Lekker Plan voor een kerst vol verrassing zonder gedoe

Bord hele worteltjes met witte kaas en groene saus

Gisteren zei een zwager “Tot volgende week!” tegen me toen hij de deur uitliep. Volgende week? Wat is er dan volgende week? Nou, kerst. Het was een beetje een ruim begrip van een week, maar erg ver zat hij er niet naast. Kerst. Over tien dagen. Ik geloof dat het tijd is voor een plan.

Uiteraard denk ik daar in het abstracte al een stuk langer over na. “Oeh, zelfgemaakt soda brood met krabboter (in het kerstnummer van Foodies)!” “Mmmm, tarte tatin van lof met gorgonzola (uit de december uitgave van Elle Eten)!”“Hela, chocolade tartelettes (met sojasaus, ik ben geïntrigeerd)!”. Maar een echt plan werd nog niet geboren en het word tijd om te gaan kiezen. Ga ik zo doen, meteen nadat ik jullie verteld heb wat voor Lekker Plan ik heb bedacht voor kerst. Dat is namelijk wel klaar en al zeg ik het zelf, het is een goed plan. Het zit vol grote, verrassende smaken, maar zonder moeilijke keukenacrobatiek. Groente en fruit krijgen de hoofdrol en veel van het werk kun je al doen ver voor je gasten voor de deur staan. Dit is het plan:

Om in de stemming te komen

Glazen kom met witte spread met roze snippers zalm en groene kruiden

Het kerstdiner begint wat mij betreft al voor we aan tafel gaan. Kaarsen op de salontafel, iedereen in mooie kleren met een drankje in de hand. We knabbelen aan lekkere dingen en kijken vergenoegd rond. Kerst is begonnen.  

Union Square Café nootjes

Ze zijn pittig, ze zijn hartig, ze zijn zoet. Deze nootjes zijn ontwikkeld door een restaurant in New York en ik vind dat je het proeft. Ik voel me in ieder geval helemaal hip en stads als ik ze eet.

Van tevoren: Je kunt de nootjes weken van tevoren maken. Hoewel het daar nu een beetje laat voor is, kun je wellicht van de week al een keer ‘s avonds aan de slag. Ze kosten zo weinig moeite dat je ze ook na een drukke decemberwerkdag nog voor elkaar krijgt. Hoe fijn om alvast iets af te strepen van je kerst To Do –lijst.

Zalmrillettes

Weinig dingen vind ik zo feestelijk als gerookte zalm, ook al belegt inmiddels zelfs de stationsrestauratie zijn broodjes ermee. Komt door het eerste kerstdiner dat ik me kan herinneren. We kregen mooie kleren aan, mochten Who Framed Roger Rabbit op video kijken en aten toastjes met gerookte zalm als speciale traktatie. Yup, kind van de jaren ’80 hier. Voor het geval toastjes met zalm jouw kerstklokken niet (meer) luiden, nemen deze rillettes de vis mee de 21ste eeuw in met sjalotjes, citroenrasp en verse kruiden.

Van tevoren: De rillettes blijven een paar dagen goed in de koelkast, dus kun je ze maken voor de drukte echt losbarst.

Aan tafel

Pan met champignons in bruine saus

Geroosterde worteltjes met burrata en salsa rustica

De nootjes en zalm nemen al ruimte in, dus als voorgerecht is er iets lichts- geroosterde worteltjes met veel verse kruiden en burrata. Het is een soort winterse versie van tomaten met pesto en mozzarella, maar feestelijker door de onverwachte combinatie van ingrediënten. Oh, en ze zijn heel lekker, deze worteltjes.

Van tevoren: Je kunt de worteltjes van tevoren roosteren en opwarmen voordat je gaat eten. Ze hoeven niet heet te worden, maar net boven kamertemperatuur spelen ze het leukst met de room van de burrata. Als je koelkastkoude worteltjes krap tien minuten in een oven van een graad of 180 zet, kom je een eind.

Champignons bourguignon

Bij kerst hoort een beetje spektakel, maar het hoofdgerecht houden we knus in plaats van groots. Scheelt gedoe en na de opgeleukte zalm en verrassende worteltjes smaakt de rust van stoofpot extra goed. Zet een pan luxueuze gestoofde champignons op tafel en geniet van de stiekeme opluchting van je gasten dat ze onderuit mogen zakken. Makkelijk versgebakken brood ernaast om de saus op te deppen, niets meer aan doen. Nou ja, als je nog puf hebt voor sla met vinaigrette met flink wat mosterd, dan past die er heel goed bij. (Oeh, of maak Aziatische saladedressing voor de salade. Dan wordt het nog spannend ook.)

Van tevoren: De champignons zijn het lekkerst als je ze een dag van tevoren maakt. Het brood is eigenlijk alleen de dag dat je het bakt echt lekker (hoewel je van restjes Heel Goede wentelteefjes kunt bakken later in de week), maar je kunt het deeg de dag van tevoren maken zodat je het alleen nog af hoeft te bakken.

Zoet-zoute misoperen

Als iedereen volkomen ontspannen en voldaan is, is het tijd om ze wakker te schudden met het toetje. Er moet tenslotte nog gedanst worden. Wat? Jullie rocken niet rond de kerstboom? Geeft niets, ook als je alleen onderweg bent naar de bank smaken deze misoperen. Ze zijn zoet en fris en de zoute miso maakt ze heel spannend. “Hee wat is dit nou? Oeh, het is lekker.” Omdat het kerst is eet je ze uiteraard met een bolletje ijs.

Geen moed om op zoek te gaan naar miso? Deze chocolademousse maak je van Griekse yoghurt, dus is licht genoeg voor na al dat lekkere eten.

Van tevoren: Je kunt de saus voor de peren tot een dag of twee van tevoren maken. Hoef je op de dag zelf alleen nog peren te schillen en in de oven te schuiven met een dekentje van saus.

Ook de chocolademousse kun je prima een dag van tevoren maken.

Heb een heel lekkere kerst, drukke mensen!

P.S.: Wil je het voor de koters ook leuk houden met kerst? Dan helpen deze tips voor kindvriendelijk tafelen je alvast op weg.

Laura is als drukke co-ouder altijd op zoek naar de volgende makkelijke, best-wel-gezonde maaltijd. Inmiddels heeft ze meer dan 10 jaar kookervaring als moeder en een diploma als leefstijlcoach om daarbij te helpen. Hier deelt ze de recepten die ze ontdekt.

Laat hier je reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *