Recepten

Noedels met kip en broccoli (het smaakvolste recept)

 

Wok met noedels met kip en broccoli

Heeft het internet nóg een recept voor noedels met kip en broccoli nodig? Ik zeg: jazeker, want déze noedels met kip smaken super. Andere recepten doen vaak alsof noedels + kip + broccoli + een sausje automatisch heerlijk is. Maar helaas.

Hij is prima hoor, die combinatie van kip met noedels, maar hij is zo braaf. Als ’t een meisje was, had ze een plooirokje aan en een strik in d’r haar. Terwijl je met een beetje extra moeite een echt lekker gerecht met noedels, kip en broccoli op tafel tovert.

Oh ja, Laura, is dat zo? *het halve internet trekt z’n wenkbrauw op*

Ja, dat is zo. Kijk maar:

De slierten voor je noedels met kip en broccoli

We beginnen makkelijk. Voor een recept met noedels maakt het vaak niet veel uit welke slierten je kiest en dat geldt ook voor deze woknoedels met kip. Je kunt het recept met woknoedels (van die snelle, voorgeweekte) maken, met mie, of met één van de andere pakjes noedels uit de supermarkt.

Waar je wel op moet letten, is de breedte van de noedels. Dit recept is gebaseerd op een recept voor gebakken Thaise noedels met sojasaus, pad see ew. Hoewel ik niet wil beweren dat het een authentiek recept is, is het goed om te weten dat pad see ew gemaakt wordt met brede rijstnoedels. Ik denk omdat ze de hartige saus goed opslurpen en fijne veerkracht toevoegen aan de malse kip en knapperige broccoli. Wat de reden ook is, dunne fliebertjes doen het minder hier.

Het koken van je noedels doe je volgens de aanwijzingen op de verpakking. Begin een paar minuten voor het einde van de kooktijd te proeven en giet ze af als ze nog net niet gaar zijn. Na het koken ga je ze namelijk nog bakken en we willen woknoedels met kip, geen pudding met kip. Net als in dit recept bewaar je de gare noedels in ruim koud water tegen het plakken. Omdat je ze nog gaat bakken, hoef je je geen zorgen te maken over koude noedels.

Op naar de volgende stap- het is weer een makkelijke.

Kip voor de noedels

Stukjes kip in oestersaus

Mijn kleuter noemt het vlees in deze gebakken noedels “kip met dat lekkere sausje”. Klinkt alsof het weleens moeilijk zou kunnen zijn, maar nee. Je schudt gewoon een plens oestersaus over de kip en laat die intrekken terwijl je andere dingen voorbereidt.

Ook fijn: je bakt voor dit noedelrecept de kip in z’n eentje gaar. Daarna haal je hem uit de pan en ga je verder met de groente en noedels. Pas helemaal aan het eind warm je alles samen door. Zo hoef je je geen zorgen te maken over te rauwe of droge kip omdat je kan stoppen met bakken als het vlees klaar is. In de volgende stap krijgt de broccoli vervolgens de aandacht die hij verdient:

Zo maak je je broccoli lekker

Schaal broccoli voor noedels

Voor deze ene keer besteed je wat aandacht aan de vorm van je broccoliroosjes (meestal negeer ik die om in 5 minuten een stronk broccoli klein te snijden). Lange, smalle strookjes broccoli eten namelijk het fijnst samen met je noedels. Daarnaast helpen slanke stukjes met het wokken. Bredere stukken broccoli roerbakken resulteert al snel in een zwarte buitenkant en een rauwe binnenkant.

Om dat te voorkomen heb ik nog een tip. Bak eerst de broccoli aan met flink wat knoflook, giet er dan een glaasje water bij en leg een deksel op je pan. Zo creëer je stoom die helpt om de groente gaar te krijgen. Geen zorgen als je deksel niet groot genoeg is voor je wok. Dat is de mijne ook niet. Pak gewoon de grootste deksel die je hebt en leg hem op de broccoli. Een deel van de pan is dan bloot, maar zolang je broccoli in de stoom ligt is dat prima.

Als de broccoli felgroen en stevig-zacht is, schep je hem uit de pan om je noedels liefde te geven. Want smeuïge noedels zijn de beste noedels en daar heb ik twee mooie oplossingen voor.

Liefde voor je noedels (+ de beste tip van dit recept)

Mis en place voor noedels met kip en broccoli

De eerste stap naar extra smeuïgheid is het bakken van een ei. Als het begint te stollen, roer je de gare noedels erdoor. Oeh, zie dat fijn plakken. En dan moet het lekkerste nog komen.

Het echte geheim van dit roerbak noedelrecept is namelijk het sausje dat je er doorheen wokt. Dat bestaat uit ingrediënten die je in de meeste supermarkten kunt krijgen, maar smaakt alsof het zo ingevlogen is uit Thailand. Nee, wacht. Dat kan ik niet zeggen, ik ben nooit in Thailand geweest. Poging 2: het sausje smaakt zout en zuur en zoet en vooral intens. Als je je noedels op goed hoog vuur de saus op laat slurpen, krijgen ze zoveel smaak dat ze in hun eentje al meer oempf hebben dan in de meeste recepten.

Jij hebt echter ook nog je kip met een lekker sausje en je knoflookige broccoli. Die hussel je er dus doorheen en laat je  goed meewarmen. Let wel op dat je noedels niet doorslaan tot pap- beter lauwe kip en groente dan noedelbrij.

Bak de noedels voor maximaal twee mensen tegelijk. Schuiven er meer mensen aan, maak hun porties dan in de volgende ronde(s). Als je een wok vol met noedels laadt, krijgen niet alle slierten de kans om in de felle hitte te trouwen met het sausje. Dat scheelt een hoop smaak en vergroot het risico op overgare noedels.

Zo, dat was het: je kunt aan tafel. Eet smakelijk, noedelwokker.

P.S.: Liever rijst vanavond? Deze knapperige gebakken rijst is onweerstaanbaar. En misschien een lekker toetje van sojapudding met aardbeiensaus na?

Gewokte noedels met kip en broccoli

Schaal noedels met kip en broccoli op tafel

Gebaseerd op een recept uit Lucky Peach Presents 101 Easy Asian Recipes

Voor 2 personen (makkelijk te verdubbelen, maar bak de noedels in twee porties anders mis je de lekkere schroeismaak)

250 gr kipdijfilet, in plakjes

60 ml oestersaus

2 eetlepels zoute sojasaus

2 eetlepels rijstazijn (of witte wijnazijn)

1 eetlepel suiker

2 eetlepels neutrale olie

2 tenen knoflook, gehakt

500 gram broccoli

2 eieren, geklutst

noedels voor 2 personen

1 limoen, in partjes

Voorbereiding

Meng de kip met de oestersaus en laat intrekken terwijl je de andere voorbereidingen doet.

Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking, maar begin een paar minuten voor het eind van de kooktijd te proeven. Giet ze af als ze gaar maar stevig zijn. Zet ze weg in ruim koud water.

Snijd de broccoli in smalle roosjes en de stronk in dunne staafjes.

Meng in een klein kommetje de sojasaus met de azijn en suiker.

Kip en broccoli bakken

Verhit een wok (of grote koekenpan) en schenk de helft van de olie erin. Schep de kip met de oestersaus in de wok en bak tot de kip net gaar is- een paar minuten. Snijd één van de grotere stukjes door om te checken of het vlees gaar is. Schep de kip uit de pan en leg hem op een bord.

Doe de tweede eetlepel olie in de wok, gevolgd door de knoflook. Bak even tot de knoflook net begint te kleuren en doe de broccoli erbij. Schep goed om, bak tot de randjes van de broccoli zacht beginnen te worden en giet ongeveer 100 ml water in de wok. Leg een deksel op de broccoli en laat een paar minuten stomen. Check of de broccoli felgroen en stevig-zacht is. Zo niet, bak nog even door, eventueel met nog een scheutje water als de boel dreigt te verbranden. Schep de broccoli als hij goed is uit de pan, op het bord met de kip.

Noedels wokken en het gerecht afmaken

Laat je noedels goed uitlekken. Giet het geklutste ei in je lege wok en laat heel even met rust. Roer het dan met je wokspatel in grote vlokken en bak tot het ei net begint te stollen. Doe de noedels erbij en meng goed. Giet het sojasausmengsel over de noedels, meng weer goed en bak tot de noedels heet zijn. Doe de kip en broccoli terug in de pan, schep alles om en bak tot de kip en broccoli ook warm zijn. (Maar houd je noedels in de gaten. Stop met bakken als ze nog zachter worden. Beter lauwe kip en broccoli dan overgare noedels.) Proef of je er nog zout door wilt en doe dat eventueel.

Eet, met limoensap erover gesprenkeld naar wens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *