven eerst 5 minuten afkoelen op de bakplaat en dan helemaal koud worden op een rek.

Rol overgebleven deeg ook tot balletjes en stapel ze tussen laagjes bakpapier in een vriezerdoos. Zet in de vriezer om later af te bakken (een paar minuten langer dan niet-bevroren deeg).

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *