Kruidige cake met één kom

Sommige dagen hebben een cake nodig die je in stapjes kunt voorbereiden. Andere dagen hebben cake nodig die je in 20 minuten in één kom klaar voor de oven roert. Als het het laatste soort dag is, hoef je niet verder te zoeken dan deze appelmoescake van Julia Turshen. Tenminste, als het herfst of winter is, want deze cake is het gevoel van lekker-voor-de-kachel-met-dikke-sokken-aan in eetbare vorm. Kruidig en smeuïg en zoet, met een fris laagje bovenop om de boel te behoeden voor logheid. Ik heb hem de afgelopen weken vier keer gebakken en heb er voorlopig nog geen genoeg van.

De cake overleeft een overnachting (of zelfs twee) prima zonder droog te worden, dus kan een dag voor een feestje al uit de oven komen. Handig. Het witte laagje wordt alleen een beetje smoezelig na een nacht op de cake, dus smeer dat er pas op als het eten aanstaande is. Of niet, want ook wat minder stralend wit smaakt de cake.

Nadeel van zoveel handige smeuïgheid is wel dat de cake vrij makkelijk doorschiet naar klef. Bak hem vooral lang genoeg (je testende satéprikker moet echt helemaal schoon zijn). Ook flink zure yoghurt lijkt te helpen, dus loop de milde yoghurt voorbij als je deze cake gaat bakken.

P.S.: Deze cake is onderdeel van een Lekker Plan voor een verjaardag in de herfst. Handig, een hele middag feesteten in de herfst op een rij, van lunch tot en met borrel. Om in het herfst-thema te blijven kun je ook appelgalette bakken; lekker fris en toch knus. Of ga een wat winterser kant op met een cake op basis van amandel en mandarijnstjes. En als je liever thee drinkt dan cake bakt, raad ik van harte een kruidige chai latte aan.

Recept: appelmoescake

Punt lichtbruine cake met wit laagje icing met op de achtergrond de hele cake op een plateau

De makkelijkste cake (met specerijen en appelmoes)

Dit is het makkelijkste cakerecept dat ik ken en het levert een heerlijk kruidige, smeuïge cake op. Gebaseerd op een recept in Small Victories, Julia Turshen
Bereidingstijd 10 minuten
Baktijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 10 minuten
Porties 10 punten
Keuken Amerikaans

Ingrediënten
  

  • 250 gram bloem
  • 1 eetlepel kaneel
  • 1/2 eetlepel gemberpoeder
  • flinke snuf zout
  • 2 theelepels baksoda
  • 2 eieren
  • 100 gram suiker
  • 120 gram yoghurt
  • 400 gram appelmoes zelf koken kan natuurlijk, maar uit een potje is prima- je proeft hem nauwelijks terug
  • 80 ml neutrale olie
  • Voor het laagje bovenop:
  • 200 gram roomkaas
  • 2 eetlepels crème fraiche
  • 50 gram honing plus eventueel meer naar smaak
  • snufje zout

Aan de slag
 

Het bakken voorbereiden

  • Bekleed de onderkant van een springvorm van 23 centimeter met bakpapier. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

Beslag maken en bakken

  • Roer in een grote kom bloem, kaneel, gemberpoeder, baksoda en zout goed door elkaar. Doe er de eieren, suiker, yoghurt, appelmoes en olie bij en roer met een garde tot een glad mengsel. Giet het beslag in de springvorm en bak ongeveer 55 minuten. Hij is gaar als een satéprikker die je in het midden steekt er schoon weer uit komt.

Cake versieren

  • Mix voor het versierende laagje de roomkaas met de creme fraiche, een snufje zout en honing tot hij een beetje luchtig wordt. Proef en voeg eventueel meer honing of zout toe.
    Laat de cake helemaal afkoelen voor je het roomkaasmengsel er nonchalant op smeert.
Vragen of tips over dit recept? Deel ze hieronder bij “Reacties”.

Pin voor later

Laura is als drukke co-ouder altijd op zoek naar de volgende makkelijke, best-wel-gezonde maaltijd. Inmiddels heeft ze meer dan 10 jaar kookervaring als moeder en een diploma als leefstijlcoach om daarbij te helpen. Hier deelt ze de recepten die ze ontdekt.

Laat hier je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept score