bakken,  Recepten

Kruidige cake met één kom

Foto van donkerbruine cake met wit laagje

Sommige dagen hebben een cake nodig die je in stapjes kunt voorbereiden. Andere dagen hebben cake nodig die je in 20 minuten in één kom klaar voor de oven roert. Als het het laatste soort dag is, hoef je niet verder te zoeken dan deze appelmoescake van Julia Turshen. Tenminste, als het herfst of winter is, want deze cake is het gevoel van lekker-voor-de-kachel-met-dikke-sokken-aan in eetbare vorm. Kruidig en smeuïg en zoet, met een fris laagje bovenop om de boel te behoeden voor logheid. Ik heb hem de afgelopen weken vier keer gebakken en heb er voorlopig nog geen genoeg van.

De cake overleeft een overnachting (of zelfs twee) prima zonder droog te worden, dus kan een dag voor een feestje al uit de oven komen. Handig. Het witte laagje wordt alleen een beetje smoezelig na een nacht op de cake, dus smeer dat er pas op als het eten aanstaande is. Of niet, want ook wat minder stralend wit smaakt de cake.

Nadeel van zoveel handige smeuïgheid is wel dat de cake vrij makkelijk doorschiet naar klef. Bak hem vooral lang genoeg (je testende satéprikker moet echt helemaal schoon zijn). Ook flink zure yoghurt lijkt te helpen, dus loop de milde yoghurt voorbij als je deze cake gaat bakken.

Appelmoescake

Een recept van Julia Turshen

240 gram bloem

1 eetlepel kaneel

1 eetlepel gemberpoeder [ik vind m net een beetje te pittig met een volle eetlepel, dus doe iets minder]

Flinke snuf zout

2 theelepels baksoda

2 eieren

100 gram suiker

120 gram yoghurt

400 gram appelmoes [zelf koken kan natuurlijk, maar uit een potje is prima- je proeft hem nauwelijks terug]

80 ml neutrale olie

 

Voor het laagje bovenop:

200 gram roomkaas

2 eetlepels crème fraiche

85 gram honing [ik vind dat erg zoet; begin met 50 gram en proef of je meer wilt]

Snufje zout

 

Bekleed de onderkant van een springvorm van 23 centimeter met bakpapier. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

Roer in een grote kom bloem, kaneel, gemberpoeder, baksoda en zout goed door elkaar. Doe er de eieren, suiker, yoghurt, appelmoes en olie bij en roer met een garde tot een glad mengsel. Giet het beslag in de springvorm en bak ongeveer 55 minuten. Hij is gaar als een satéprikker die je in het midden steekt er schoon weer uit komt.

Mix voor het versierende laagje de roomkaas met de creme fraiche en honing tot hij een beetje luchtig wordt. Laat de cake helemaal afkoelen voor je het roomkaasmengsel er nonchalant op smeert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *