Groente,  Recepten,  Rijst en toebehoren

Pittige pompoensoep (met pit naar keuze)

Pittige pompoensoep

Pittige pompoensoep is fijn. Nog fijner is supergeurige pompoensoep die je aan tafel pittig kunt maken. Dan kunnen hitte-aanbidders en hittewatjes namelijk tevreden een maaltijd delen. En laat ik nou een recept hebben voor precies díe pompoensoep.

Pittige pompoensoep

Op zoek naar eetinspiratie kwam ik langs Thaise pompoensoep van Duizenden1dag (die vond ik via de Food Blog Swap). De soep zag er goed uit, met currypasta uit een potje. Daar ben ik dol op, bijvoorbeeld om wortelsoep veel smaak te geven zonder moeite, of door romige courgettesoep met kokosmelk. Alleen hoopte ik dat de koters ook mee zouden eten en zij zijn minder fan van Thaise currypasta.

Er kwam dus wel pittige pompsoensoep op de planning, maar dan een versie waarmee we ieder ons eigen hitte-avontuur konden kiezen. Ik leerde hem kennen via het heerlijke boek Vegetarian for a New Generation van Liana Krissoff en heb het na verschillende tripjes door mijn keuken aangepast aan ons leven met twee koters. Nu is de basis geurig en zachtzoet en aan tafel voegt iedereen naar smaak zuur en pit toe. Ook zo’n recept voor pompoensoep maken? Laat me je erover vertellen.

Hoe maak je pompoensoep?

Pompoen kruiden sereh

Pompoensoep maken is eenvoudig. Je kookt pompoen gaar in een vloeistof (water, bouillon of zelfs sinaasappelsap), voegt smaakjes toe, pureert eventueel je pompoen et voila. Soep.

Misschien is dat een beetje simpel gezegd, want juist in die smaakjes zit natuurlijk de truc. In dit pompensoep recept gebruik je daarvoor:

  • citroengras (sereh)
  • djeruk perut (kaffir lime heet ‘ie vaak in de toko). Samen met het citroengras maakt die van je soep fantastisch geurige oosterse pompoensoep. Je moet er wel voor naar de toko. Lukt dat niet, dan kun je hem eventueel vervangen door nog een stengel citroengras.
  • verse munt voor een verrassend vleug frisse kruidigheid

Om hem romiger te maken kun je door de pompoensoep kokosmelk roeren. Dat is lekker, maar meestal heb ik meer zin in het frisse van de soep zonder kokosmelk. In het recept hieronder geef ik het als optie, zodat je zelf kunt kiezen tussen romige pompoensoep of simpel kruidige pompoensoep.

Aan tafel gaat het smaakkeuze-avontuur verder met:

  • Tabasco, die je pompoensoep pittig maakt; schudt zo vaak met het flesje boven je bord als je lekker vindt
  • Limoensap, dat het zoet van de pompoen in balans houdt en een extra laagje tropische geur toevoegt

Zelf pompoensoep maken is niet vaak zó bevredigend hoor. Mmmm.

Welke pompoen gebruik je voor de soep?

Opengesneden pompoen

Nog zoiets handigs aan deze pittige pompoensoep: het maakt niet uit welke pompoen je ervoor gebruikt. Nou ja, spaghettipompoen werkt denkelijk niet, met al die draden. Maar verder gebruik je voor de pompoensoep flespompoen, zo’n mooie grijze pompoen of gewoon een ronde oranje. Alle gangbaar verkrijgbare, eetbare pompoenen werken.

Pittige pompoensoep als maaltijd

Om van je Aziatische pompoensoep een maaltijd te maken, verzamel je op tafel ook bakjes met doe-het-zelf vulling. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Gekookte rijst
  • Gehalveerde kerstomaatjes (klinkt vreemd, maar ze geven een zoet-zurig smaakexplosietje aan een hap die heel goed werkt)
  • Blokjes tofu (rauw of gebakken)
  • Gare stukjes sperzieboon
  • Croutons
  • Hardgekookt ei
  • Stukjes gare kip (dan is het geen vegetarische pompoensoep meer, maar als dat geen punt is, smaakt het wel goed)

Lepels erin en iedereen kan garneren tot z’n buikje vol is. (Of de rijst op, als je mijn kinderen bent. Hun enthousiasme voor kale rijst is verbijsterend.)

Pompoensoep bewaren

Je kunt de pittige pompoensoep zonder problemen een paar dagen bewaren in de koelkast. Als je hem langer wilt bewaren, werkt de pompoensoep invriezen ook. Veel recepten voor pompoensoep raden je dan aan om de kokosmelk er pas door te doen vlak voor het eten, maar ik heb nooit problemen gehad met het opwarmen van pompoensoep met kokos.

Eet smakelijk, pompoensoepkoker.

P.S.: Ook lekker bij de soep in plaats van rijst is naan brood. Citroengras over? Gebruik hem voor geurige viscurry met tomaat of de lekkerste Indische pittige eieren.

Recept: Pompoensoep met Aziatische smaken

Pittige pompoensoep close up

Gebaseerd op een recept van Liana Krissoff in Vegetarian for a New Generation

Voor 2 grote en 2 kleine eters

2 blaadjes djeruk perut (kaffir lime; te koop in de toko of vervang ze eventueel door nog een stengel citroengras)

1 stengel citroengras (sereh)

1 liter groentebouillon

1 pompoen van ongeveer een kilo

ongeveer 200 ml kokosmelk (optioneel)

zout

vers limoensap naar smaak (citroensap werkt ook)

4 takjes verse munt

tabasco naar smaak

vulling naar keuze (zie hierboven voor ideeën)

Maak het kookvocht

Scheur de djeruk perut blaadjes op een paar plekken in. Kneus de stengel citroengras door er met een bot voorwerp op te slaan (bv de achterkant van je mes). Giet de groentebouillon in de pan, doe de blaadjes en de stengel erbij en verwarm de bouillon tot hij goed heet is. Zet dan het vuur uit en laat de bouillon met een deksel erop minstens tien minuten staan om de smaak van het citroengras en de djeruk perut in te laten trekken.

Kook de pompoen

Schil ondertussen de pompoen en snijd hem in stukjes. Vis na het trekken de djeruk perut en het citroengras uit de pan. Doe de pompoenblokjes erin en breng de bouillon aan de kook. Draai het vuur wat lager en laat de pompoen zachtjes koken tot hij gaar is. Hoe lang dat duurt hangt af van de grootte van je blokjes, maar het gaat sneller dan je misschien denkt. Begin na een minuut of tien met de gaarheid controleren.

Maak de soep af

Zet het vuur uit als de pompoen gaar is. Voeg de kokosmelk toe, als je die gebruikt. Pureer de pompoen met een staafmixer tot gladde soep. Proef, en voeg eventueel wat zout toe als dat nodig is. Roer er het sap van een halve limoen door.

Serveer de soep

Zet tabasco en wat limoenparten (of het flesje limoensap, als je dat gebruikt) op tafel. Zet er ook je gekozen vullingen bij. Leg in ieder soepbord een tak munt en schep de hete soep erover. Snuif even goed, de geur die loskomt is zó fijn. Laat iedereen zijn eigen soep op smaak brengen met tabasco en extra limoensap en er daarna vulling naar keuze in scheppen. Eet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *