Eetregels

Regel 2 om te vergeten als je met meer plezier en gemak gezond wilt eten

Eet alleen als je trek hebt.

Oeh, deze regel loslaten is tegen het zere been van ongeveer iedereen die wel eens iets heeft gezegd over gezond eten. Eten als je geen trek hebt klinkt als jezelf volproppen, het riekt naar schadelijk emotie-eten en als het recept om volledig te negeren wat je lichaam je vertelt.

En toch zeg ik het. In deze tweede video leg ik uit waarom:

Lees je liever? Dit zijn de highlights:

  • Deze regel is niet voor niets een open deur: je lichaam heeft geavanceerde systemen om te zorgen dat je de voedingsstoffen binnen krijgt die je nodig hebt. Een gevoel van verzadiging is een belangrijke schakel om te zorgen dat je stopt met eten.
  • Maar eten is meer dan brandstof voor een fabriekje. Het is een bron van plezier, een manier om het leven te vieren. En ja, soms ook om onszelf te troosten.
  • En hoe fijn is het dat dat kan?
  • Heb je regelmatig het gevoel dat je de controle kwijt bent over wat je eet? En word je daar ongelukkig van? Dan mag je dat verder onderzoeken (misschien met de hulp van je huisarts of een andere professional) omdat het een teken van een eetstoornis kan zijn.
  • Is dat niet aan de hand, dan past af en toe eten om andere redenen dan “trek!” prima in een gezond voedingspatroon.

Dat is alles. Je wilt soms eten om iets te vieren of om jezelf een beter gevoel te geven. En dat mag.

Uitproberen?

Klinkt het aantrekkelijk om zonder schuldgevoel te eten op momenten dat je geen grote trek hebt? Maar ben je bang dat het je aanzet tot schransen waar je niet blij van wordt?

Stel jezelf dan eerst een andere vraag voordat je gaat eten: Wat heb ik nu nodig? Helpt het om te eten? Of heb ik eigenlijk behoeft aan iets anders? (Een knuffel, slaap, een dansje om je succes te vieren. Wat dan ook.) En als je ontdekt dat je eigenlijk iets anders nodig hebt, kijk dan of je dat kunt regelen.

Eten bij negatieve emoties hangt samen met een grotere kans op obesitas. Dat wil niet zeggen dat het een slecht idee is om af en toe met Tony op de bank te ploffen na een rotdag. Maar het is handig als je naast de chocola nog andere manieren hebt om om te gaan met een rotgevoel.

Verder kletsen over met plezier gezond eten?

Ik ben leefstijlcoach en praat graag met je. Stuur me een mail op laura@lekkerplan.nl.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *