Brood en snacks,  Recepten

Korianderchutney (maakt bijna alles lekkerder)

Korianderchutney van boven
Klaar om alles lekkerder te maken

Yay! Het is vakantie. Tijd om ijsjes te eten in de tuin. Maar omdat de zon nog niet meedoet aan dat plan, heb ik mooi tijd om jullie te vertellen hoe het vlot met mijn project om de voorraadplank leeg te krijgen. En om je zomer extra smakelijk te maken vertel ik je ook hoe je een koriandersausje kunt maken waar alles lekkerder van wordt.

Opruimupdate

Afgelopen week was een productief weekje.

Ik heb saté gemarineerd in een plens van de ketjap manis-voorraad en de peuter gedwongen er extra ketchup bij te eten. (Dit was makkelijk. Meestal brengt hij ketchup naar zijn mond met zijn vinger en hij vond dit een geinige upgrade.) Twee blikken tomatenblokjes en een blik zwarte bonen smolten samen tot saus voor Mexicaanse eieren. Een derde blik tomatenstukjes werd pastasaus, gekookt door de echtgenoot toen ik na vier uur lopen met mijn herstellende knie bijna letterlijk niet meer op m’n benen kon staan.

Uit de vriezer bevrijdde ik een pakje deeg voor onze jaarlijkse tomaten-met-mayonaise taart. Dat is lekkerder dan het klinkt, hoewel ik het probleem van de natte bodem nog niet heb opgelost. Volgend jaar misschien. Ik kookte ook kimchi udon met lente-ui van een pakje noedels. Die kom pittige, funky slierten alleen al maakt dat ik mijn opruimproject de moeite waard vind.

Zomerrooster

Gelukkig maar, want veel vrije bergruimte heeft het voorlopig niet opgeleverd. Humpf. Maar het losbarsten van de zomervakantie is natuurlijk geen reden om het daarbij te laten. Ik ga lekker door met voorraadkoken de komende weken. Hier lees je er even niet over omdat het zomerrooster ingaat. Ik ga namelijk achter de schermen aan de gang met een nieuw ontwerp, dus blijft het voor de schermen de komende tijd bij één recept per week. Aan het eind van de zomer gooi ik er weer een update in. Wie wil er wedden hoeveel ruimte er dan vrij is? Eén plank? Twee planken? Een half plankje? Plaats uw weddenschap nu.

Zo toverde ik een pakje couscous weg

Couscous met kruiden en tomaat
Couscous met smaak

Wat er in ieder geval weg is, is een pakje speltcouscous dat de echtgenoot kocht toen ik om parelspelt vroeg. Leuke poging, maar dat is dus niet hetzelfde. Parelspelt zijn chewy bolletjes plezier terwijl couscous een soort lichtzoetige kussenvulling is waar je een droge mond van krijgt. Dat pakje stond daar dus al even. Maar nu niet meer. Afgelopen vrijdag deed ik m’n dappere meiden-cape om en maakte er avondeten mee.

Ik plande om de bleke korrels op te leuken met vinaigrette, kerstomaatjes en komkommer. Eerlijk gezegd dacht ik vooral plezier te gaan beleven aan het opgeruimde gezicht van “geen couscous meer op mn plank”. Tot ik in de koelkast twee halve pakjes kruiden tegenkwam: munt en koriander. Aha! Die kon ik gebruiken voor korianderchutney, het magische sausje waar alles lekkerder van wordt.

Korianderchutney? Wat is korianderchutney?

Kruiden en rode peper
Klaar om chutney te worden

Misschien denk je bij het woord “chutney” aan een dik, zoetig-scherp mengsel dat lijkt op compote en dat ze in Engeland eten bij een boterham met kaas of varkensgebraad. Mangochutney of tomatenchutney, bijvoorbeeld. Dit is echter een andere gedaante van de chutney.

Het principe

sterke smaken + zuur + zoet = een fijn sausje

blijft nog steeds overeind. In het geval van deze korianderchutney vormen kruiden echter de sterke smaakbasis (ipv fruit of groente) en ziet het eindproduct er meer uit als pesto dan als jam. Korianderchutney is ook frisser en past daardoor bij nog veel meer dingen.

Het klassieke doel van dit soort chutney is om verfrissing te brengen bij een Indiase maaltijd. Het recept waar mijn chutney op gebaseerd is komt dan ook uit 50 Great Curries of India van Camellia Panjabi. Hij is ook heel fijn bij curry, maar daar hoeft het dus niet te stoppen. Ik at hem bij geroosterde kip. Heerlijk. Smeerde hem over een saaie pasta. Grote opkikker. En dat was nog maar het topje van de ijsberg. Zou het ook werken bij couscous?

Er was maar één manier om daar achter te komen.

Korianderchutney ontmoet couscous

Schaal couscous op tafel
Couscous en korianderchutney doen het goed samen

Ik staafmixerde de munt en koriander met chilipeper, lente-ui en citroensap tot frisse, lichtpittige chutney. Ik maakte het hele zakje couscous gaar (beter in één keer die pleister eraf) en roerde alle chutney erdoor. En couscous was nog nooit zo smaakvol.

Nou ja, daar weet ik natuurlijk weinig van. Ik eet het zelden. Maar het was in ieder geval couscous met smaak en dat is al heel wat. Kerstomaatjes erdoor en een brok feta en ik had een prima vrijdagavond.

Zelfs als je geen overtollige deegwaren in je leven hebt, is deze chutney de moeite van het maken waard. Een lepeltje blaast flauwe curry nieuw leven in, maakt van een bescheiden kippenpoot het stralende middelpunt van het diner en geeft in het algemeen alles dat wat extra zing nodig heeft een lift. Maak dit en heb een heel lekkere zomer.

Eet smakelijk, zonnige sausjemaker.

P.S.: Korianderchutney zou ook een heel fijne dressing zijn voor een Buddha bowl. Verslingerd aan verse kruiden? Probeer deze witte kool salade met munt (veel munt) en wordt heel vrolijk.

Recept: korianderchutney met munt

Korianderchutney met staafmixer
Beschouw je staafmixer maar als je toverstaf

Gebaseerd op een recept in 50 Great Curries of India, Camellia Panjabi

Voor 1 bakje vol

15 gram munt (= 1 pakje van de supermarkt)

40 gram verse koriander (= 1 voordeelverpakking van de supermarkt)

½ rode peper, plus meer naar smaak

2 lente-uien

Sap en rasp van 1 biologische citroen

Zout

Eventueel een klein beetje ahornsiroop

Bereid de ingrediënten voor

Was de munt, maak hem goed droog en haal de blaadjes van de takjes, gooi de takjes weg. Was de koriander, maak hem goed droog en hak het bosje (blaadjes EN steeltjes) in grove stukken.

Snijd de chilipeper in ringetjes, laat de zaadjes zitten. Was de lente-uien en hak ze in dikke ringen.

Maak de chutney

Doe de muntblaadjes, de gehakte koriander, de ringetjes peper en de lente-ui in een hoge maatbeker. Doe het citroenrasp en wat zout erbij, plus de helft van het citroensap. Zet de staafmixer erin en pureer alles tot een groene chutney. Doe er eventueel een theelepeltje water bij als het mengsel te droog is om te staafmixeren.

Proef. Je wilt een flink zuur, beetje pittig, spetterend mengsel hebben. Voeg zout, citroensap en misschien nog een paar ringetjes rode peper toe naar smaak. Misschien wil je ook een beetje ahornsiroop erbij om hem net een tikkie zoeter te maken. Voor mij is het citroenrasp zoet genoeg, maar doe wat jij lekker vindt tot je een sausje hebt dat goed smaakt, maar net te heftig om zo te eten. In combinatie met iets anders is hij dan perfect.

Eet.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *