Maak zelf paneer (recept voor Indiase kaas)

Bamboe plank met blokjes witte paneer. In de hoek is nog net een stukje mes zichtbaar.

Zelf paneer maken is een simpel werkje met groots resultaat. Als je melk kunt koken (en een beetje geduld hebt), kun je paneer maken.

Dat wil je, want het levert fris-romige kaas op die perfect specerijen opslurpt in vegetarische Indiase gerechten.

Weet je waar ik heel veel van houd? Kaas. En weet je waar ik nog meer dol op ben? Aziatische smaken.

Toch at ik tot voor kort vrijwel nooit paneer. Dat is kaas, uit India nog wel, maar hij kwam dus bijna nooit langs op mijn bord.

Dat lijkt misschien vreemd, maar had een logistieke reden. In mijn leven is paneer niet zo makkelijk te koop.

De laatste tijd zie ik hem af en toe als specialiteit in de supermarkt, maar daarvoor kwam ik hem alleen tegen in saag paneer (groene smeuïge groente met veel specerijen en blokjes paneer) of palak paneer (min of meer hetzelfde, maar dan gemaakt met alleen spinazie als groente) in Indiase restaurants.

Ergens vond ik de afwezigheid van de witte Indiase kaas niet zo erg. Er is al zoveel kaas die ik niet kan weerstaan en mijn broeken zitten strak genoeg.

Toen ging ik steeds vaker recepten maken die feta voorstelden als vervanger en vond ik ze voor herhaling vatbaar. Ik werd nieuwsgierig naar hoe ze zouden zijn met het echte spul en besloot dat het tijd werd om paneer in mijn leven te brengen.

Zelf paneer maken is nauwelijks werk

Gele plankjes met daarop een bamboe plank met blokjes kruimelige witte kaas

Ik zette zelf paneer maken op mijn Klompenlijst en dat heeft mijn leven beter gemaakt. De kaas blijkt namelijk heel simpel te maken, met heerlijk resultaat.

Je hoeft slechts melk te koken met wat citroensap en het geschifte resultaat uit te laten lekken. (Dat is hetzelfde proces als voor ricotta.)

Om de massa stevig te krijgen zet je er vervolgens iets zwaars op (ik gebruikte mijn vijzel, maar een paar blikken gaat ook) en laat hem een tijd nog wat uitlekken. Dat is het.

Daar word je dus niet moe van. En vervolgens heb je lekker frisse, licht romige kaas die stevig genoeg is om in blokjes te snijden.

Dat vond ik nog even spannend, of de kaas echt zijn vorm zou houden toen mijn mes erin ging. Het was geen enkel punt, ik kon zelfs zonder problemen de paneer bakken.

Nu hebben mijn broeken er dus een probleem bij, maar ben jij een smakelijk recept rijker. Eet smakelijk, kaasmaker!

P.S.: Weet je wat je ook zelf kunt maken? Vanille-extract. De beste chai latte ooit. Of peperkoekhuisjes!

Ontdek ook

Zelf paneer maken

Met heel weinig moeite maak je met dit recept zelf frisse, romig-kruimelige kaas voor door je Indiase gerechten.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Uitlektijd 2 uur
Totale tijd 2 uur 10 minuten
Porties 200 gram
Keuken Indiaas

Ingrediënten
  

  • 2 liter volle melk
  • 2 citroenen of een flesje citroensap
  • flinke snuf zout

Aan de slag
 

De melk schiften en koken

  • Doe de melk in een grote pan en verhit hem zachtjes (zodat de bodem niet aanbakt). Doe het sap van 1 citroen (ongeveer 2 eetlepels) bij de melk en breng zachtjes aan de kook. Als het goed is, zie je nu klontjes ontstaan in de melk. Gebeurt dat niet, voeg dan in kleine scheutjes meer citroensap toe tot dat wel gebeurt.
    Laat de geschifte melk nog even koken tot je geen nieuwe klontjes meer ziet ontstaan. Zet dan het vuur uit.

De melkmassa uit laten lekken

  • Leg een schone theedoek zonder wasmiddelgeurtjes (of een stuk kaasdoek) in een vergiet. Giet de geschifte melk erover. Spoel de witte klontjes af met koud water. Laat ze even uitlekken en meng het zout erdoor. Begin met een flinke snuf en proef of je meer wilt.
    Til de punten van de theedoek naar elkaar toe en uit de vergiet. Draai de theedoek voorzichtig op zodat je een buideltje creëert voor de melkklontjes. Blijf doordraaien zodat het buideltje steeds kleiner wordt en de melkmassa uitgewrongen wordt. (Als de theedoek nog te heet is om vast te houden, laat hem dan even in de vergiet liggen tot hij koel genoeg is voor je vingers.)
    Wring de melkmassa zo strak mogelijk uit en leg het theedoekpakketje op een bord. Leg er iets zwaars op (een paar blikken, een vijzel) en zet het geheel een uur of twee weg. Dat kan in de koelkast, maar hoeft niet.
    Pak na een uur of twee de melkmassa uit de theedoek. Tada! Je hebt paneer gemaakt. Gebruik hem meteen of bewaar hem in de koelkast. (Dat kan een paar dagen als je schoon hebt gewerkt, maar de kaas neemt makkelijk smaakjes op uit de koelkast. Ik vind hem vers het lekkerst.)
Vragen of tips over dit recept? Deel ze hieronder bij “Reacties”.

Pin voor later

Laura is als drukke co-ouder altijd op zoek naar de volgende makkelijke, best-wel-gezonde maaltijd. Inmiddels heeft ze meer dan 10 jaar kookervaring als moeder en een diploma als leefstijlcoach om daarbij te helpen. Hier deelt ze de recepten die ze ontdekt.

Laat hier je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept score