Lunchen in Utrecht: tips voor lekker lunchen onder de Dom

Floras Hof Utrecht
Bij lekker weer kan je lunch mee naar een bankje in Flora’s Hof, net achter de Domtoren. Hoe idyllisch is dat?

Utrecht is leuk en lunchen in Utrecht is nog veel leuker. Keuze genoeg ook, maar waar eet je echt lekker? Ik werkte jaren vlakbij de Dom en vertel je over mijn favoriete adressen om te lunchen in Utrecht centrum.

Carla’s Conditorei

Kaneelbol en capu Carlas
Mis de kaneelbol niet bij Carla’s Conditorei

Soms wil je je even onderdompelen in een wereld waar de taartjes zelfgebakken, de koffie geurig en het decor zacht en vriendelijk zijn. Dan is Carla’s Conditorie perfect. Er is een klein kamertje voorin, waar de kaneel- en kardemombollen pronken naast de kassa. Daarachter is nog een kamertje, en daarachter nóg een, voor in totaal best een hoop tafeltjes om Scandinavische broodrollen, salades of  zoetigheid te eten. Die smaken allemaal prima, met het kaneelbroodje met stip op 1. Cappuccino ernaast, vriendin er tegenover en je stapt geheid opgevrolijkt de deur weer uit.

Carla’s Conditorie, Achter de Dom 6

Kimmade

Lekker eten Utrecht Kimmade
Klein maar fijn, Kimmade in de Mariastraat

Lunch afhalen bij Kimmade in de Mariastraat is een lichte uitdaging met fantastische beloning. Je moet je tussen de tafeltjes naar de kassa proppen en daar vervolgens hangen tot je broodje of noedels uit het open minikeukentje komen. De bedienende mevrouw is niet actief onvriendelijk, maar wekt wel de indruk dat ze liever zou hebben dat je buiten wacht. Het eten maakt dat alles weer goed, te beginnen met de gestoofde tofu. Op een broodje met rauwkost en chilipepers maakt hij onmiddellijk vrolijk met mollige sponsigheid in een heel lichtzoet, fris tomatenjasje. Je kunt andere dingen eten en dat is geen slecht idee. Alles smaakt namelijk alsof er een Vietnamees met veel plezier achter de wok staat. Maar die tofu? Daarvoor ga je keer op keer terugkomen als je lekker wilt eten in Utrecht.

Kimmade, Mariastraat 2

Op Saj

Lunchen Utrecht Manakesh Op Saj
Manakesh met mhamara vrolijkt een grijze dag lekker op

Voor het Syrische eten bij Op Saj moet je even geduld hebben.  De vriendelijke mannen achter de toonbank beleggen hun verse manakesh (platbroden) namelijk één voor één en uiterst zorgvuldig. Maar dat geduld wordt beloond met sprankelend verse groenten en kruiden en genoeg za’atar om je zelfs in de grijze druilregen even naar het Midden-Oosten te transporteren. Mijn favoriet is de manakesh met labneh, een soort Turkse pizza maar dan vegetarisch, met romige yoghurt en lekker veel verse kruiden.

Op Saj, Steenweg 1

Rotishop De Dom

Lunchen Utrecht Centrum Rotishop de Dom
Is er iets beter dan pittig lunchen met een rotirol?

Op een gegeven moment kwam ik zo vaak bij Rotishop De Dom dat de vriendelijke jongen achter de toonbank aanbood me hun zelfgemaakte sambal mee te geven naar huis. Ik moest alleen even een potje langsbrengen. Het is er nooit van gekomen, maar dat ligt niet aan de sambal. Die is namelijk briljant. Flink pittig, maar je proeft nog van alles dat je bij sambal uit een supermarktpotje niet meekrijgt (frisheid, kruidigheid en net genoeg zuur). De vegetarische rotirol is trouwens net zo goed. Vol beetgare boontjes met een tikkie pit, plakkerige tempeh, stevige tofu en zoveel lekkere curryjus dat je het best kunt gaan zitten als je hem opeet. Je zou niet de eerste zijn die de rest van de dag doormoet met een grote gele vlek op z’n jas.

Rotishop de Dom, Servetstraat 6

En jij? Welke tips heb jij voor lekker lunchen in Utrecht? Drop ze hieronder!

Laura is als drukke co-ouder altijd op zoek naar de volgende makkelijke, best-wel-gezonde maaltijd. Inmiddels heeft ze meer dan 10 jaar kookervaring als moeder en een diploma als leefstijlcoach om daarbij te helpen. Hier deelt ze de recepten die ze ontdekt.

Laat hier je reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *