Koffie ijs van gecondenseerde melk (recept)
Zelf koffie ijs maken is makkelijk genoeg voor zelfs de heetste dagen en levert heerlijk zoet, romig ijs met een ferme koffiekick op.
Het geheime wapen in dit recept is gecondenseerde melk; één van mijn favorieten en binnenkort denk ik ook van jou.
Gelijk naar de keuken? Dat kan. Spring naar het recept.
Mijn liefde voor gecondenseerde melk begon in Vietnam, waar hij ijskoffie zoet en onweerstaanbaar maakt.
Sindsdien is de liefde door alfajores (de koekjes met melkkaramel waar Maxima dol op is), café bombon in Madrid en deze chocoladekoekjes alleen maar groter geworden.
Laatst herinnerde het witte chocoladeijs van De Zoetekauw me er aan dat je ook ijs kunt maken met gecondenseerde melk. Gewoon zonder ijsmachine. (Goed moment om me dat te herinneren, net nadat ik een ijsmachine kocht.)
Niet getreurd, want van alle gecondenseerde melk recepten is ijs maken met gecondenseerde melk misschien wel mijn favoriet. Nee, wacht. Dat is toch die Vietnamese koffie. Denk ik.
Het zou een verscheurende keuze zijn, als je de twee niet kon combineren tot zeer fijn koffie ijs. Maar dat kan dus wel. Dat idee is overigens niet van mij, maar komt uit Vietnamese Food Any Day van Andrea Nguyen. (Dat is een heel fijn boek als je de Vietnamese keuken wilt ontdekken.)
Ik zal je zo vertellen hoe je in dit recept gecondenseerde melk gebruikt om fluwelig ijs te maken met een goede koffiekick. Maar laten we het eerst hebben over wat gecondenseerde melk en Vietnamese (ijs)koffie eigenlijk zijn.
Wat is gecondenseerde melk?
Gecondenseerde melk is ingekookte melk met toegevoegde suiker.
Je kunt gecondenseerde melk maken door volle melk met suiker te koken tot het dik en kleverig is. Dat is een goede oefening voor geduld, want het mengsel moet zachtjes koken om te voorkomen dat de melk overkookt of aanbrandt.
Gelukkig kun je gecondenseerde melk ook kopen in de supermarkt. Soms staat het bij de houdbare melk, soms bij de tropische producten.
Alternatief voor gecondenseerde melk
Of je gecondenseerde melk kunt vervangen hangt af van het recept. Als het alleen om de zoete, gekookte melksmaak gaat, kun je het proberen met koffiemelk en een flinke schep suiker.
Ga je zelf ijs maken met gecondenseerde melk, dan ligt het gecompliceerder.
In dit koffie ijs recept (en alle ijsrecepten met gecondenseerde melk) zorgt de melk namelijk voor zacht ijs. Dat is handig, want zo kun je koffie ijs maken zonder ijsmachine. Het betekent echter wel dat een eventueel gecondenseerde melk alternatief dat werk ook aan moet kunnen.
De vraag is dus: hoe maak je ijs zacht?
Hoe maak je ijs zacht?
Volgens Science of Cooking zijn er een aantal redenen waarom ijs zacht blijft bij het vriezen. Eén daarvan is lucht, in het ijs geslagen door een ijsmachine. Dat is voor ons niet zo relevant, omdat we vandaag makkelijk ijs maken zonder ijsmachine.
Wel relevant is dat ijs zachter en romiger smaakt met kleine ijskristallen dan met grotere kristallen. Een aantal ingrediënten helpt je aan kleine kristallen en zacht ijs:
- Eiwitten, die door verhitting samenbinden tot een gel-achtige structuur die water bindt en daardoor ijskristallen voorkomt (in 100 gram gecondenseerde melk zit ongeveer 8,5 gram eiwit)
- Suikers, die het vriespunt van een vloeistof omlaag brengen. Meer suiker betekent dus dat je ijs pas bij een lagere temparatuur hard wordt. (In 100 gram gecondenseerde melk zit ongeveer 55 gram suiker)
- Alcohol, dat ook het vriespunt omlaag brengt (in gecondenseerde melk zit geen alcohol, maar bij je keuze voor een vervanger voor gecondenseerde melk kun je er wel aan denken)
- Vet, dat een romig laagje in je mond achterlaat waardoor de scherpe randjes van kristallen minder opvallen (in 100 gram gecondenseerde melk zit ongeveer 9 gram vet)
IJs maken met gecondenseerde kokosmelk
Een plantaardig alternatief voor gecondenseerde melk is gecondenseerde kokosmelk. Klinkt exotisch, maar ik bestelde het (voor deze koekjes) gewoon bij de Jumbo.
Gecondenseerde kokosmelk smaakt licht tropisch, maar de kokossmaak is subtiel. Bovendien passen kokos en koffie goed bij elkaar, dus in dat opzicht is het een prima keuze voor mokka ijs.
Dan is nog de vraag of gecondenseerde kokosmelk kan zorgen voor zachte romigheid bij het zelf koffie ijs maken. In de kokosvariant zit iets meer suiker (ongeveer 60 gram per 100 gram) en vet (ongeveer 14 gram per 100 gram) dan in de zuivelvariant. Daarmee zit je dus goed.
Er zit wel een stukje minder eiwit in gecondenseerde kokosmelk (nog geen gram per 100 gram), dus het effect daarvan mis je.
Hoewel ik denk dat je er een prima ijsje mee maakt, wordt alcohol wellicht interessant als extra zachtmaker. Een paar eetlepels Tia Maria door je dessert met gecondenseerde melk en koffie klinkt goed, toch?
Ik vermoed dus dat gecondenseerde kokosmelk een goed alternatief is bij het koffie ijs zelf maken. Laat je het hieronder weten als je het uitprobeert? Ik ben benieuwd.
Mocht gecondenseerde kokosmelk geen optie zijn, dan kan ik je dit yoghurtijs met munt van harte aanraden. Ook daar heb je geen ijsmachine voor nodig en je maakt het op basis van yoghurt.
We gaan zo door naar het mokka ijs maken, maar laten we het eerst nog even hebben over Vietnamese koffie.
Koffie met een koloniaal verleden
Ik denk dat dit ijs met koffie zonder meer al de (kleine) moeite van het maken waard is. Zoet, pittig en heerlijk romig, wat wil je nog meer van een toetje? Weinig, waarschijnlijk, maar van een beetje context wordt alles lekkerder.
In dit geval is de context Vietnamees. Ik werd namelijk in Vietnam verliefd op de combinatie van koffie en gecondenseerde melk. Belangrijker is natuurlijk dat het idee van Vietnamese koffie ijs komt uit Vietnamese Food Any Day van Andrea Nguyen.
Koffie met melk klinkt misschien niet erg Aziatisch, maar volgens Nguyen past dat bij de Vietnamese keuken: “The tumultuous history of Vietnam, informed by its regional differences, varied topography and extensive interaction with foreign peoples through colonial occupation, war and diaspora, laid the foundation for a lot of make-do cooking. Viet cooks are curious and inventive by nature.”
Eén van de voorbeelden daarvan is Vietnamese koffie. Koffie kwam eind negentiende eeuw met de Franse kolonisten naar Vietnam. Die bliezen halverwege de twintigste eeuw de aftocht, maar de koffie bleef.
Inmiddels is Vietnam één van de grootste producenten van koffie ter wereld en is het zwarte vocht een populair drankje.
Vietnamese koffie verdient aanbidding
Verse koffie wordt in Vietnam vaak gezet met een speciaal ijzeren filter, de phin. De koffie loopt daar langzaam door, waardoor hij behoorlijk sterk is.
Vietnamese koffiebonen zijn van de Robusta soort, met veel cafeïne en een vrij bittere smaak. Ze worden vaak gebruikt voor instantkoffie, maar dus ook voor Vietnamese filterkoffie, die niet voor watjes is.
Wellicht daarom wordt de koffie vaak gedronken met gecondenseerde melk. Een laag gecondenseerde melk in een kopje, filterkoffie erover, goed roeren en slurpen maar.
Als je het mengsel in een glas vol ijs giet heb je Vietnamese ijskoffie. De sterke, zoete koffie is een prachtige opkikker als het warm is.
Dezelfde verfrissend opkikker kun je ook naar binnen lepelen in plaats van slurpen. Yes, het is tijd om mokka ijs te maken zonder ijsmachine.
Koffie ijs maken is makkelijker dan koffie zetten
Koffie zetten is natuurlijk niet moeilijk, dus het zegt wat dat ik dit ijsrecept nog makkelijker vind. Het heeft maar drie stappen:
- slagroom, gecondenseerde melk en espressopoeder door elkaar roeren
- mixen tot je een lichtbruin, stevig, wolkig mengsel hebt
- het mengsel in een bak scheppen en in de vriezer zetten
Zo makkelijk is ijs maken met gecondenseerde melk en slagroom echt; geen filter of heet water te bekennen.
Het klinkt misschien een beetje als valsspelen, koffie ijs maken zonder koffe te zetten, maar Andrea Nguyen zegt dat het de beste manier is: “Brewed coffee injects too much liquid into the mixture and compromises the texture.” Het is geen luiheid, het is wetenschap.
Het mokka ijs recept hieronder is trouwens niet precies Nguyens recept. Ik heb het aangepast naar Nederlandse ingrediënten (heavy cream hebben we niet) en het proces nog wat verder gestroomlijnd.
Makkelijker dan dit wordt het volgens mij echt niet: perfect voor die hete dagen dat je wel een moeiteloos, koud caffeïneshot kunt gebruiken.
Lepel smakelijk, koffie ijs maker!
P.S.: Verslingerd aan ijs maken? Overweeg eens een ijsmachine te kopen. Drink je je koffie liever? Deze koud gebrouwen ijskoffie zit tussen juni en september elke ochtend in mijn glas. Sterk, soepel, heerlijk is hij.
Ontdek ook
Recept: koffie ijs van gecondenseerde melk
Koffie ijs van gecondenseerde melk
Ingrediënten
- 80 gram gecondenseerde melk (ongeveer 1/4 blik)
- 250 ml slagroom
- 3 staafjes espressopoeder (ongeveer 2 eetlepels)
Aan de slag
Maak de koffieroom
- Meng de gecondenseerde melk met de slagroom en het espressopoeder. Klop het mengsel (met een hand- of staande mixer) tot het luchtig en stevig is en er zachte pieken blijven staan als je de klopper terugtrekt.
Bevries de koffieroom
- Schep de koffieroom in een afsluitbare, vriezerbestendige bak en zet hem in de vriezer. Het duurt een uur of zes (in een vriezer van -18 graden Celsius) tot het ijs stevig bevroren is. Haal het ijs 15-30 minuten voor je gaat eten uit de vriezer om het makkelijker schepbaar te maken.
reacties
Mikkie vd Eynde
Super simpel en heerlijk! Ik heb er nog een draai met de zoutmolen boven gegeven.
Fijn met wat walnoten en blauwe bessen erbij.
Laura
Oeh, wat een goed idee, die zoutmolen. Ga ik de volgende keer ook doen.
Romana
Ik heb deze al eens gemaakt, maar ik ben vergeten of je het blikje eerst paar uur moest laten “koken”, of dat het er meteen doorheen kon?
Laura van Veenendaal
Je hoeft hem niet eerst te koken, je kunt gelijk van start. 😎
Stella
Heerlijk recept! Nog een tip: elk half uur door roeren zorgt ervoor dat het ijs romiger word omdat er geen ijskristallen worden gevormd
Laura
Dank voor de tip! Luie kok die ik ben doe ik dat niet, maar nóg romiger ijs is nóg lekkerder natuurlijk. 🙂
Kris
Staat in de vriezer, heel makkelijk recept! Al overheerlijk on bevroren dus benieuwd naar het ingevroren resultaat 😊, ik heb porties verpakt. Keep U informed
Laura
Yay1 Eet smakelijk alvast!
Oldhand
Klinkt heerlijk maar ik vroeg me eigenlijk af of de slagroom gedeeltelijk te vervangen is met iets anders? Eigengemaakte yochurt misschien?
Laura
Ik heb het nooit geprobeerd, maar vind het een poging waard. Frozen yoghurt is natuurlijk niet helemaal hetzelfde als ijs, maar wel lekker.
Rita
Kan ik ook stijfgeslagen eiwitten aan dit recept toevoegen?
Laura
Dag Rita, Zelf heb ik dat nooit geprobeerd. Een snelle Google-opdracht leert me dat het mogelijk geen goed idee is. Er zit veel water in eiwitten en dat zou voor ijskristallen zorgen in je ijs.
Martha
Klinkt heerlijk en bedankt voor de scheikunde erachter! Dat varieert wat makkelijker. Zou je trouwens eventueel mascarpone kunnen gebruiken als heavy cream?
Laura
Goede vraag. Qua smaak lijkt het me een prachtoptie. Misschien krijg je er een soort tiramisu-vibe van? Yum. Qua structuur weet ik niet wat het doet. Je slaat minder lucht in mascarpone, dus je mengsel zal al voor het bevriezen steviger zijn. Ik weet niet wat er dan in de vriezer gebeurt, maar denk zomaar dat het niet heel fout kan gaan. Laat je weten hoe het was als je het uitprobeert?
Marcel
Het basis recept wat ikzelf heb geleerd is : 500 ml slagroom op koelkast temperatuur (anders klopt het niet goed stijf). 320 ml (blik) gecondenseerde melk en 2 eetlepels rum. De rum zorgt ervoor dat er geen ijskristallen gevormd worden en maakt het ijs zacht en mooi van structuur. Dus klop de slagroom stijf, voeg de gecondenseerde melk toe en de rum. Dit is de basis. Voeg nu ingrediënten toe naar keuze. Chocolade of boerenjongens of koffie.. 🙂
Laura
Klinkt goed! Heb je het ook wel eens zonder alcohol geprobeerd?
Lud
Wat een sublieme tip! Het ijs wordt perfect met wat rum erdoor!
Vraag: is het niet beter de slagroom eerst te kloppen en dan de gec. melk erdoorheen te spatelen? Dus niet alles tegelijk te mixen?
Laura
Dag Lud, ik heb allebei de manieren van kloppen geprobeerd. Slagroom en gec. melk los, of gelijk samen. Ik proefde geen verschil in het resultaat en samen kloppen is minder werk. Dat doe ik dus. Als jij ook beide methodes probeert, ben ik benieuwd naar jouw ervaringen hiermee!
Waikina
Ik heb het basisrecept van Marcel gevolgd omdat ik toevallig 500 ml slagroom in de koeling had staan. De toevoeging van 320 ml gecondenseerde melk uit het blikje vonden wij precies goed qua zoetheid (ik had nl. even de drang om de inhoud van het hele blikje toe te voegen) maar dus netjes afgewogen. Was echt een succes bij de tafelgenoten. Nu ga ik hetzelfde recept gebruiken maar dan met gepureerde aardbeien en frambozen als smaakbom ipv koffie of chocolade of…heerlijk recept dus zowel om te maken als van te snoepen.
Laura
Yay! Succesverhalen zijn leuk. Veel experimenteerplezier!
Juelma
Ik ben gek op dropijs, doe het dan ook met Dropshot, inplaats van rum, ijs klaar ,dan in mooi glas met nog een scheut dropchot. Niet geschikt voor kinderen.
Laura
Spannend! Klinkt voor mij Scandinavisch. Dank voor de tip!