Lekker plan voor een verjaardag in de herfst

Na vijf jaar oefenen is het me dit jaar voor het eerst gelukt: een verjaardag vieren met twee families zonder te eindigen met zere voeten, zere rug en geen idee wie er precies was omdat ik alleen maar aan het heen en weer rennen was tussen keuken en woonkamer. Mensen, ik heb het nieuwe neefje geknuffeld. Zittend mijn broodjes geluncht. Ik heb mijn visite gesproken.

Het geheim? Net genoeg zelf doen aan het eten om het bezoek zich speciaal te laten voelen en de rest keihard uitbesteden aan supermarkt en visboer. Ik presenteer jullie: een lekker plan voor een verjaardag in de herfst.

Eerst de lunch

Foto van broodjes, beleg en kibbeling

Met twintig+ mensen in je huiskamer moet je niet ambitieuzer zijn dan een stapel broodjes met lekkere dingen, vind ik. Die lekkere dingen kun je zelf maken, maar dan moet je hard aan het werk en dat is niet de bedoeling. Als je rond lunchtijd begint, komt iedereen hongerig binnen en zal er geen haan naar kraaien als de zelfgetrokken soep ontbreekt. Niet als je dit op tafel zet:

Kibbeling met “zelfgemaakte” saus

De vis bestel je bij de visboer en laat je vlak voor de lunch heet ophalen door een welwillende gast. Voor de saus meng je heel veel mayonaise met gulle hand met gedroogde slakruiden en zet je het mengsel een paar uur in de koelkast zodat de kruiden hun smaak kunnen delen met de mayo. (Dol op dit sausje? Hier vind je nog veel meer ideeën voor lekkere sausjes met mayonaise uit een pot.)

Zachte broodjes met kaas, salami, hagelslag

Je gasten beleggen zelf, uiteraard. Met kaas en salami heb je voor de meeste mensen wel iets dat ze lekker vinden (kies twee andere soorten hartig beleg als dat beter bij jouw mensen past; op de foto zie je er drie, maar dat bleek overbodig) en als je naast de hagelslag een pakje roomboter zet zal iedereen boven de 18 zich weer even een blij kind voelen. Échte kinderen zijn er uiteraard ook content mee.

Kerstomaatjes

Vooral omdat ze zo vrolijk staan, want laten we wel wezen: buiken zullen zich vullen met gefrituurde vis en saus.

En dan verder met zelfgebakken taart

Foto van cake met roze glazuur en cake met wit glazuur

Er is weinig zo effectief voor het “wow, ik ben vast een gewaardeerde gast”-gevoel als een schoteltje zelfgemaakte zoetigheid. Daar besteed je dus het grootste deel van je feestvoorbereidingstijd aan. (Hazelnoot-schuimtaart is een goede tweede als zelf bakken niet gaat gebeuren.)

Kruidige appelmoescake

De appelmoescake van Julia Turshen is met zo weinig moeite zo lekker dat hij alleen daarom al het overwegen waard is. Maar er is meer, want deze cake laat bergen blaadjes ritselen en peuters met sjaal en rode wangen buiten spelen, zo herfstig is hij. Flink wat gember en kaneel worden net genoeg getemd door appelmoes en suiker om dit precies te maken wat je wilt eten in deze tijd van het jaar. Kruidig, zoet, hartverwarmend.

Roze-wit gemarmerde cake met glazuur

Hoewel de appelmoescake heerlijk en makkelijk is, vind ik hem net niet ideaal om de verjaarskaarsjes in te steken. Hij straalt meer rustieke liefde dan spetterend feest uit. Deze gemarmerde cake met frambozensmaak (uit échte frambozen, die gewoon uit de diepvries mogen komen) heeft een felroze glazuurlaagje en een majesteitelijk voorkomen dat hem wél zeer geschikt maakt als middelpunt. Hij is de dag dat je hem bakt het allerlekkerst, maar de dag erna smaakt hij ook nog helemaal prima, dus bak hem wanneer jou uitkomt. Het glazuur is wel het mooist als je het net droog is, dus kijk of je dat er de dag zelf op kunt smeren.

En als er om borreltijd nog mensen hangen

Foto van chips, tomaatjes, komkommer, dip, worst, nootjes en chocoladerozijnen

Honger zullen ze niet hebben, die mensen. Maar het is een feestje, dus snacks moeten er zijn. Ik stem voor:

Naturel ribbelchips met ranch dip

Hoewel de ranch dip een broertje is van de saus die je al bij de vis gaf (allebei hebben ze veel mayo en veel gedroogde kruiden), is deze veel frisser en knoflookiger dan de saus. Bovendien wordt iedereen er altijd zo blij van dat ik me door de gelijkenis niet tegen laat houden. Mocht jij het wel een probleem vinden, dan is wat rijpe avocado’s prakken met fijngesneden koriander, een beetje geperste knoflook en tabasco naar smaak niet heel veel meer werk. Daar horen tortilla chips naast, uiteraard.

Plakjes komkommer

Voor de kleuters in de kamer- en voor iedereen die wel sociaal mee wil knabbelen, maar zijn broek echt niet strakker wil.

Chocoladerozijnen en gemengde gezouten nootjes

Ik weet niet waarom je chocoladerozijnen niet vaker ziet op feestjes, maar ben blij met het zoete verrassingseffect dat ze daardoor hebben. Kies voor de nootjes een mix met weinig of geen pinda’s, anders overheersen ze zo dat je net zo goed alleen pinda’s neer kunt zetten. Da’s een stuk goedkoper en ook lekker, maar ik vind ze minder feestelijk.

Heb je nog een beetje energie en zin over? Dan kun je zelf deze nootjes naar recept van het Union Square Café in New York maken. Ze kosten niet veel tijd en smaken onweerstaanbaar. (Ze blijven ook lang goed, dus als je vooruit plant kunnen ze rustig een weekje wachten op je feestje.)

Popcorn

Wie vindt popcorn vers uit de magnetron of pan nou niet fijn? Ook hier helpt het verrassingseffect je, want popcorn kom je buiten de bioscoopzaal (en verantwoorde kindertraktaties) niet vaak tegen in groepen mensen.

Laura is als drukke co-ouder altijd op zoek naar de volgende makkelijke, best-wel-gezonde maaltijd. Inmiddels heeft ze meer dan 10 jaar kookervaring als moeder en een diploma als leefstijlcoach om daarbij te helpen. Hier deelt ze de recepten die ze ontdekt.

Laat hier je reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *