Recepten

Pittige wortelsoep: het simpelste, spannendste recept

Kom pittige wortelsoep

Vandaag heb ik een recept voor de simpelste pittige wortelsoep voor je. Maar zo smaakt hij helemaal niet. Hij smaakt pittig, opwekkend en fris- en dat door één geheim ingrediënt.

Nou ja, geheim… Zodra je de keuken binnenstapt en je neus in tropische sferen raakt, weet je het. Thaise curry pasta! Wat laten citroengras, chilipeper, koriander de keuken toch spannend ruiken. En dat zonder enige moeite van jouw kant.

Kies je curryavontuur

Ingredienten voor pittige wortelsoep

Omdat het één van de weinige ingrediënten is, maakt de curry pasta die je kiest verschil. Deze Panang curry pasta heeft door citroengras en kaffir limoen bijvoorbeeld een frisse citrussmaak waar ik dol op ben. Als je je soep liever wat kruidiger eet, is rode curry pasta met kardemom een goed idee. En echte hittezoekers worden waarschijnlijk blij van groene curry pasta. Het werkt allemaal, dus aan jou de heerlijke opdracht om de curry pasta te vinden waar je breed van gaat grijnzen.

Uit (tot noch toe onvervulde) hoop dat mijn koters mee zullen eten, maak ik de soep vrij mild. Een volle theelepel curry pasta is genoeg om de soep warmte te geven zonder tongen pijn te doen. Mocht je het pittiger willen, dan schep je er nog een lepel bij. Of zet een fles hete saus op tafel, dan kan iedereen zelf de hitte van z’n soepavontuur kiezen.

En zo simpel wordt het pittige wortelsoep

Pan met wortelschijfjes

Verder hoef je weinig in de pan te doen. Wortels, ui, citroensap, zout, dan ben je er wel. Oh, en water. Eén keer maken en je kent het recept uit je hoofd. Hoe relaxed, helemaal omdat het smaakt alsof je een hippe Thaise buurvrouw uitgenodigd hebt achter je fornuis.

Je kunt een deel van het water ook vervangen door kokosmelk. Het originele recept stelt dat voor en de soep wordt er romiger van. Dat is comfortabel en kan soms precies zijn wat je zoekt, maar ik vind de versie met alleen water meestal lekkerder. Als je zorgvuldig pureert, wordt de soep ook fluwelig en zo smaakt hij wat frisser.

Pureren doe ik met een staafmixer. Dat duurt niet lang, maar vaak stop ik uit ongeduld net iets te vroeg waardoor de soep niet helemaal glad is. Het is uiteraard geen halszaak, maar de curry pasta-magie werkt het allerbest als de soep helemaal glad en dik-fluwelig is.

En dan het leukste deel

Als je er verder niets mee doet, is de soep al heel goed (en een fijne begeleiding voor kaastosti’s met veel lente-ui, als je het mij vraagt). Maar met nog een klein beetje extra moeite, maak je hem vullend en speciaal genoeg om een maaltijd op zich te vormen. Tijd om los te gaan met vulling en versiering.

Als ik deze soep als maaltijd wil eten, schep ik eerst wat gekookte zilvervliesrijst in elke kom. Omdat ik een gigantische rijstkoker heb die het het best doet als ik veel rijst tegelijk kook, heb ik altijd gekookte rijst in de vriezer. Even opgewarmd in de magnetron is die perfect voor door de soep.

De volgende stap is een strooptocht door de koelkast en keukenkastjes voor knapperige en frisse dingen om over de soep te strooien. Ik word er altijd blij van om hier geen garnering voor te kopen en alleen te gebruiken wat ik al heb.

Een hand fijngesneden koriander of munt. Een verdwaalde lente-ui in ringetjes. Geroosterd amandelschaafsel, pinda’s, kokosrasp. Blokjes tofu, al dan niet gebakken in een beetje olie. Reepjes omelet. Taugé, gesnipperde paprika. De lijst kan nog wel even doorgaan, maar je snapt het idee. Er is weinig hartigs dat niet werkt als garnering voor deze wortelsoep.

Deze pittige wortelsoep is zo simpel dat je waarschijnlijk niet eens meer een recept nodig hebt. Maar soms is het fijn om dingen even op een rijtje te zien, dus hier komt ‘ie. Eet smakelijk, soepkoker.

P.S.: Liever brood dan rijst erbij? Dit brood zonder kneden en zonder gedoe is erg lekker. Eigenlijk meer in de stemming voor noedels? Deze noedelsoep met spekjes en ei zet je op tafel in minder tijd dan je denkt.

Pittige wortelsoep met Thaise curry pasta

Close up van pittige wortelsoep

Voor 4 personen, gebaseerd op een recept van 101cookbooks.com

Voor deze soep heb je een staafmixer of blender nodig

Scheutje neutrale olie

1 kilo wortel, schoongemaakt en in dikke schijven gesneden

1 ui, gesnipperd

1 volle theelepel Thaise curry pasta + meer naar smaak

Zout naar smaak

Genoeg water om de wortel onder te zetten

1 citroen of limoen

Garnering en vulling naar smaak, bijvoorbeeld: gare zilvervliesrijst, geroosterd amandelschaafsel, fijngesneden koriander (en zie de tekst hierboven voor meer ideeën)

Laat een diepe pan met dikke bodem warm worden. Kies er één waar je staafmixer straks doorheen mag- anti-aanbaklaag en emaille worden daar niet blij van. Giet er een scheutje olie in en bak de wortel en ui regelmatig omscheppend tot ze net een beetje zacht beginnen te worden. Schep de curry pasta erbij en meng hem door de groente. Bak tot je de pasta goed ruikt. Strooi wat zout over de groente en giet er dan genoeg water bij om alles ruim onder te zetten.

Leg een deksel op de pan, breng aan de kook en laat zachtjes pruttelen tot de wortel gaar is. Het verschilt behoorlijk hoe lang dat duurt, afhankelijk van je wortels en hoe dik je ze snijdt. Kwestie van regelmatig controleren of je een stukje wortel al kapot kunt duwen met je roerspaan. Minder dan 20 minuten heeft het bij mij nog niet geduurd.

Terwijl de wortels koken, bereid je je garnering voor. Verzamelen, snijden, misschien wat opwarmen of bakken.

Als de wortel gaar is, zet je de staafmixer in de pan en pureer je alles zorgvuldig. Ga door tot de soep helemaal glad is. Proef, en voeg naar smaak zout en citroen- of limoensap toe. Wees niet verlegen met dat sap- het kan de smaak echt ophalen.

Schep de soep in vier kommen, roer er de rijst door als je dat wilt en versier met je garnering. Eet.

3 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *