Lekker Plan voor een week zonder vlees

Vegetarische noedels
Met snelle vegetarische noedels

Stel, je wilt een week geen vlees eten. Omdat het de Week Zonder Vlees is. Of gewoon, omdat je minder (of geen) vlees eten een goed idee vindt. (Ben ik met je eens.) Dan heb ik iets fijns voor je: een Lekker Plan voor een week zonder vlees.

Je hebt zelf vast een aantal vegetarische favorieten (drop ze in de comments, kunnen we allemaal meesmullen). Die kun je mooi aanvullen met deze vijf lekkere maaltijden met Aziatische smaken.

1. Voor een dag dat je een uurtje in de buurt van je keuken door kunt brengen

Echt lang duurt het niet om een Buddha bowl met het volume op 10 te maken, maar je moet tijd inruimen om een graan te koken (parelspelt is mijn favoriet) en overtollig water uit blokjes tofu te drukken. Bij allebei hoef je natuurlijk niet constant in de buurt te zijn. Als je de tofu te drogen legt en de granen opzet terwijl jij andere dingen doet, kun je daarna in een half uur aan tafel zitten.

2. Voor een dag dat het eten in een half uur klaar moet zijn

De grootste tijdslurper bij het maken van snelle noedels met groente is het koken van een pan water voor je noedels. Is die hobbel genomen, dan is de rest een fluitje van een cent. Lang leve de snelle woksaus. (Laat de ham uit het recept weg, dat gaat prima. Als je echt vegetarisch wilt eten, vervang je de oestersaus door een vegetarische variant uit de toko.)

3. Voor als je de avond van tevoren (of eerder) rijst hebt gekookt

Knapperig gebakken rijst is de lekkerste rijst. En als je er dan knapperige groente, een gebakken ei en een vrolijke dressing over sprenkelt is het helemaal feest. De avond dat je hem gaat eten is al dat lekkers ook zo klaar. Je moet alleen wel even plannen, want de rijst moet een tijd staan voor je hem knapperig kunt bakken. Hij heeft minstens de tijd nodig om helemaal af te koelen, maar een dag of twee van tevoren koken is ook prima. Als je de rijst in de vriezer bewaart, kun je hem zelfs nog langer van tevoren maken.

4. Voor een dag dat je zin hebt in een “burger”

Met gesmolten kaas en donker gebakken uien tover je brave, serieuze tempeh om in een klein feestbeest voor op een broodje. Je stoomt de tempeh voor je hem bakt en dat is even een extra handeling, maar het helpt de smaak enorm.

5. Voor een dag dat je tijd hebt om je keuken fantastisch te laten ruiken

Waarschijnlijk is een bezoekje aan de toko nodig voor deze vrolijk makende sambal goreng telor (pittige Indische eieren). Daarna heeft de onweerstaanbaar ruikende saus die je ermee maakt tijd nodig om te pruttelen. Dit is dus een recept voor een rustige dag. met een fantastisch maal als beloning.

Laura is als drukke co-ouder altijd op zoek naar de volgende makkelijke, best-wel-gezonde maaltijd. Inmiddels heeft ze meer dan 10 jaar kookervaring als moeder en een diploma als leefstijlcoach om daarbij te helpen. Hier deelt ze de recepten die ze ontdekt.

Laat hier je reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *