Recepten,  Groente

Paksoi wokken: zo doe je dat

Paksoi wokken is één van mijn favoriete manieren om groente te bereiden. Snel en makkelijk, met een knapperig, sappig bijgerecht als resultaat. Ik deel mijn ultieme recept hier met je.

Gelijk door naar het recept? Dat kan door hier te klikken.

Wat is paksoi?

Paksoi is een fijne, handige groente. Hij heeft brede, witte of lichtgroene stelen en donkergroene bladeren. De stelen zijn knapperig en waterig, de blaadjes zacht en in gare vorm bijna weelderig.

In veel Amerikaanse paksoi recepten worden de stelen verbannen met “use for another recipe” maar dat is zonde.

Paksoi snijden voor beginners

Heerlijk, een groente die binnen een paar minuten klaar is voor de pan.

Je snijdt eerst het kontje van de witte stelen, daar waar ze aan elkaar zitten. Daardoor krijg je een berg losse stelen met groen blad, waar je eventueel zand en stof zo vanaf spoelt (paksoi schoonmaken is dus ook al een eitje).

Dan snijd je de stelen overdwars in plakjes. Als je bij het groene blad aankomt, ga je door met snijden zodat je groene linten krijgt.

Houd de witte schijfjes en de bladlinten zoveel mogelijk gescheiden, zodat je ze apart kunt wokken. De stelen hebben wat langer in de pan nodig dan het blad.

Paksoi bereiden is ook al zo makkelijk

Je kunt paksoi rauw eten. Lekker knapperig en fris.

Maar paksoi wokken is een nóg beter idee. De stelen worden iets zachter en sappiger en de blaadjes krijgen meer smaak. Paksoi roerbakken betekent weinig meer dan een pan heet laten worden, de groente erdoor slingeren en aan tafel gaan.

De ideale pan om paksoi te roerbakken is een wok. Die is lekker ruim zodat je de groente goed kunt laten dansen. Bovendien krijgt paksoi van de intense hitte in een wok lekkere schroeiplekjes.

Op zoek naar een fijne wok? In dit artikel ontdek je wat de beste wok is voor jouw keuken.

Geen wok? Geen nood. Paksoi doet niet moeilijk en in een grote koekenpan krijg je hem met iets meer geduld en minder schroeiplekjes ook heerlijk gaar.

Nu zou je gelijk naar de keuken kunnen (en dat is niet eens een slecht idee). Maar het zijn vaak de kleine dingen die het verschil maken tussen prima eten en “oeh, ik wil meer”. En omdat paksoi klaarmaken zo simpel is, heb je ruimte om op de details te letten.

Ik heb dus advies gevraagd aan de beste kookboeken op mijn plank en deel graag wat ze mij leerden. Als je geen zin hebt in advies over paksoi recepten (snap ik, soms wil je snel aan de slag), spring dan gelijk naar hét paksoi recept hieronder. Daarin vat ik samen wat ik heb geleerd van al het advies én van tientallen keren paksoi wokken.

Fuchsia Dunlop over paksoi wokken

Witte stengels paksoi in reepjes gesneden met daarnaast hele groene bladeren

De echte Chinese keuken thuis van Fuchsia Dunlop is vaak het eerste boek dat ik grijp als ik op zoek ben naar een Chinees recept of bereidingswijze. Het is meestal ook het laatste, want wow. Dit is zo’n fijn boek. Lekker compleet en uitgebreid zonder ooit intimiderend of ontmoedigend te worden.

(Het lijkt alleen nog in het Engels te koop. Als je dat geen bezwaar vindt, is dit boek echt de moeite waard.)

In het boek staan verschillende recepten met paksoi of andere groente die erop lijkt (Chinese kool, choi sum). In de meeste daarvan wordt de groente eerst geblancheerd in bouillon. Vervolgens gaat hij zonder verdere smaakmakers door de wok (of niet, paksoi koken levert ook een smakelijk hapje op).

Paksoi voorkoken is echter geen must voor Dunlop, want het boek heeft ook een recept waarin de paksoi rauw in de wok gaat. Ze noemt in dat paksoi recept blancheren wel als optie, maar waarom zou je extra werk omhalen?

Die vraag beantwoordt Nigel Slater vervolgens in Tender (ook alleen in het Engels te koop).

Nigel Slater over paksoi maken

Paksoi blancheren voor het wokken maakt hem volgens Slater namelijk wat sappiger. Nou vind ik gewokte paksoi zo ook al flink sappig, dus het lijkt me onnodig.

Als hij dan ook nog waarschuwt dat je de groente goed uit moet laten lekken zodat je pan niet te veel afkoelt, weet ik het zeker. Paksoi wokken heeft geen voorbereiding nodig in heet water.

Wat ik dan wel weer nuttig advies vind: “Nothing good will come from getting too fancy with these greens. They bask in simple treatment and become shy when long lists of ingredients appear.”

Verlegen groente, dat beschrijft perfect wat er gebeurt als je paksoi overdondert met te veel smaken. Nigel Slater is één van mijn grootste woordhelden.

Daarnaast is het ook fijn advies voor de luie kok, want je hoeft dus geen moeilijke toeren uit te halen. Smaakmakers die je volgens Slater wel kunt proberen in je paksoi gerecht:

  • Verse chilipeper of chilisaus
  • Gember
  • Knoflook
  • Vissaus of sojasaus
  • Oestersaus
  • Hoisin saus (dat lijkt mij overigens wel erg zoet)

Als je er graag een maaltijd van wilt maken raadt hij aan om er garnalen bij te wokken en er limoensap door te doen. Moeilijker moet je paksoi bakken niet maken. (Hoewel deze roerbakversie met o.a. zoete aardappel erdoor me intrigeert.)

Paksoi die goed is voor de ziel

Bak gesneden paksoi met links reepjes blad en rechts stukjes stengel

Okay, Hsiao-Ching Chou claimt helemaal nergens dat haar recept met paksoi goed is voor je ziel. Maar haar boek heet Chinese Soul Food (je raadt het al: alleen in het Engels te koop) en eigenlijk alles daarin (inclusief de paksoi) is lekker. Van lekker eten word je blij en blijheid is goed voor de ziel. Dus.

Ook als er geen verband is tussen haar roerbak paksoi en een blije ziel, is het advies van Chou nuttig. Ze doet de paksoi rauw in de wok, schroeit hem even en doet er dan een scheutje bouillon met water bij om hem gaar te laten pruttelen.

Meestal vind ik de pruttelstap niet nodig (ik wok gewoon nog even door), maar als de paksoi erg dikke stelen heeft is het handig. Anders loop je het risico dat de buitenkant van de stukjes verlept is en de binnenkant nog niet gaar.

Na het wokken doet Chou een klein beetje sesamolie door de paksoi. Dat is lekker en geeft een smaak die makkelijk te herkennen is als Chinees.

Het Lucky Peach recept voor paksoi

Het is bijna jammer dat de recepten in Lucky Peach presents 101 Easy Asian Recipes (yup, alleen in het Engels) allemaal zo vreselijk goed werken, want ik vind het boek intens lelijk. Maar werken doen ze en ik haal het dus regelmatig van de plank.

Gelukkig zijn de meeste recepten vrij makkelijk, dan hoef ik niet te lang naar de nep-jaren 70 foto’s en styling te kijken.

Van het Lucky Peach recept voor paksoi wokken leerde ik om hele tenen knoflook mee te bakken. Dat klinkt misschien heftig, maar geeft een veel subtielere smaak dan paksoi wokken met fijngesneden knoflook.

In mijn keuken is dat een plus, want ik eet graag paksoi met rijst en één of andere gewokte proteïne (ma po tofu of pittige kip, bijvoorbeeld). Dan is de paksoi er voor de knapperige frisheid, niet voor de grote smaken.

Dinner: Changing the Game is ook bij het paksoi wokken mijn superheld

Na zoveel goed advies uit voornamelijk (min of meer) Aziatische kookboeken zou je misschien niet verwachten dat ik nog een boek uit de kast zou trekken. Maar ja. Melissa Clarks Dinner: Changing the Game is mijn ab-so-luut favoriete kookboek omdat alle recepten werken. (Ik snap dan ook niet dat het niet vertaald is in het Nederlands.)

Bovendien leveren ze vrijwel altijd de lekkerste versie van een gerecht op die ik ooit heb gegeten. Ik kon het dus niet laten om te kijken wat Clark doet met een paksoi recept.

Het antwoord: vrij weinig. En dat is precies perfect. Ze bakt rauwe stukjes steel in wat olie met smaakjes (gember, lente-ui, knoflook en chili) en voegt even later de in reepjes gesneden blaadjes toe. Die mogen even dansen in de wok en dat is het. Simpel kan zo lekker zijn.

Hieronder vind je mijn ultieme methode voor paksoi wokken die nooit verveelt en altijd snel een fijn bijgerecht oplevert. Eet smakelijk, snelle wokker.

P.S.: Leg paksoi uit de wok eens naast Chinese biefstuk met aardappel, mapo tofu of andere gemarineerde tofu.

Recept: Paksoi wokken op z’n makkelijkst (en snelst)

Wok met stukjes paksoi en wokspatel

Mijn ultieme recept voor paksoi wokken

Paksoi wokken is snel en lekker. Wat wil een mens nog meer? (Als het antwoord "gemak" is, komt dat mooi uit, want paksoi wokken is ook nog eens heel simpel.)
4.89 van 9 stemmen
Voorbereidingstijd 3 minuten
Bereidingstijd 3 minuten
Totale tijd 6 minuten
Porties 2 personen
Keuken Aziatisch, Chinese

Ingrediënten
  

  • 1 struik paksoi
  • scheutje neutrale olie die goed tegen hitte kan bv rijstolie
  • beetje zout
  • 2 tenen knoflook optioneel

Aan de slag
 

Paksoi schoonmaken en snijden

  • Snijd een paar centimeter van de onderkant van de paksoi struik, zodat de stengels los zijn van elkaar. Spoel de stengels zorgvuldig af onder stromend water.
    Snijd de stengels in boogjes van een centimeter of drie breedte. Leg ze aan de kant. Snijd vervolgens de donkergroene bladeren in reepjes van een paar centimeter breed en houd ze ook bij elkaar; meng ze zo min mogelijk met de stukjes steel.

Paksoi wokken

  • Verhit een wok of grote koekenpan tot hij goed warm is. Giet er een scheutje olie in en laat hem heet worden. Eventueel kun je nu ook de hele knoflooktenen meebakken voor een subtiel knoflooksmaakje.
    Doe de stukjes steel in de hete olie en bak ze al omscheppend tot de randjes net beginnen zacht te worden. In een goed hete pan kost dit niet meer dan een minuutje ofzo. Doe dan de reepjes blad erbij en meng ze goed met de reepjes steel. Tegen de tijd dat dat gebeurd is, zijn de blaadjes meestal gaar. Zo niet, wok ze dan al omscheppend nog even mee.
    Haal de pan van het vuur, strooi wat zout over de paksoi en schep nog een keer goed om.
    Dat is het. Je bent klaar. Eet smakelijk!
Geef je dit recept hieronder een score? Dat helpt anderen het te vinden.

Nog meer wokplezier

Pin voor later

Foto van paksoi in de wok met een geel kader om makkelijk te kunnen bewaren op Pinterest

reacties

Laat hier je reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept score