Paprika snijden (de handigere manier)

Begin met het "dakje" van de paprika te snijden, aan de steelkant

Paprika snijden is een simpel klusje, en toch kan het waarschijnlijk handiger dan je het nu doet. Kom, ik vertel je hoe.

De onhandige manier van paprika snijden

Als je lijkt op iedereen die ik wel eens een paprika heb zien snijden, snijd je je paprika langs de steel van boven naar beneden doormidden. Dan trek je de zaadjes er aan de steel of hun witte lijsten uit.

Maar die zaadjes gaan niet allemaal braaf mee, dus moet je vegen, schudden of spoelen om de binnenkant van je paprika schoon te krijgen. Je aanrecht wordt ook een wit gestippeld feest trouwens.

De schone paprikahelften snijd je vervolgens in de lengte in reepjes. Die reepjes zijn zo grofweg C-vormig en net niet handig om in je wrap te rollen of verder in stukjes te snijden.

Kijk eens anders naar je paprika

Dat kan dus handiger, dat paprika snijden. Dat begint bij het anders kijken naar je paprika.

Het is verleidelijk om de steel als startpunt te nemen en daar langs te snijden. Toch mag je dat idee loslaten. Doe in plaats daarvan dit:

Snijd de kop en kont van de paprika

Snijd de onderkant van de paprika

Leg je paprika op z’n zij op je snijplank, zodat de steel parallel aan de plank ligt.

Zet je mes haaks op de steel, net voorbij de ronding waar het “dakje” van de paprika overgaat in de zijkant. Snijd in één beweging, hop, het dakje eraf.

Doe aan de onderkant van de paprika hetzelfde.

Haal de pitjes makkelijk weg

Je hebt nu een cilinder paprika, met in het midden de pitjes in hun zachte witte lijst. Die lijst zit op een paar plekken vast aan het vruchtvlees. Snijd daar langs met je mes.

Zo snijd je pitjes wel uit je paprika, maar niet los van elkaar. Dat scheelt een hoop witte confetti!

Snijd de paprika in parten

Grote stukken paprika op de plank

Nu kun je de cilinder in handige stukken snijden. Ik hak hem eigenlijk altijd in de lengterichting in 3 of 4 stukken. Daardoor krijg je bijna platte stukken paprika die je in reepjes of blokjes kunt snijden. Geen onhandige uitsteeksels meer.

Je kunt de cilinder ook in de breedte snijden. Daardoor krijg je ringen die het leuk doen op een pizza.

De laatste stukjes snijden

De meeste paprika is nu gesneden, maar je hebt nog een dakje en een kontje. Die zijn nu aan de beurt.

Het kontje is makkelijk, want dat is ook een vrij platte plak vruchtvlees. Snijd hem in reepjes of blokjes, net wat je uitkomt.

Het dakje moet eerst zijn steel kwijt voor je de paprika kunt snijden. Breek de eetbare stukken gewoon weg van de steel. Meestal krijg je daar 3 of 4 stukken mee.

Die stukken kun je in reepjes of blokjes snijden. Et voila, je paprika is helemaal gesneden.

Laura is als drukke co-ouder altijd op zoek naar de volgende makkelijke, best-wel-gezonde maaltijd. Inmiddels heeft ze meer dan 10 jaar kookervaring als moeder en een diploma als leefstijlcoach om daarbij te helpen. Hier deelt ze de recepten die ze ontdekt.

Laat hier je reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *