Recepten,  Brood en snacks

Brood zonder kneden en gedoe

Brood zonder kneden in mand

Het is een huiselijke fantasie die ik graag heb als ik als sardientje in de trein sta- brood bakken in het weekend. Als we vertrekken denk ik nog “kerel, kan je telefoontje echt niet wachten tot je verder bij mijn oor vandaan bent?”, tegen de tijd dat we aankomen heb ik een heerlijk ruikend huis bij elkaar gefantaseerd, met bloem op het aanrecht en magie in de oven. Eenmaal in de keuken is de realiteit vaak minder idyllisch. Na een hoop mixen en kneden en wachten en terugslaan trek ik iets uit de oven dat vooral de gedachte “humpf, dat doet de bakker beter” uitlokt. Het probleem is iets kleiner sinds ik recepten ging geloven over de hoeveelheid zout die een brood nodig heeft (indrukwekkend veel), maar het blijft een hoop werk voor een onzeker resultaat. Gelukkig bestaan er mensen die niet stoppen bij dapperder zout strooien in de zoektocht naar echt lekker brood uit eigen oven.

Jim Lahey is misschien wel de bekendste broodgoeroe, met zijn no-knead brood. En het is lekker. Knapperige korst, sappig kruim met onregelmatige gaatjes en een lekkere gistsmaak. Maar ja. Je moet 24 uur voor je wilt eten beginnen en op een gegeven moment moet je een berg kleverig deeg een gloeiendhete pan in manoeuvreren. Ik heb het na een paar enthousiaste pogingen al jaren niet meer gebakken. Toen ik vorig jaar dus een artikel langs zag komen over no-knead brood had ik het bijna overgeslagen. Tot ik spotte dat het no-knead, no-fuss heette. Aha! Een nieuwe kans op echt lekker brood, zonder gedoe.

Kort samengevat (maar niet eens zoveel korter dan het originele recept) meng je bloem, water, zout en gist, roer je wat, wacht je een uur, verdeel je deeg over twee bakken, wacht je nog eventjes en bak je vervolgens twee broodjes. Ze hebben een dun, knapperig korstje, een hoop gaatjes aan de binnenkant en een smaak die me doet denken aan Frans stokbrood. Als je aan het eind van de middag bakt, kun je er één opeten bij het avondeten en de volgende ochtend heel lekkere wentelteefjes bakken van de andere. Je bakker doet het misschien beter, maar dan heb je wel een verdraaid goede bakker.

P.S.: Deze naanbroodjes zijn ook supermakkelijk, en nog sneller klaar. Of bak eens focaccia zonder kneden. Iets meer moeite, maar die moeite helemaal waard.

Vochtig deeg in schaal voor brood zonder kneden

Brood zonder kneden en zonder gedoe

500 gram bloem (wit, of half wit/half volkoren)

2 theelepels zout

2 theelepels suiker

2 1/4 theelepels gist (uit een zakje; voeg een 1/4 theelepel extra toe als je volkoren bloem gebruikt)

480 ml warm (niet heet) water

2 kleine, hoge ovenschalen met een inhoud van ongeveer een liter (bv kleine soufflé vormen)

roomboter om de ovenschalen in te vetten

Meng de bloem met de suiker, het zout en de gist. Giet het water erbij en meng met een rubberen spatel tot je een plakkerige bal hebt.

Laat het deeg met een doek erover ongeveer een uur rijzen op een warme plek, tot het verdubbeld is in volume. Een handige truc voor een warme plek: Stel de oven in op 200 graden Celsius, laat hem een minuut voorverwarmen, zet hem weer uit en hij is klaar voor je bak met deeg.

Verwarm de oven voor op 225 graden Celsius. Smeer de ovenschalen royaal in met boter. Gebruik twee vorken om je deeg in te laten zakken en vorm er een slordige bal van. (Of niet, erg belangrijk is de vorm niet. Het gaat er vooral om dat het deeg een beetje loskomt van de kom.) Trek de bal in tweeën en til elke helft in één van de twee schalen. Laat zonder doek nog een kwartier rijzen.

Bak de broden een kwartier en schakel de oven dan terug naar 180 graden Celsius. Bak nog 20-25 minuten tot ze goudbruin zijn. Haal de schalen uit de oven en de broden uit de schalen. Als je royaal genoeg bent geweest met je boter gaat dat vrij makkelijk. Laat de broden afkoelen op een rek (bv het rooster van je combi-magnetron waar je verder nooit iets mee doet.) Het brood is vers het lekkerst en de volgende dag een stuk minder speciaal. Dan kun je er nog wel heel lekkere wentelteefjes van bakken.

Laat hier je reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *