Recepten

Pandancake van Rachel (makkelijker dan je denkt)

pandancake
Tropisch, luchtig, niet moeilijk

Pandancake is luchtig en geurig en heeft de reputatie van lastig baksel. Maar hij hoeft niet moeilijk te zijn: je moet alleen even weten waar je mee bezig bent. Om te zorgen dat jij dat weet, heb ik taartenbakster extraordinaire Rachel gevraagd om haar wijsheid te delen. Hier vertelt ze over de Indonesische cake, hoe je hem maakt en de plaats die hij inneemt in haar leven als Indisch/Molukse in Nederland.

rachel
Rachel legt uit

Rachel heeft talent voor taarten bakken. Ze maakt ze als hobby, maar de chicste bakker hier in het Gooi zou ze zo in de etalage kunnen leggen. Nou is ze een vriendin, dus wellicht moet je mijn oordeel niet vertrouwen. Het is beter  om zelf even te kijken op haar Instagram account Doe maar, ik wacht wel.

Zag je die red velvet cake met aardbeien? En de verjaardagstaart met die prach-ti-ge rozen? Deze dame doet bijzondere dingen met taart, wil ik maar zeggen. Toen ik hulp nodig had met mijn sponscake, vestigde ik mijn hoop dus op haar.

Soms lukt een cake niet

eieren splitsen
Gesplitste eieren zijn onontbeerlijk

Ik had namelijk pandancake gebakken die er vers uit de oven prachtig uitzag. Twintig minuten later leek hij echter op een koek met grootheidswaanzin: een lange platte rechthoek met dikke randen. Hij smaakte deels zoals je verwacht van een recept voor pandan cake. Lichtzoet en exotisch met in de verte een vleug kokos. Sponscake hoort echter ook luchtig te zijn, maar helaas. Dit was een geval van “help, mijn cake zakt in”.

Ik had al bijna besloten de luchtige cake recepten over te laten aan anderen, toen ik bedacht dat ik een Indische vriendin met baktalent heb.  Een appje was snel gestuurd: “Hee Rachel, wil je voor mij en mijn blog pandancake maken? En mag ik het recept dan?”

Rachel is veel te vriendelijk om zo’n brutaal verzoek te weigeren, dus een paar weken later stond ik in haar keuken terwijl zij beslag mixte. Ik vroeg haar hoe vaak ze hem al gebakken had. “Nou, vroeger maakte ik hem meestal uit een pakje. Pas kort geleden maakte ik hem een keer zelf en hij is gewoon heel makkelijk.”

Sponscake hoort bij ons

beslag roeren voor pandancake
Rachel mengt het stijfgeslagen eiwit en de (inmiddels groene) geklopte eierdooiers

De taartenkoningin gebruikte dus een pakje? En dat terwijl pandancake geen exotische verschijning is in Huize Rachel: “We houden van pandancake. Meestal hebben we met verjaardagen ook sponscake, zo noemen wij dat, erbij. Dat hoort bij ons.” Met “ons” bedoelt ze Indische mensen. Rachels moeder is geboren in Surabaya (Java) en haar vader is in Nederland geboren uit Molukse ouders. Ik had nooit zo over Rachels afkomst nagedacht; voor mij is ze Nederlands, met een kleurtje en prachtige bruine ogen.

Voor haar voelt dat dus anders. “We waren naar Indonesië op vakantie en toen ik thuiskwam dacht ik ‘Ik hoor hier niet thuis in Nederland. Ik hoor gewoon daar.’” Het was niet de eerste keer dat ze in Indonesië kwam. Eerder had ze zich al thuisgevoeld in Surabaya. Maar inmiddels sprak ze een beetje Indonesisch en kreeg dus nog meer mee van de mensen om zich heen. “Ze lijken gewoon echt op ons. Ze zien ons ook als hen.”

“Toen ik terugkwam dacht ik ook ‘misschien is het wel leuk om er later te wonen’. Omdat het gewoon zo eigen voelt. Toen we blonde Nederlandse mensen zagen [op Bali] dacht ik ‘ze zullen zich wel heel vreemd voelen, anders voelen’. Ik betrapte mezelf erop dat ik mijzelf zo voel hier [in Nederland]. Niet de hele tijd hoor, maar. Ja.”

Eten op nummer één

bloem zeven
Bloem zeven voor de luchtigheid

Eten is voor Rachel het belangrijkst aan haar Indische cultuur. “Het gaat altijd om eten bij ons.” En dat brengt ons weer terug bij die pandancake, die dus op geen verjaardag mag ontbreken. Voorheen kwam hij uit een pakje omdat er voor feestjes nog zoveel ander voedsel getoverd moet worden. Rijst, vleesjes, groente, hapjes, alles vers en zelfgemaakt. Ik krijg al zere voeten als ik er aan denk (en ben dus altijd druk met manieren verzinnen om weinig te koken voor verjaardagen), maar voor Rachel is het vanzelfsprekend. “Ik ben het gewend, de hele dag in de keuken staan.”

Dat zal, maar zo wordt cakemix natuurlijk wel aantrekkelijk. Tot je ontdekt hoe makkelijk het zonder gaat, want dan maak je hem voortaan dus zelf. Inmiddels heb ik de cake ook meerdere keren gebakken en ik ben het met Rachel eens: dit is niet moeilijk. Maar het is wél een cake waarvoor het verdraaide handig is om wat tips en trucs te krijgen. En dus heb ik voor jou…

Rachels tips voor een perfecte pandancake

klopper met eiwitpiek
Zo ziet goed stijfgeslagen eiwit eruit
 1. Goed stijfgeslagen eiwit is essentieel voor een luchtige cake. Maak je kom vetvrij. Klop het eiwit tot het zachte pieken vasthoudt en voeg dan lepel voor lepel de suiker toe. En vooral: klopt het eiwit echt goed stijf. Ik dacht altijd dat ik dat deed tot ik naast Rachel stond en zij nog even doorging met eiwit opkloppen toen ik vond dat de mixer uit kon. “Je eiwit moet echt in pieken recht omhoog staan.”
 2. Geef je eigeel dezelfde goedgeklopte behandeling. De dooiers werden minutenlang door de kom van Rachels mixer geslagen, tot ze echt fluffy en lichtgeel waren.
 3. Laat je cake ondersteboven afkoelen, anders zakt hij geheid in. Niet wegrennen, je hebt daar geen speciale pandancake-vorm voor nodig. Een springvorm of cakeblik met zijn uiterste randjes laten balanceren op twee bekers werkt ook.
 4. Soms gebeurt dan dit:
  pandancake valt uit blik
  De anti-aanbaklaag werkte te goed

  maar dat kun je voorkomen door een vorm te kiezen zonder antiaanbaklaag en de zijkanten niet in te smeren voor je het beslag erin giet.

 5. Maak je geen zorgen over het dunne laagje cake dat achterblijft als je de cake lost uit je vorm. Dat hoort en zo zie je het fantastisch groene binnenste van de cake extra goed.

Volgens mij kan het niet meer mis gaan met jou en dit heerlijke, echt niet moeilijke sponscake recept. Dussuh, waar wacht je nog op? Eet smakelijk, groene cake bakker.

P.S.: Deze kruidige cake is zo mogelijk nog makkelijker. Of bak deze prachtige gemarmerde frambozencake als het roze moet zijn in plaats van groen.

Rachels pandancake recept

pandancake snijden
Yum

Voor 1 grote cake, ongeveer 10 plakken

4 eieren, gesplitst

1 volle theelepel pandan pasta (te koop bij de Indische toko)

135 gram suiker

120 gram bloem

½ theelepel bakpoeder

Flinke snuf zout

Ook nodig: bakvorm voor je cake. Neem een ruime, bijvoorbeeld een cakeblik van 28 cm lang of een springvorm met een doorsnede van 26 cm. Kies een vorm zonder anti-aanbaklaag zodat je cake tijdens het omgekeerd afkoelen niet uit de vorm stort.

Klop het eigeel een eiwit luchtig

Verwarm de oven voor op 160 graden.

Zet een grote kom klaar. Maak de kom van je mixer goed vetvrij en doe de 4 eiwitten erin. (Of gebruik een grote, schone kom en je handmixer, natuurlijk.) Klop met de garde op medium snelheid tot er slappe pieken in het eiwit blijven staan.

Voeg een flinke lepel suiker toe en mix op hoge snelheid tot hij is opgenomen. Doe de volgende lepel suiker erbij en mix die ook weg. Ga zo door tot je alle suiker hebt toegevoegd. Laat de mixer daarna draaien tot de pieken stijf omhoog blijven staan als je de garde eruit trekt. (Rachel doet het in één van de foto’s hierboven voor.)

Schraap het stijfgeslagen eiwit in de grote kom die je hebt klaargezet. Doe het eigeel in de mixerkom (je hoeft hem niet af te wassen, je eigeel kan wel tegen een beetje eiwit). Klop met de garde op hoge stand de dooiers tot ze lichtgeel en wolkig zijn. Je denkt misschien dat dat na een minuutje ofzo al gebeurt, maar blijf kloppen. Na een paar minuten zie je dat de dooiers nog lichter en echt dik en luchtig worden.

Dan pas is het eigeel klaar voor de pandanpasta. Doe hem erbij en mix even goed tot het ei felgroen is.

Ei mengen met bloem

Doe het luchtige eigeel bij het stijfgeslagen eiwit en schep het er met een spatel rustig maar zorgvuldig doorheen. Je wilt de twee kleuren ei goed mengen terwijl je zo weinig mogelijk lucht verliest. Zet het eimengsel even opzij.

Doe de bloem in een grote kom en meng het bakpoeder en zout er zorgvuldig doorheen. Schep een flinke lepel van het mengsel bij je eimengsel. Gebruik weer je spatel om de bloem door het ei te vouwen, tot hij net is opgenomen. Herhaal met de rest van de bloem, steeds in kleine porties en met zo weinig mogelijk roerbewegingen.

Bak de cake en laat hem afkoelen

Smeer de zijkanten van je bakvorm niet in met olie of boter. Smeer de onderkant wel zuinig in. Schep het beslag in de vorm. Vul hem voor niet meer dan ongeveer tweederde, want het beslag rijst behoorlijk. Gebruik eventueel een tweede, kleinere vorm voor de rest van het beslag. Strijk de bovenkant glad. Zet het bakblik in de voorverwarmde oven en bak tot hij een diepbruine bovenkant heeft en een satéprikker die je in het midden steekt er droog weer uitkomt. Dit duurt ongeveer een half uur.

Zet twee bekers van gelijke hoogte klaar op je aanrecht. Haal de gare cake uit de oven en draai hem om. Laat het omgekeerde bakblik op z’n randjes balanceren tussen de bekers. Laat de cake zo omgekeerd helemaal afkoelen.

Je kunt de cake uit de vorm krijgen door er een beetje mee te wiebelen terwijl je zachtjes trekt. Mocht dat niet werken, pak dan een schone siliconen spatel en duw die voorzichtig tussen de cake en de bakvorm om hem los te maken. Als de zijkanten los zijn, zou het moeten lukken om de onderkant zachtjes wiebelend los te trekken.

Je kunt de cake de dag van tevoren maken. Sterker nog, ik vind hem het lekkerst op de dag nadat hij gebakken is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *