Recepten

Linzensoep met worst die grijze dagen beter maakt

Pan linzensoep naast schaal stoofperen en rasp met stuk kaas

Er is licht, mensen, licht. ’s Ochtends hoeft m’n fietslamp niet meer aan, als ik dit typ zit ik in het zonnetje op de bank, gisteren had ik mijn zonnebril nodig. Mijn zon-ne-bril. De vervelendste maand krijgt nu echt bijna de deur tegen z’n billen op weg naar buiten. Helaas hoorde ik vanochtend op t schoolplein dat februari nog een laatste restje grijs, koud en nat voor ons in petto heeft. En dat z’n bijna net zo vervelende vriendje maart ook begint met een goede plens regen. Humpf. Gelukkig heb ik nog fijne, verwarmende linzensoep met knoflook en worst voor jullie klaarstaan.

Deze soep smaakt als een grote ketel vol hartige vlezigheid, en toch heb je er maar drie worstjes voor nodig. Op één of andere manier (magie, denk ik) is dat genoeg om een hele pan linzen, tomaat en groente smaak te geven. Nou ja. De worstjes krijgen een beetje hulp van ui, knoflook en laurier. De kaas die je er in je kom overheen strooit doet waarschijnlijk ook geen kwaad.

Linzensoep die vult en verwarmt

Naast grote, hartige smaak voegt deze soep een hoop groente aan je dag toe (ha! pak aan, griepvirussen!) en vult hij je buik behaaglijk. Soep als maaltijd kan soms voelen als net-een-beetje-weinig, maar daar heb je met deze pan vol geen last van. Laatst was de lunch er zo’n beetje bij ingeschoten, had ik de verkeerde jas gekozen (zon betekent niet per se warmte, zo blijkt) en kwam ik meer dan een beetje verkleumd en hongerig thuis. Een volle kom (en een flinke laag geraspte kaas) later was ik weer warm en vol. Aaaah, linzensoep.

Net heb ik het trouwens even gecheckt en de schoolplein-weervrouw had gelijk: het weerbericht heeft een wolkje en een hoop minder graden dan vandaag. Februari geeft een laatste zwiep met z’n zwavelstaart. Gelukkig hoef jij daar geen last van te hebben, want jij kunt deze soep maken.

Blijf warm, drukke mensen. (Liever vegetarisch warm blijven? Deze chili is je vriend. Of, als je je avontuurlijk voelt en een tripje naar de toko niet erg vindt:  deze ma po tofu is zo fantastisch pittig en geruststellend tegelijk dat hij perfect is voor grijze dagen.)

Volle pan met rode soep met laurierblaadjes

Linzensoep met worst en knoflook

Een variatie op een recept van SmittenKitchen

Voor 6 kommen

Haal het velletje van 3 lekkere bakworstjes (ik ben verliefd op de verse chorizo van onze slager, maar met simpele braadworst uit de supermarkt gaat het ook prima). Verwarm een grote pan met zware bodem, giet er een beetje olijfolie in en bak je blote worst erin. Hak enthousiast met je roerspatel zodat je worst veranderd is in een hoop kleine stukjes tegen de tijd dat het vlees bruin begint te worden. Doe er een gesnipperde ui bij, met 2 wortels, geschrapt en in halve maantjes gesneden, 2 gehakte stengels bleekselderij, 2 fijngehakte teentjes knoflook en een beetje zout. Bak de worst met de groente tot de groente een zacht begint te worden.

Doe bij de groente 250 gram rauwe linzen, 2 laurierblaadjes, 2 blikjes (à 400 gram) tomatenblokjes, 1,5 liter water en nog wat zout. Breng het mengsel aan het pruttelen en laat koken tot de linzen gaar zijn. (Het kan nogal verschillen hoe lang dit duurt. Begin met proeven na 25 minuten, maar reken erop dat het ook het dubbele kan kosten.) Doe er nog een beetje water bij als de soep te dik wordt.

Doe, als de linzen gaar zijn, 300 gram blokjes diepvriesboerenkool in de pan en roer goed door zodat alle blokjes ondergedompeld worden in de hete soep. Kook nog een minuut of vijf, tot je boerenkool heet en de linzen gaar zijn. Vis de laurierbladeren uit de soep. Schep de soep in kommen, rasp er een flinke hand pecorino romano per kom over en serveer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *