Groente,  Recepten,  Vlees en vis

Linzensoep met worst die grijze dagen beter maakt

Pan met linzen in tomatensoep met worst en stukjes tomaat

Er is licht, mensen, licht. ’s Ochtends hoeft m’n fietslamp niet meer aan, als ik dit typ zit ik in het zonnetje op de bank, gisteren had ik mijn zonnebril nodig. Mijn zon-ne-bril. De vervelendste maand krijgt nu echt bijna de deur tegen z’n billen op weg naar buiten. Helaas hoorde ik vanochtend op t schoolplein dat februari nog een laatste restje grijs, koud en nat voor ons in petto heeft. En dat z’n bijna net zo vervelende vriendje maart ook begint met een goede plens regen. Humpf. Gelukkig heb ik nog fijne, verwarmende linzensoep met knoflook en worst voor jullie klaarstaan.

Deze soep smaakt als een grote ketel vol hartige vlezigheid, en toch heb je er maar drie worstjes voor nodig. Op één of andere manier (magie, denk ik) is dat genoeg om een hele pan linzen, tomaat en groente smaak te geven. Nou ja. De worstjes krijgen een beetje hulp van ui, knoflook en laurier. De kaas die je er in je kom overheen strooit doet waarschijnlijk ook geen kwaad.

Linzensoep die vult en verwarmt

Close-up van linzen met stukjes wortel en bleekselderij in rode soep met stukjes tomaat

Naast grote, hartige smaak voegt deze soep een hoop groente aan je dag toe (ha! pak aan, griepvirussen!) en vult hij je buik behaaglijk. Soep als maaltijd kan soms voelen als net-een-beetje-weinig, maar daar heb je met deze pan vol geen last van. Laatst was de lunch er zo’n beetje bij ingeschoten, had ik de verkeerde jas gekozen (zon betekent niet per se warmte, zo blijkt) en kwam ik meer dan een beetje verkleumd en hongerig thuis. Een volle kom (en een flinke laag geraspte kaas) later was ik weer warm en vol. Aaaah, linzensoep.

Net heb ik het trouwens even gecheckt en de schoolplein-weervrouw had gelijk: het weerbericht heeft een wolkje en een hoop minder graden dan vandaag. Februari geeft een laatste zwiep met z’n zwavelstaart. Gelukkig hoef jij daar geen last van te hebben, want jij kunt deze soep maken.

Blijf warm, drukke mensen. (Liever vegetarisch warm blijven? Deze chili is je vriend. Of, als je je avontuurlijk voelt en een tripje naar de toko niet erg vindt:  deze ma po tofu is zo fantastisch pittig en geruststellend tegelijk dat hij perfect is voor grijze dagen.)

Linzensoep met worst en knoflook

Gele kom met rode linzensoep met worst en andijvie

Troostende linzensoep met worst

Als je denkt dat linzensoep altijd ernstig en vegetarisch moet zijn, wordt deze knuffel in een kom een troostende verrassing. Gebaseerd op een recept van SmittenKitchen
Bereidingstijd 15 min
Prutteltijd 30 min
Totale tijd 45 min
Porties 6 kommen
Keuken Amerikaans

Ingrediënten
  

  • 3 lekkere braadworstjes
  • scheutje olijfolie
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 wortels in halve maantjes gesneden
  • 2 stengels bleekselderij fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • zout
  • 250 gram rauwe linzen
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 blikjes tomatenblokjes à 400 gram
  • 300 gram diepvriesboerenkool rauwe andijvie reepjes kunnen ook
  • 6 handjes geraspte pecorino romano

Aan de slag
 

Bereid de soep voor

  • Haal het velletje van de worst. Dat doe je het makkelijkst door een worstje over de lengte in te snijden en het vel er dan af te trekken
    Verwarm een grote pan met zware bodem, giet er een beetje olijfolie in, gevolgd door je blote worst. Hak enthousiast met je roerspatel zodat je worst verandert in een hoop kleine stukjes terwijl hij bakt.
    Doe er de gesnipperde ui bij, met de wortelstukjes, gehakte bleekselderij, knoflook en een beetje zout. Bak de worst met de groente tot de groente zacht begint te worden.

Maak de soep af

  • Doe bij de groente de linzen, laurierblaadjes, tomatenblokjes, 1,5 liter water en nog wat zout. Breng het mengsel aan het pruttelen en laat koken tot de linzen gaar zijn. (Het kan nogal verschillen hoe lang dit duurt. Begin met proeven na 25 minuten, maar reken erop dat het ook het dubbele kan kosten.) Doe er nog een beetje water bij als de soep te dik wordt.
  • Doe, als de linzen gaar zijn, de boerenkool (of andijvie) in de pan en roer goed door zodat alle groente ondergedompeld is in de hete soep.
    Kook nog een minuut of vijf, tot je groene groente heet en de linzen gaar zijn.
    Vis de laurierbladeren uit de soep.
    Schep de soep in kommen, rasp er een handje pecorino romano per kom over en serveer.
Geef je dit recept hieronder een score? Dat helpt anderen het te vinden.

Pin voor later

Rode pan met linzen-tomatensoep met worst, stukjes bleekselderij en wortel

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept score