Over mij

If you obey all the rules, you miss all the fun

Katherine Hepburn

En ik kan het weten, want ik heb een hoop lol gemist voor ik leerde om niet zo streng te zijn over alle regels.

Het ging eigenlijk best, met mij en de regels

Al mijn hele leven ben ik gevoelig voor “hoe het hoort”. Ik ben een kei in regels opmerken en nog beter in me in bochten wringen om me eraan te houden.

Jarenlang werkte dat best prima. Ik was één van de zoete kinderen op de basisschool, zoefde in 6 jaar door het VWO en maakte netjes twee prestigieuze universitaire opleidingen af. Daarna had ik een serie steeds verantwoordelijker kantoorbanen. Zoals het hoort, als je een goed stel hersenen hebt en verder ook een hoop voorrechten.

Misschien was ik niet altijd en overal dolgelukkig (want: te onzeker), maar ik deed een heleboel heerlijke dingen. Zo tussen mijn 18de en 32ste had ik het gevoel dat mijn leven elk jaar leuker was dan het jaar daarvoor.

En toen kreeg ik 2 kinderen.

Best lastig, moeder zijn

Nou vind ik mijn koters de allerleukste mensen die ik ken, maar woha. Moeder zijn vind ik niet makkelijk. Zeker in de babytijd wist ik door slaapgebrek en al dat gezorg regelmatig van voren niet meer dat ik van achteren bestond. En dan kwam er ook nog een e-nor-me berg nieuwe regels op me af.

Helaas waren die regels het bepaald niet met elkaar eens. “Je mag je kindje best even laten huilen, daar krijgt ze niets van.” “Huilen is een vorm van communicatie en hoe zou jij het vinden als je communicatie genegeerd werd?” “Voor de hechting is het ontzettend belangrijk dat je reageert op de signalen die je kind je geeft.” “Denk vooral ook aan jezelf, want aan een uitgeputte moeder heeft niemand wat.”

Serieus. De babytijd is Stressvol als je alle regels wilt volgen. Helaas was mijn manier van omgaan met stress vooral het eten van dingen met veel calorieën. Samen met het gebrek aan slaap en beweging, leidde dat tot een leven met te weinig blijheid en te strakke broeken.

Ik maakte strenge plannen om het weer “goed” te doen

Gelukkig gaat ook de baby- en peutertijd weer voorbij en werd het iets makkelijker om tijd te maken voor mijn lijf en hoofd. De grootse en strenge plannen kwamen uit de kast. Ik wist weer wat de regels waren en hoe ik me er aan kon houden: Ik moest om 6 uur opstaan om te mediteren en te sporten. Ik mocht nog maar 3 keer per dag eten en alleen maar vezelrijke maaltijden. Mijn blog moest nu echt geld op gaan brengen. En. En. En.

Je zag hem aankomen: daar kwam precies niets van. Oh, ik stond een aantal weken elke werkdag met slaapogen YouTube cardiolesjes te doen. Het was heerlijk. En ik stopte weer. Ik gooide al mijn wilskracht in de strijd om nooit meer te snacken, ’s avonds op de bank. Het lukte! Eventjes… Kort en goed werkte het gewoon niet om te proberen alle regels te volgen.

De strenge plannen moesten de kast weer in

Pas toen ik mezelf toestemming gaf om de regels los te laten en het klein en leuk te houden, bleven er dingen hangen. Stapje voor stapje leerde ik mezelf af om te grijpen naar de chips tegen de stress. Vond ik een manier van bewegen die ik wél volhoud. En ging ik weer dingen doen gewoon omdat ik ze leuk vond.

Het was (en is) hard werken, die kleine stapjes nemen. Regelmatig voel ik me nog schuldig omdat ik meer zou moeten doen. Ik ben toch die slimme dame met dat bevoorrechte leven? Hoezo lukt het dan niet om het gas erop te zetten? Maar steeds langer en steeds beter lukt het me om mijn kleine stapjes te vieren en ze te blijven zetten.

Ik gun alle drukke mama’s hun eigen stapjes

Als ik zie waar ik nu ben, dan ben ik heel blij dat het niet meer groots en streng hoeft. Want ik heb weer een leven waarin ik me regelmatig blij voel. Ik beweeg elke dag en eet gezond. Meestal dan. Ik trek me steeds minder aan van wat andere mensen vinden. En steeds meer van wat ik eigenlijk belangrijk vind.

Als kers op de taart ben ik inmiddels zelfs gediplomeerd leefstijlcoach. Zo kan ik al die andere drukke mama’s helpen die zich weer blij willen voelen door beter voor zichzelf te zorgen. Wat ben ik toch een bevoorrecht mens.

Ben je na die stichtelijke woorden toe aan wat luchtigers? Heb ik voor je:

10 Feitjes over mij

  1. Ik heb een keer de kroonprins van Noorwegen geld aangeboden voor een buskaartje. (Ik wist op dat moment niet dat hij de kroonprins van Noorwegen was.)
  2. Ik ben dol op zelfhulpboeken. Mijn favoriet op het moment is The Big Leap. Of Big Magic. De beste samenvatting van eigenlijk al het advies dat je ooit in zelfhulpboeken vindt, vind ik The Seven Habits of Highly Effective People.
  3. Als kind lustte ik geen enkele groente. Nu vind ik ze allemaal lekker, behalve bietjes.
  4. Van mijn 4de tot mijn 20ste wilde ik arts worden, tot ik de bètavakken zo beu werd dat ik een andere droom zocht.
  5. Ik heb een keer een uur lang in een pan noedels geroerd in het tv-programma Koffietijd.
  6. Mijn leven blijft op de rit door notitieboeken. Ik heb er 1 voor onze eetplanning, 1 voor mijn afspraken, 2 voor mijn werkaantekeningen, 1 voor mijn To Do-lijsten, 1 voor mijn favoriete recepten, 1 voor de aantekeningen over mijn ochtendritueel en 1 voor alle info over de verhuizing die hopelijk binnen nu en een jaar komt.
  7. Tussen augustus 2022 en augustus 2023 ga ik 1000 km wandelen. De eerste 100 200 300 400 500 kilometer zitten er inmiddels op. (1000 Kilometer klinkt misschien streng, maar komt neer op 3 km per dag en dat blijkt dus príma vol te houden.)
  8. Elke keer dat ik Bridget Jones’ Diary lees moet ik hardop lachen om de blauwe soep.
  9. Ik heb nog nooit een kaas ontmoet die ik niet nogmaals wilde ontmoeten, het liefst in grotere hoeveelheden. (Behalve oude geitenkaas. Want die smaakt naar oude geiten.)
  10. Ooit wil ik op reis naar Japan.

Oh, en nummer 11: ik houd niet van telefoneren. Ik ben dus het best te bereiken via laura@lekkerplan.nl . Of volg me op Instagram @lauraheefteenplan.