Plantaardige melk voor de lekkerste cappuccino

Keuze genoeg als je geen zuivel wilt drinken, maar met welke plantaardige melk maak je de beste cappuccino? Annemiek van Nutribites.nl zocht het voor je uit. Dit zijn 5 soorten plantaardige melk die goed schuimen. 

Sojamelk 

Cappuccino met sojamelk

Sojamelk is populair voor in de koffie, al is niet iedereen weg van de smaak. Die verschilt behoorlijk tussen merken, dus experimenteren loont. 

Over het algemeen geeft sojamelk wel goed schuim, zeker de barista editie. (De schuimlaag hierboven bleef mooi tot de koffie op was. En dit was gewone sojamelk, niet eens een soort voor barista’s.)

Deze plantaardige melksoort kan last hebben van stremming. Dat betekent dat de vaste en vloeibare delen zich splitsen, wat zorgt voor vlokjes in je koffie in plaats van schuim. 

Let dus op bij wat zuurdere koffie en zorg dat de temperatuur van de melk en de koffie niet te ver uit elkaar ligt. Het beste warm je de sojamelk langzaam op en schenk je deze eerst in je glas, voordat je de koffie toevoegt.

Dol op sojamelk? Gebruik hem ook eens voor deze zomerse sojapudding.

Havermelk 

Havermelk heeft een subtiele zoete en romige smaak, wat ideaal is voor een lekkere cappuccino. Deze plantaardige melk vind je volop in de supermarkt. Nu alleen nog de beste kiezen voor je cappuccino. 

Gelukkig hoef je niet lang te zoeken, want enkel de barista editie zorgt voor een heuse schuimlaag. Tenminste, als je een elektrische melkopschuimer gebruikt.

Amandelmelk 

Cappuccino met amandelmelk (niet de barista-editie)

De nootachtige touch van amandelmelk kan de smaak van een subtiele koffiesoort wat maskeren, maar verder is dit een prima plantaardige melk voor je cappuccino. Hij voelt in je mond vrijwel hetzelfde aan als koemelk. 

Ook van amandelmelk kies je de barista variant voor optimaal schuim. De meningen zijn behoorlijk verdeeld over de smaak van de verschillende soorten. Probeer er dus een paar om jouw favoriet te vinden. 

Let op bij zuurdere koffies, zoals sommige koffies uit Afrika, want dan kan ook amandelmelk gaan stremmen. Om vlokjes in je koffie te voorkomen is het sowieso belangrijk dat de temperatuur van de amandelmelk en koffie niet te ver uit elkaar ligt. 

Verder is het goed om te weten dat amandelmelk bij de eerste slokjes wat bitter kan smaken. Drink daar vooral doorheen, want dan word je beloond met zachte zoetheid op je tong. 

Kokosmelk 

Misschien denk je bij cappuccino niet meteen aan kokosmelk. Deze plantaardige melk bevat ook relatief veel vet, terwijl je vooral eiwit nodig hebt voor het schuim. Toch kun je er een prima (keto) cappuccino mee maken met een elektrische melkopschuimer. Let wel op de temperatuur, want boven de 60 graden Celsius kan ook kokosmelk schiften.

Kokosmelk smaakt behoorlijk uitgesproken naar, uhr, kokos. Soms is dat natuurlijk juist een voordeel. Kokosmelk maakt van deze koud gezette ijskoffie bijvoorbeeld een tropische traktatie.

Houd je van een tropische tik? Kokosmelk geeft ook deze geroosterde tomatensoep en makkelijke viscurry een fijn eilandgevoel.

Erwtenmelk 

Het is nog even hard zoeken in Nederland als je erwtenmelk wilt proberen, maar volgens kenners is het de beste plantaardige melk voor je cappuccino. Erwtenmelk zou qua consistentie het dichtst bij koemelk liggen. Bovendien mist het kalkachtige smaakje dat je bij sojamelk en andere plantaardige melksoorten soms proeft. 

Ook niet onbelangrijk: melk gemaakt van erwten zou zorgen voor een goddelijke schuimlaag. Perfect voor je cappuccino dus! 

Horecagroothandel Sligro heeft een tijdje erwtenmelk verkocht, hoewel hij nu weer uit het assortiment lijkt te zijn. Om erwtenmelk te proeven moet je dus voorlopig de grens over naar Engeland of de VS. Ondertussen gaan wij vast duimen dat deze melk in de supermarkt komt.

Laura is als drukke co-ouder altijd op zoek naar de volgende makkelijke, best-wel-gezonde maaltijd. Inmiddels heeft ze meer dan 10 jaar kookervaring als moeder en een diploma als leefstijlcoach om daarbij te helpen. Hier deelt ze de recepten die ze ontdekt.

Laat hier je reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *