Kokosijs (tropisch geluk met maar 3 ingrediënten)
Toen ik een ijsmachine kocht, vroeg ik mijn tante om haar favoriete ijsrecept. Ze deed iets verrassends en stuurde me een kokosijs recept. Dat was een vrij briljant recept en ik deel het met je.
Ik zal eerlijk zijn: ik twijfelde aan mijn tante.
Zelf cocos ijs maken klinkt als een klus voor gevorderden, niet voor iemand die net haar ijsmaker heeft uitgepakt. (Ik kocht de Domo 9066i, mocht je nieuwsgierig zijn. Daar ging uit-ge-breid onderzoek aan vooraf, dat ik in deze post met je deel.)
Die twijfel bleek echter onterecht. Zelf kokosijs maken met de ijsmachine is helemaal niet ingewikkeld.
Dat kan ook bijna niet, want het heeft maar drie ingrediënten.
Drie ingrediënten voor heerlijk kokosijs
De kokossmaak komt in dit recept van kokosmelk. Dat is dus een heel goed idee.
Met ijs van kokosmelk krijg je wel een duidelijk tropische smaak, maar niet het risico op vezels tussen je tanden. (Tenzij je er geroosterde kokosrasp over strooit. Dat kan, als je houdt van ijs met hindernissen.)
Verder voeg je alleen nog suiker en slagroom toe, voor een zoet, romig ijsje.
Als je het vegan wilt, kan ijs maken van kokosmelk zonder extra room waarschijnlijk ook. Hij zal dan meer richting sorbetijs gaan qua structuur.
Vervang de room door dezelfde hoeveel kokosmelk van de vetste soort die je kunt vinden (geen light, alsjeblieft) en vertel ons over het resultaat in de comments. Ik ben benieuwd.
Til je ijs naar het volgende niveau
Er is niets mis is met een bakje, een lepel en een fijne Netflix serie om dit ijs met kokosmelk bij te eten.
Alleen wil je soms een stapje harder lopen. Omdat ijs maken met kokosmelk zo’n simpel klusje is, kan dat prima. Ik heb twee lekkere ideeën voor je:
Combineer het ijs met mangosaus
Op de foto’s zie je het kokosijs met mangosaus. Daar is een goede reden voor: mangosaus smaakt fantastisch bij dit ijs.
De tropische vibe wordt nog eens vertienvoudigd en het fruitige van de mango versterkt de romigheid van het ijs. Mmm mmm, MMMM.
Mangosaus maken is nog makkelijker dan het kokosmelk ijs recept. Je hebt weer maar drie ingredienten nodig, die je tot saus pureert met je staafmixer: mango, limoensap en zout.
Voor een ontdooid pakje diepvriesmango van 250 gram gebruik ik ongeveer het sap van een halve limoen en een flinke snuf zout. (Het zout maakt de saus wat spannender, maar zeker niet hartig. Te spannend? Laat het gewoon weg.)
Geef je kokosijs een koffiebad
Affogato’s zijn één van de vele goede ideeën uit Italië.
Regelmatig is een echt toetje een beetje overkill, maar lust je wel een zoete opkikker na de maaltijd. Dan is een bolletje ijs met een espresso erover dus perfect.
Met gewoon vanilleijs is dat al fijn maar een bolletje kokosijs is misschien een nog beter idee. De koud-warme traktatie krijgt dan een soort eilandbriesje achter zich aan dat perfect is na een maaltijd met Aziatische invloed. Of bijna elke andere maaltijd, want de combinatie koffie en kokos werkt gewoon.
Okay, volgens mij heb je nu zin in ijs. Op naar de keuken en eet smakelijk, kokossnoeper.
P.S.: Kun je geen genoeg krijgen van kokosmelk? Dan moet je deze viscurry met tomaat en kokosmelk eens proberen. Of roer kokosmelk door de soep; proef bijvoorbeeld deze pittige pompoensoep, geroosterde tomatensoep of romige courgettesoep.
Meer zalig zoet
Recept: kokosijs met drie ingrediënten
Kokosijs met maar drie ingrediënten
Keukenbenodigdheden
- IJsmachine
Ingrediënten
Voor het kokosijs
- 400 ml kokosmelk niet light
- 250 ml slagroom
- 80 gram suiker
Voor de optionele mangosaus
- 250 gram mango
- 1 limoen
- snuf zout
Aan de slag
Maak de ijsbasis
- Doe de slagroom en de suiker samen in een pannetje. Verwarm zachtjes terwijl je voortdurend roert, om de suiker op te lossen. Haal het pannetje van het vuur als de suiker is opgelost.
- Meng de gezoete slagroom met de kokosmelk en zet deze ijsbasis afgedekt in de koelkast tot het mengsel door en door koud is.
Draai het ijs en maak de saus
- Giet de ijsbasis in de ijsmachine en draai er ijs van volgens de instructies van je ijsmachine.
- Als je mangosaus wilt maken kan dat ondertussen. Pureer de mango met het sap van een halve limoen en een snufje zout. Proef of je meer limoensap of zout (of zelfs wat suiker, als je mango niet zo zoet is) wilt toevoegen en doe dat eventueel.