Recepten,  Brood en snacks

Korianderchutney (maakt bijna alles lekkerder)

Grijp je staafmixer en een bos koriander en je bent nog een minuut of vijf verwijderd van een sausje waar heel veel dingen lekkerder van worden: korianderchutney.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik mogelijk een kleine commissie. Jou kost het niets extra.

Wat is korianderchutney?

Misschien denk je bij het woord “chutney” aan een zoetig-scherp mengsel dat lijkt op jam. Het soort dat ze in Engeland eten bij een boterham met kaas of varkensgebraad, zoals mangochutney Dit is echter een andere gedaante van de chutney.

Het principe

sterke smaken + zuur + zoet = een fijn sausje

blijft overeind. In deze korianderchutney vormen kruiden echter de sterke smaakbasis en ziet het eindproduct er meer uit als pesto dan als jam. Korianderchutney is ook frisser en past daardoor bij nog veel meer dingen.

Het klassieke doel van dit soort chutney is om verfrissing te brengen bij een Indiase maaltijd. Het recept waar mijn chutney op gebaseerd is komt dan ook uit 50 Great Curries of India van Camellia Panjabi. Hij is ook fijn bij curry, maar daar stopt het niet. Ik at hem bij geroosterde kip. Heerlijk. Smeerde hem over een saaie pasta. Grote opkikker. Zelfs een grote bak saaie couscous fleurde er helemaal van op.

Snelle, makkelijke smaakbom

Naast zijn veelzijdgheid heeft deze korianderchutney nog een voordeel. Je maakt hem namelijk in een handomdraai. In het recept hieronder lijkt het nog best wat, maar dat is vooral bewijs dat het lezen van een recept soms langer duurt dan het maken.

De snelle samenvatting is namelijk: doe ingrediënten in een maatbeker, zet de staafmixer erin en laat hem draaien. Proef, voeg eventueel nog een beetje citroensap en zout toe. Klaar. Wat een heerlijke verhouding tussen moeite en smaak.

Moet je wel een staafmixer hebben, natuurlijk. Maar dat hoeft geen groot obstakel te zijn. Voor een paar tientjes heb je al zo’n handigerd op je aanrecht. Ben je op zoek naar een fijne staafmixer? Laat mij je helpen met de beste staafmixer voor jouw leven kopen. (Als ik er nu eentje ging kopen, werd het waarschijnlijk deze Bosch staafmixer.)

Staafmixer in huis? Dan staan er nog maar een paar minuten tussen jou en dit fijne groene sausje. Eet smakelijk, zonnige sausjemaker!

P.S.: Korianderchutney zou ook een heel fijne dressing zijn voor een Buddha bowl. Verslingerd aan verse kruiden? Probeer deze witte kool salade met munt (veel munt) en wordt heel vrolijk.

Recept: korianderchutney met munt

Korianderchutney met staafmixer

Korianderchutney (supersnelle smaakbom)

Gebaseerd op een recept in 50 Great Curries of India, Camellia Panjabi
4 van 1 stem
Bereidingstijd 5 minuten
Porties 1 bakje
Keuken Indiaas

Ingrediënten
  

  • 15 gram munt = 1 pakje van de supermarkt
  • 40 gram verse koriander = 1 voordeelverpakking van de supermarkt
  • ½ rode peper plus meer naar smaak
  • 2 lente-uien
  • sap en rasp van 1 biologische citroen
  • zout
  • eventueel een klein beetje ahornsiroop

Aan de slag
 

Bereid de ingrediënten voor

  • Was de munt, maak hem goed droog en haal de blaadjes van de takjes, gooi de takjes weg. Was de koriander, maak hem goed droog en hak het bosje (blaadjes EN steeltjes) in grove stukken.
  • Snijd de chilipeper in ringetjes, laat de zaadjes zitten.
    Was de lente-uien en hak ze in dikke ringen.

Maak de chutney

  • Doe de muntblaadjes, de gehakte koriander, de ringetjes peper en de lente-ui in een hoge maatbeker. Doe het citroenrasp en wat zout erbij, plus de helft van het citroensap.
    Zet de staafmixer erin en pureer alles tot een groene chutney. Doe er eventueel een theelepeltje water bij als het mengsel te droog is om te staafmixeren.
  • Proef. Je wilt een flink zuur, beetje pittig, spetterend mengsel hebben. Voeg zout, citroensap en misschien nog een paar ringetjes rode peper toe naar smaak.
    Misschien wil je ook een beetje ahornsiroop erbij om hem net een tikkie zoeter te maken. Voor mij is het citroenrasp zoet genoeg, maar doe wat jij lekker vindt tot je een sausje hebt dat goed smaakt, maar net te heftig om zo te eten. In combinatie met iets anders is hij dan perfect.
  • Eet.
Geef je dit recept hieronder een score? Dat helpt anderen het te vinden.

Pin voor later

Close up van groene kruiden en rode peper in maatbeker. Daaronder een tekstvak met de woorden "koriander chutney, snel en simpel recept"

reacties

    • Laura

      Dag Jenny, wat fijn, een hele tas koriander. Ik heb de chutney nooit in grote hoeveelheden gemaakt, dus weet niet precies hoe lang je hem kunt bewaren. Ik denk niet heel lang, omdat de kruiden hun frisheid verliezen. Hij heeft bij mij een paar dagen in de koelkast prima overleefd, maar daar voorbij weet ik het dus niet.

Laat hier je reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept score