Eetregels

Regel 1 om te vergeten als je met meer plezier en gemak gezond wilt eten

Om gezond te eten moet je nadenken over de voedingsstoffen die je binnenkrijgt.

Je kunt prima gezond eten zonder ooit na te denken over macro’s, vezels en vitamines. In deze eerste video vertel ik je waarom ik dat zeg én hoe je dan toch binnenkrijgt wat je lichaam nodig heeft.

Lees je liever? Dit zijn de highlights:

  • Er wordt veel te streng gedaan over gezond eten. Ik wil je graag helpen om die strengheid los te laten door een aantal regels over gezond eten het raam uit te doen. Dit is de eerste van die regels.
  • Nadenken over voedingsstoffen is zo ingesleten in onze manier van denken over eten dat het bijna onvermijdelijk lijkt. Toch houden mensen hun lichamen al eeuwen prima in werking zonder hierover na te denken.
  • Dat deden en doen ze op zulke uiteenlopende manieren dat nadenken over voedingsstoffen blijkbaar ook niet nodig is. Een dieet van vrijwel alleen vlees en melk? Of juist voornamelijk vruchten en zaden peuzelen? Er zijn groepen mensen die het er al heel lang goed op doen.
  • Juist wij, die zo hard nadenken over voedingsstoffen, hebben met z’n allen steeds meer last van ziektes die worden veroorzaakt door onze voeding. Al dat gedenk over voedingsstoffen levert blijkbaar niet op wat we willen.
  • Wat keer op keer wel goed advies blijkt? Eet echt eten. Niet te veel. Voornamelijk planten. (Met dank aan Mark Bittman, die bergen moderne wetenschap en eeuwenoude wijsheden over voedsel doorploegde om tot deze 3 simpele richtlijnen te komen voor zijn boek Food Rules.)

En hoe doe je dat dan?

Je hoeft dus niet na te denken over voedingsstoffen en mag je lekker richten op echt eten. Maar misschien is dat nog een beetje vaag. Want wat is echt eten? Gelukkig geeft Food Rules daar ook een aantal fijne stelregels voor.

Mijn favoriete richtlijn: Is het eten gemaakt van ingrediënten die je zou kunnen vinden in een gewoon keukenkastje? Zo ja, dan is het waarschijnlijk echt eten. Klinken de ingrediënten meer als een scheikunde-experiment? Dan is het waarschijnlijk geen echt eten.

Een andere populaire stelregel is: Zou je oma dit als eten herkennen? Ik moet dan altijd een beetje gniffelen omdat mijn oma rauwe vis en zeewier waarschijnlijk nooit op haar bord zou hebben toegelaten. Maar het idee is natuurlijk prima. Kon het al gegeten worden toen voedselfabrieken een stuk minder actief waren? Dan is het waarschijnlijk echt eten.

P.S.: Om Mark Bittmans advies te volgen zou je ook moeten stoppen met eten als je honger weg is. Maar daar heb ik nog wel wat over te zeggen… Dat doe ik in mijn volgende video, over de tweede regel om te negeren: Eet alleen als je trek hebt.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *