Recepten,  Brood en snacks

Mayonaise uit een potje (de geheime keukenheld)

Mayonaise uit een pot
Nog geen tien seconden aan het koken en de basis voor heerlijkheid is gelegd

Mayonaise uit een potje is briljant. Ja, dit is een food blog en dat las je goed. Supermarktmayonaise is een geheim wapen in mijn keuken. Moeiteloos roer ik er sausjes van die bijna alles lekkerder maken. Laat me je erover vertellen.

Geïnspireerd door het heerlijke Elsa R Blog stond ik laatst in de keuken met mijn mayopot. Haar molho tártaro had mij er aan herinnerd dat het de hoogste tijd was om weer eens de romige, frisse pracht van fabrieksmayo in te zetten. Want zeg zelf: welk ander eten is van zichzelf zo lekker en speelt toch zoet samen met een scala aan andere smaken? En dat door alleen een potje open te draaien?

Terwijl ik lipsmakkend mijn mayocreatie op smaak bracht, bedacht ik wat de wereld leuker zou maken: een lijstje lekkere combinaties met mayonaise uit een pot. Want in deze oververhitte, elkaar overschreeuwende tijden kunnen we volgens mij allemaal meer manieren gebruiken om moeite- en schaamteloos het leven lekkerder te maken.

En zo’n mayonaiselijstje heb ik dus voor je:

  • Tartaarsaus van Elsa: mayonaise + hardgekookt ei + augurk + peterselie
  • Kibbelingsaus van mijn moeder: mayonaise + flink wat gedroogde slakruiden (kies een merk zonder zout en voeg zelf naar smaak zout toe); een paar uur laten staan zodat de gedroogde kruiden hun smaak loslaten en dan is het zoveel lekkerder dan de zoete klodders van de visboer
  • De lekkerste dip voor chips, gebaseerd op de ranch dressing van Glutenfree Girl: mayonaise + Griekse yoghurt + gedroogde dille + gedroogde oregano + knoflookpoeder; ook weer een tijd laten staan zodat de smaken zich kunnen ontwikkelen
  • Saus voor een broodje koude kip (Amanda Hesser gebruikt de saus in Cooking for Mr Latte als marinade voor kip uit de oven, maar koud vind ik hem nog lekkerder): mayonaise + zure room + mango chutney + curry poeder + citroensap
  • Molly’s basilicum aioli: mayonaise + verse basilicum + verse, geperste knoflook + citroensap + zout; staafmixer erin en je hebt de dip/saus van je zomerdromen
  • Saus voor briljante avocadotoast van Julia Turshen: mayonaise + flink wat vocht uit een pot kimchi; royaal schenken over stevige sneden geroosterd brood met avocado en de kimchi zelf. (Je kunt kimchi op steeds meer plekken kopen, maar het is ook makkelijk zelf te maken.)
  • Barbecuesaus waar je haar van op je borst krijgt: mayonaise + Griekse yoghurt + sriracha + verse, geperste knoflook
  • Dipsaus die niet voor iedereen is, maar waar ik van houd: mayonaise + crème fraiche + zoutige blauwe kaas + peper

En jij? Van welke combinatie met mayo-uit-een-potje houd jij? Laat hem hieronder achter en help ook de wereld lekkerder te maken.

Bewaar voor later

Geel bakje met schep mayonaise en gouden lepel met daarbij de tekst "Mayonaise sausjes, 8x lekker makkelijk

reacties

  • CJ

    Dat het niet lekker was zei men mij nooit. Ik meng naar smaak ketjap manis, sambal badjak, knoflook(poeder), gembersap met magere room en laat dit een tijdje trekken. Daarna wrijf ik dit mengsel door een zeef en klop er dan mayonaise door tot de gewenste dikte.
    Vaak gebruik ik fritessaus 5% van een bekend merk dat begint met “R” om de hoeveelheid vet te beperken.

      • CJ

        Dag Laura,

        Of het een retorische vraag is kan ik niet beoordelen. Maar bij kip, varkensvlees, worst van de plancha wordt het gretig genuttigd. Daarnaast ook als dipsausje bij chips en fritto misto.

        Greetz CJ

        • Laura

          Nee, zeker niet retorisch. Gewoon benieuwd! Dip en saus dus: multifunctioneel. Blijkt maar weer eens dat mayo uit een pot (of fles ;)) een grote held is.

Laat hier je reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *