Koolrabisalade goes Asia (en dat is lekker!)
Met koolrabi kun je alle kanten op. Vandaag sturen we hem naar het verre oosten om daar als koolrabisalade vrijwel eigenhandig een fijn bijgerecht te vormen voor eten dat wat frisse knapperigheid kan gebruiken. (Ik kijk bijvoorbeeld naar jou, broodje gebakken tempeh.)
Je hebt nauwelijks een recept nodig voor deze koolrabisalade met Aziatische smaken, maar ik ga het toch geven.
Voor ik er namelijk over las in Every Grain of Rice van Fuchsia Dunlop, had ik er nooit aan gedacht om een salade met koolrabi te maken voor bij mijn noedels of rijst.
Nu ik hem ontdekt heb, brengt hij regelmatig een hoop plezier aan onze eettafel. Dat plezier deel ik graag met jou.
Koolrabi schillen en snijden
Het ingewikkeldste aan deze salade is het schillen en snijden van de koolrabi.
Dat is goed nieuws, want dat is helemaal niet ingewikkeld. Wat je doet om de koolrabi te schillen:
- Snijd de stelen met de bladeren van de koolrabi (als ze er aan zitten) en snijd vervolgens een plakje van de onder- en bovenkant van de koolrabi.
- Zet de koolrabi op z’n onderkant en stuur je mes net onder de schil langs de ronding van de groente, van boven naar onder.
- Herhaal dat stukje voor stukje tot je je hele koolrabi langs bent. Et voilá: een blote koolrabi.
Je kunt de geschilde koolrabi in allerlei vormen gebruiken. Voor deze salade van koolrabi heb je lucifertjes van de groente nodig, dus ga je nog even door met snijden:
- Halveer de koolrabi zoals je een appel door zou snijden.
- Snijd de helften in heel dunne plakjes. Dat klinkt alsof je er een koolrabi-ninja voor moet zijn, maar dat valt erg mee. Koolrabi heeft precies de goede structuur om je mes er makkelijk door te laten glijden zonder dat het de neiging heeft weg te schieten.
- Maak een stapeltje plakjes en snijd die in heel dunne reepjes. (Ook weer makkelijker dan het klinkt.) Ja, je hebt koolrabi julienne gesneden. Ga door met stapelen en snijden tot alles in lucifertjes voor je ligt. You rock.
Let trouwens op als je koolrabi koopt. Ik kwam laatst bij de supermarkt volledig verschrompelde exemplaren tegen ter grootte van een golfbal, voor 1,30 Euro. Dat is niet wat je wil.
Op de markt kocht ik er voor 1 Euro één die strak in z’n vel zat, ter grootte van een mannenvuist.
Dressing voor je koolrabisalade
Koolrabi is van zichzelf mild en goedgemanierd, dus je dressing kan lekker brutaal zijn.
Knoflook, sojasaus, sesamolie, koolrabi kan het hebben. En jij wilt het hebben, want de combinatie werkt.
Licht knoflook-pittig, zout en met dat intrigerend bittere van sesamolie, met z’n allen naar binnen gedirigeerd door de sappige koolrabi. In combinatie met de heftige smaken lijkt die bijna zoet. Yum.
Het zijn ook allemaal smaken die vast vaak langskomen als je lol hebt met Aziatische smaken in je keuken. Handig, want zo past je salade bijna overal bij. Alleen als je de dag erna naar de tandarts moet is hij misschien niet zo passend…
Maar voor al die andere dagen: eet smakelijk, julienne-snijder.
P.S.: Als je iets zoekt om je Aziatische maaltijd extra pit te geven, werkt kimchi fantastisch. Ook een toetje bij je menu in oosterse sferen? Probeer deze zoet-hartig-romige geroosterde peren met miso .
Recept: koolrabisalade met sesamolie en knoflook
Koolrabisalade met Aziatische dressing
Ingrediënten
- 1 koolrabi ongeveer 400 gram
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel sojasaus
- ½ theelepel geraspte knoflook op de Microplane geraspt; uit de knoflookpers kan ook, maar dan heb je wat meer harde stukjes
- 1 theelepel zwarte Chinkiangazijn of niet te zoete balsamico-azijn
- 1 theelepel sesamolie
- Eventueel een beetje fijne kristalsuiker
Aan de slag
- Schil de koolrabi en snijd hem in lucifertjes. (Hierboven vind je een beschrijving van hoe dat makkelijk gaat.) Meng de lucifertjes met het zout en masseer dat er goed doorheen. Laat minstens 10 minuten staan. (In die tijd worden de koolrabireepjes zachter van structuur en intenser van smaak. Je kunt deze stap overslaan als je een knapperiger salade wilt.)
- Roer de sojasaus, knoflook, azijn en sesamolie door elkaar. Proef. Te zuur? Doe er een beetje suiker bij. Wil je juist meer zout (soja), bitter (sesamolie) of zuur (azijn) erbij? Doe dat, proef nog een keer. Ga door tot je de dressing heerlijk vindt.
- Spoel de koolrabi af en knijp hem zo droog mogelijk uit. Lekker even je handspieren trainen, dit. Meng hem dan met de dressing. Eet.
reacties
Gerda Voermans
Lekker recept maakt koolrabi tot een totaal andere smaak, zelf heb ik nog gepickelde gember toegevoegd en knofbieslook .
Heeft een extra pikante eraan heerlijkn
Laura
Ha! Wat een goed idee. Ik zie eindelijk nut voor die bakjes gember die ik nooit opeet bij de afhaalsushi. 🙂