Bolognesesaus was nog nooit zo makkelijk

Slierten pasten met rode saus, om een metalen tang gedraaid

Weet je waar ik niet van houd? Van recepten die zeggen dat alles draait om techniek. Ze roepen visioenen op van ingewikkelde polsbewegingen, en vervaarlijk messenwerk. Allemaal niet aan mij besteed, dus sla ik liever snel de pagina om.

Soms onderdruk ik in een aanval van enthousiasme mijn omsla-reflex en ga aan de slag met een Technisch Recept. Negen van de tien keer vervloek ik vervolgens met zweet op mijn voorhoofd mijn naïviteit.

Zo maak ik het lekkerste recept dat ik ken voor spaghetti Bolognese alleen in heel speciale gevallen. Het is ragù alla Bolognese uit Made in Italy van Giorgio Locatelli en het smaakt als de geurige, hartige liefde van een Italiaanse oma.

Het omvat ook een hoop specifieke temperaturen, op cruciale momenten roeren, bakken tot het randje van verbrand (maar niet erover, naturalmente) en ben je al zenuwachtig? Ik wel, zeker omdat het allemaal uitmaakt. Ik heb het recept ook weleens slordig geprobeerd en resultaat was bepaald niet bijzonder.

Het is jammer, want weinig gerechten zeggen zo duidelijk “hee, welkom aan mijn tafel, wat fijn dat je er bent” als goede pasta Bolognese. Maar ik zou dit niet schrijven als ik niet een heel fijne tweede keus had, natuurlijk.

Pasta bolognese zonder gezwoeg

Close-up van een pan met oranje-rode Bolognese saus

In My Kitchen Year (een heerlijk boek) geeft Ruth Reichl namelijk ook een recept voor de pastasaus, met de veelbelovende titel Easy Bolognese.

Reichl houdt zich aan haar woord. Ze geeft wel een heel specifieke techniek om de vlees en tomaten te veranderen in supersaus, maar die is in één woord samen te vatten: “wachten”. Kijk, dat kan ik aan. Zelfs twee uur lang af en toe roeren vind ik geen probleem. Tenminste, niet als het saus oplevert die mijn aandacht grijpt met grote, hartige smaken en me vervolgens op m’n gemak stelt met glimmende lippen en een vrolijk tomatendansje.

Je hebt ook geen speciale spullen nodig. Een fijne koekenpan is genoeg. En laat ik nou net een lijstje met de allerbeste koekenpannen voor je hebben.

Naast het wachten deelt Ruth trouwens nog een trucje: worst. In plaats van gehakt gaan er saucijzen in de pan. Dat vind ik dus een heel lekker plan. Iemand heeft de worst al op smaak gebracht, dus een deel van het werk is klaar voor ik begin.

Het wachten en de worst leveren samen pasta op waarvan je er na elke hap nóg één wilt. Tot je na de laatste hap met een zucht achterover leunt en je handen over je blije buik vouwt. Aaaaah, techniek. Af en toe kom je dat tiende van tien recepten tegen.

P.S. Ben je na de Bolognese helemaal op de makkelijke Italiaanse toer? Probeer ook eens deze makkelijke lasagna. Liever een dansje van vreugde maken over eten waar techniek gewoon geen onderwerp is? Kook deze noodlesoep, die smaakt of hij heel moeilijk is, maar dat lekker niet is.

Ontdek ook

Recept: makkelijke Bolognesesaus

Rode pan met oranje-rode gehaktsaus en een houten spatel

De makkelijkste bolognesesaus (en zó lekker)

Dit bolognese saus recept laat zien dat overheerlijke pasta boglonese helemaal niet veel moeite hoeft te kosten. Gebaseerd op een recept van Ruth Reichl in My Kitchen Year.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Prutteltijd 2 uur
Totale tijd 2 uur 20 minuten
Porties 4 personen
Keuken Italiaans

Ingrediënten
  

 • 1 ui
 • 1 scheutje olijfolie
 • 2 teentjes knoflook
 • 1/2 theelepel pikant paprikapoeder
 • 1 wortel, in blokjes optioneel
 • 500 gram saucijzen
 • 1 blik hele tomaten à 400 gram

Aan de slag
 

Maak de saus

 • Begin op tijd. Deze saus is helemaal niet lastig, maar pas na ruim twee uur is hij op z'n lekkerst.
 • Snipper de ui en bak hem zachtjes in de olijfolie in een pan met een zware bodem tot hij glazig wordt. Knijp de knoflook erbij en strooi het paprikapoeder erover. Als je een wortel hebt, kun je hem er in kleine blokjes bij doen. Schep alles om en bak tot de knoflook heerlijk ruikt.
 • Peuter het velletje van de saucijzen door ze in de lengterichting in te snijden en het vel eraf te trekken. Doe het vlees in de pan bij de ui. Bak tot het niet meer rauw ziet.
  Vis de tomaten uit hun blik en bewaar het sap. Doe de tomaten in de pan, plet ze met je bakspatel en hussel ze goed met het worstvlees.
  Bak op vrij hoog vuur tot het vocht vrijwel verdampt is. Giet er dan de helft van het tomatensap uit het blik bij en laat weer pruttelen tot het vocht bijna weg is. Herhaal met het laatste tomatensap.

Laat de saus pruttelen

 • Draai het vuur heel laag en laat het vlees en de tomaten een uur of twee pruttelen.
  Roer af en toe en giet er een klein scheutje water bij als het eruit ziet alsof er dingen zouden kunnen aanbranden.
  Volgens Reichl is de saus het lekkerst als hij zo lang heeft geprutteld dat de uien aan de pan dreigen te plakken, maar zo lang heb ik nooit gewacht. Een mens zou alsnog zenuwachtig worden. Ook zonder plakkende uien is je saus na een uur of twee heerlijk.
Vragen of tips over dit recept? Deel ze hieronder bij “Reacties”.

Pin voor later

Gedraaide streng pastaslierten met oranjevleessaus in pan. Daaronder een tekstvak met de woorden "bolognese saus recept lekker makkelijk"

Laura is als drukke co-ouder altijd op zoek naar de volgende makkelijke, best-wel-gezonde maaltijd. Inmiddels heeft ze meer dan 10 jaar kookervaring als moeder en een diploma als leefstijlcoach om daarbij te helpen. Hier deelt ze de recepten die ze ontdekt.

Laat hier je reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept score