Recepten,  Zoet en drankjes

Mysterieuze miso peren (recept)

Schaal met halve peren in bruine saus op houten tafel

Een jaar of drie geleden ontmoette ik dit peren recept voor het eerst. Mensen, wat een ontmoeting was dat. Ze zien er niet zo spectaculair uit, maar eenmaal in je mond? Feest.

Ik kwam de misoperen tegen op een vrijgezellenfeestje van een vriendin. De Kleine Man was een week of zes en ik had niet erg veel moed om mijn slaaptekort en hormonen door de stad te slepen. Maar ja. Als één van je liefste vriendinnen een mijlpaal heeft, dan vier je mee. Bovendien lonkte de Koreaanse kookworkshop.

Uit Korea komen lekkere dingen

We waren bij Dun Yong (waar nu helaas geen kookstudio meer is) en wat was ik blij dat ik gekomen was. Om de vriendin, natuurlijk, maar ook om het eten.

Uit indrukwekkend geblakerde woks toverden we pittige kimchisoep en dumplingvulling met ongehoord veel knoflook. Als slotstuk zetten we deze peren in de oven. Een week later deed ik dat thuis nog een keer en de week daarna opnieuw. Toen was het bijna kerst en kwamen ze keihard wéér op ‘t menu.

Yup, zo lekker zijn deze peren. Ze smaken zoet en hartig en mysterieus, alsof je peren hebt onderworpen aan een eeuwenoud magisch ritueel. Toch zitten er maar 5 ingrediënten in en heb je er ingewikkelde technieken noch apparaten voor nodig.

Je moet langs een Aziatische winkel voor miso (ik heb het ook weleens bij de biosuper gezien en verschillende online toko’s verkopen het), maar verder zijn ze zo rechtoe-rechtaan als het wordt. Sausje roeren, peren schillen. Saus en peren samen in de oven schuiven. Zo simpel is het.

Dat is geen chocoladesaus

Oeh, misschien moet je ook je gasten nog even waarschuwen. De zoutigheid van de miso, hoewel Heel Erg Lekker, kan onverwacht aankomen. Niet onwelkom, vermoed ik, gezien de gezouten karamel die inmiddels op bijna alle chocola en koekjes lijkt te zitten. Maar toch. Je wilt mensen niet aan het schrikken maken. Dus kondig trots aan dat je “mysterieuze miso peren” op tafel zet en dan is je werk echt klaar. Ga zitten en eet, drukke kokerd.

P.S.: Miso over? Gebruik hem voor rijstpap met gebakken appeltjes. Geen miso? Mensen worden ook altijd blij van deze chocolademousse op basis van Griekse yoghurt .

Glazen schaal met peren in donkerbbruine saus op aanrecht
Voor het bakken

Peren recept met miso-karamel

Glazen schaal met halve peren bedekt met donkerbruin glanzende saus

Peren met miso-karamel

Recept voor peren uit de oven met onweerstaanbare miso-karamel. Een bewerking van een recept van de Dun Yong Cooking Studio, Amsterdam
Voorbereidingstijd 15 minuten
Baktijd 30 minuten
Totale tijd 45 minuten
Porties 4 personen
Keuken Aziatisch

Ingrediënten
  

  • 90 gram boter
  • 200 ml crème fraîche
  • 130 gram donkere basterdsuiker
  • 2 eetlepels miso
  • 4 peren rijp maar nog stevig
  • vanilleijs voor erbij optioneel

Aan de slag
 

Maak de saus

  • Smelt de boter met de crème fraîche in een steelpannetje.
    Roer er de basterdsuiker en de miso door . Breng het mengsel aan de kook, roer regelmatig. Proef (voorzichtig, het is heet!) of er nog wat miso door moet, of misschien een kneepje citroensap voor het zuur. Doe dat en roer tot de ingrediënten goed gemengd zijn.
    Laat de saus een minuut of tien pruttelen, nog steeds regelmatig roerend, tot hij iets dikker is en mooi glanst.
    Haal de pan van het vuur en zet hem opzij. (Tot hier kun je het recept van tevoren maken. Bewaar de saus in de koelkast, maar zorg dat hij warm en goed gemengd is voor je verder gaat. Dat gaat het best door hem weer roerend in een pannetje te verwarmen.)

Bak de peren

  • Verwarm je oven voor op 180 graden.
  • Schil de peren, snijd ze in de lengte doormideen en haal het klokhuis eruit. (Ik vind Doyenne du Comice hiervoor het lekkerst, maar Conference is ook prima.)
    Leg de halve peren met hun bolle kant naar boven in een ovenschaal waar ze net in passen.
    Giet de saus over de peren, zodat ze zoveel mogelijk bedekt zijn. Schuif de peren in de oven en bak ze tot ze stevig-zacht zijn. Schep een paar keer de saus uit de schaal opnieuw over de peren.
    Afhankelijk van de rijpheid van je peren kost het tussen de 20 minuten en een uur voor ze zacht zijn met nog wat beet, dus test ze regelmatig door er met een vork in te prikken.

Eet

  • Eet de peren warm. Een halve peer per persoon is na een diner waarschijnlijk genoeg, zeker als je er een bolletje vanilleijs naast legt (en dat is helemaal geen slecht idee.) Ik houd van ruime hoeveelheden, dus reken een peer per persoon. Koude restjes zijn de volgende dag nog heerlijk, hoewel de saus stolt en er wat minder aantrekkelijk uitziet.
Geef je dit recept hieronder een score? Dat helpt anderen het te vinden.

Pin voor later

Laat hier je reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept score