Peperkoekhuisje maken en versieren
In een grijs februariweekend bouwden de koters en ik peperkoekhuisjes. Ta-ching, item 44 op mijn klompenlijst (one-year-bucket list) kon worden afgestreept. Het was zo leuk om te doen dat ik het recept voor de huisjes graag met je deel.
Het was al een tijd een Amerikaans geïnspireerde kerstdroom van mij: een peperkoekhuisje maken. Ik bleek alleen het doel van peperkoekhuisjes niet goed begrepen te hebben. Ik las “koek” en dacht “opeten!”. Maar nee. Ze blijken de huisjes in Amerika vooral te bouwen voor de show. Het recept dat ik gebruikte bracht het als “If you are planning to eat your gingerbread house”. Uhr, maar natuurlijk.
Ik las dat overigens pas toen ik klaarstond om witte icing te maken, dus was bepaald niet van plan op zoek te gaan naar een ander recept dat smakelijke resultaten garandeerde. Hoefde ook niet, want ik vond de koek prima smaken. Als je op zoek bent naar dé ultieme specerijenkoekjes, moet je misschien nog even verder zoeken. Maar voor makkelijk handelbaar deeg met prima smaak is het recept dat ik gebruikte je vriend.
Perfect voor koters
De koters vonden hun huisjes ondertussen fantastisch zonder een hap van de koek geproefd te hebben. Ze krijgen niet vaak een grote bak snoep van hun mama om naar hartelust in te graaien. Minstens een uur lang konden ze bij het versieren hun geluk niet op. Dat veranderde pas toen elke centimeter peperkoekhuis bedekt was met snoep en ze de rest van de snoepjes weer in moesten leveren.
Vervolgens waren ze het helemaal eens met de Amerikanen: deze peperkoekhuisjes waren niet bedoeld voor onze buik. Dagenlang verloren ze hun kunstwerken niet uit het oog. We mochten onze tanden er pas in zetten toen ik me luid had afgevraagd wanneer de koek zo zacht zou zijn dat de huisjes zouden inzakken.
De koek was inderdaad een stuk zachter dan net na het bakken, maar smaakte lekkerder door de dikke laag icing. De koters vonden de koek te heftig, maar waren dan weer groot fan van alle snoep die eraf te peuteren viel.
Ik denk zomaar dat de peperkoekhuisjes niet in de kerstvakantie terug gaan komen bij ons. Het recept heeft namelijk een hoop stappen. Erg moeilijk zijn ze niet, maar eind december kan ik het al te veel vinden om boter op een snee kerstbrood te smeren. Geen fijn deeg of lekkere klodders icing gaan daartegen helpen. Maar voor een druilerig weekend in februari (of tijdens weken thuis zitten in een pandemie) zijn ze leuk hoor.
En nu jij
Hoewel het tegen mijn principes is, ga ik een recept met je delen dat ik maar één keer getest heb. Maar Simply Recipes recepten werken eigenlijk altijd, en misschien ga je net als veel Amerikanen de peperkoekhuisjes ook niet bakken voor de smaak. Hieronder vind je dus mijn bewerking van het originele recept, plus wat aanwijzingen voor een veel simpelere manier van het opbouwen van een peperkoekhuisje.
Bouw smakelijk, koekjesbakker.
P.S.: Liever een minder uitgebreid bakproject met de koters? Deze heerlijke kaaskoekjes zijn ook door kleine handjes makkelijk uit te steken. Of laat ze helpen met een wit-roze marmercake en zie ze stralen van trots.
Recept: Peperkoekhuisje
Peperkoekhuisje
Ingrediënten
- 780 gram bloem
- 1/2 theelepel bakpoeder
- 4 theelepels kaneel
- 1/2 theelepel gemalen piment
- 4 theelepels gemberpoeder
- 1/2 theelepel zout
- 200 gram roomboter
- 250 gram donkerbruine basterdsuiker
- 2 eieren
- 280 gram stroop
- 1 eetlepel water
- veel snoepjes om te versieren
voor de witte icing (suikerlijm)
- 2 eiwitten
- 340 gram poedersuiker
Aan de slag
Maak je deeg
- Meng de bloem met het bakpoeder, kaneel, gemberpoeder, piment en zout.
- Snijd de boter in blokjes en klop hem met de basterdsuiker tot een lichtgeel, luchtig mengsel. Mix dan de twee hele eieren, de stroop en het water er zorgvuldig door.
- Doe de helft van je bloemmengsel bij het botermengsel en mix tot ze goed glad gemengd zijn. Mix de tweede helft van de bloem er ook goed door. Je mikt op een vrij stevig, niet plakkerig deeg. Mix er eventueel nog een beetje extra bloem door.
- Vorm het deeg tot bal en pak het in. Dat kan met plasticfolie, maar je kunt ook het bakpapier gebruiken waar je later op gaat bakken. Scheelt weer plastic. Duw de bal tot platte schijf en leg hem minstens twee uur in de koelkast.
Bak de bouwstenen van je peperkoekhuisje
- Haal na de rusttijd het deeg uit de koelkast en laat het een minuut of tien op kamertemperatuur liggen om iets zachter te worden. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
- Verdeel het deeg in een aantal porties. Pak één portie en leg de rest even aan de kant. Rol het deegstuk op het bakpapier uit tot een plak van ongeveer een halve centimeter dik. Strooi een beetje bloem over het deeg als het erg plakt. Snijd er vormen uit waar je straks je huis mee op gaat bouwen. Ik deed dat op een manier die ik heb afgekeken van mijn kleuter en zijn magnetische bouwstenen en sneed een berg vierkanten uit van 7,5 x 7,5 cm. Als je ook een kleuter met bouwstenen in de buurt hebt, kun je er één gebruiken om omheen te snijden. Anders is het misschien handig om een vierkant van karton te knippen en daar omheen te snijden zodat al je vierkanten even groot zijn. (Of je gaat aan de gang met een liniaal en je deeg, maar dan heb je meer geduld dan ik.)Met vier vierkanten bouw je de basis van een huis en als dak kun je daar twee vierkanten schuin op plakken. Voor een basic (maar heel schattig) huis heb je dus zes vierkanten nodig. Snijd er een paar extra per huis voor als er onderweg één of twee breken. Breken ze niet, dan kun je ze gebruiken als pad voor de deur of als proefexemplaar opeten. Maak je liever een ingewikkelder huis, dan kun je in het originele recept een mal downloaden.
- Rol en snijd de porties deeg tot je zoveel vierkanten hebt als nodig. Eventuele restjes kun je uiteraard ook uitsteken om te bakken. Leg de uitgesneden vormen netjes op het bakpapier en het bakpapier op een bakplaat. Duw het deeg zoveel mogelijk terug in vorm als het bij het overladen vervormt.
- Bak de koekstukken tot de randjes net donker beginnen te worden, ongeveer 10 minuten (maar houdt ze in de gaten, want de maat van de koekjes maakt uit voor de baktijd). Haal ze uit de oven en laat ze op de bakplaat afkoelen tot je ze op kunt pakken zonder pijn aan je vingers.
- Leg je mal (kleuterbouwsteen, kartonnen vierkant, liniaal) op de nog warme koekstukken om te controleren of hun vorm nog klopt. Zijn ze uitgezakt, snijd ze dan met een groot scherp mes bij terwijl ze nog warm zijn. Het loont om hier pietluttig te zijn, want bouwen met scheve koekstukken is lastig. Laat de koekstukken na het bijsnijden helemaal afkoelen.
Maak witte icing
- Roer in de kom van je mixer de eiwitten met 175 gram poedersuiker glad. Als je benauwd bent voor salmonella, kun je het mengsel in de magnetron verwarmen tot ergens tussen de 70 en 80 graden Celsius. (Mijn thermometer ging stuk, dus ik mikte op de grens van warm en roerei door het ei-suiker mengsel 50 seconden te verwarmen op 850 Watt. Ik had een paar kleine klontjes eiwit, maar zag en proefde daar later niets van terug.) Je kunt ook van die flesjes gepasteuriseerd eiwit gebruiken. Dan is het handig om te weten dat het eiwit van 1 ei ongeveer 30 gram weegt en je dus 60 gram nodig hebt.
- Meng de rest van de poedersuiker door het eiwitmengsel en klop vervolgens op hoge snelheid tot het eiwit stijve pieken vasthoudt. Lukt dat niet, voeg dan nog wat extra poedersuiker toe. Leg een vochtige theedoek over de kom met icing zodat hij niet uitdroogt.
Bouw je peperkoekhuisje
- Bouw je peperkoekhuisje op door steeds twee koekstukken aan elkaar te plakken met een ferme laag icing. Smeer één kant van een koekstuk in en druk hem tegen het koekstuk waar het tegenaan moet. Houd even vast zodat de icing wat op kan drogen en ga dan door met het volgende stuk. Bouw de hele onderkant op en maak de laag icing mooi gelijkmatig dik op de hoeken. Laat de onderkant minstens een uur hard worden.
- Bouw het dak op de onderkant van het huis. Dat doe je ook weer door één kant van een koekstuk in te smeren met icing en op een ander stuk te duwen. Als je een schuin dak van twee vierkanten maakt, is het wel handig om allebei de stukken ingesmeerde randen te geven en die tegen elkaar aan op de onderkant te zetten voordat je de rustpauze inlast om de icing wat harder te laten worden.
- Laat het opgebouwde huisje een aantal uur of zelfs een nachtje drogen voordat je gaat versieren. (De icing kun je bewaren in de koelkast, in een dichtgeknoopte plastic zak. Als je gaat versieren kun je een puntje van de zak knippen en hem gebruiken als spuitzak.)
Versier je peperkoekhuisje
- Versier je peperkoekhuisje door er met de icing patronen op te spuiten en snoepjes op te plakken.
One Comment
janneke veltman
Prima deeg, ik had kant en klare vormen en daardoor had ik voor drie huisjes niet al het deeg nodig Heel gezellige activiteit. En voor het versieren heb ik alle (kleine) kinderen gewoon een kwast gegeven ze gebruikten de icing gewoon als kleuterlijm. 🙂