Review Kitchenaid ijsmaker

Droom je van zelf ijs maken en ben je de gelukkige eigenaar van een KitchenAid mixer? Dan is de KitchenAid ijsmaker misschien wel jouw weg naar koud lekkers. Wij testten deze Kitchenaid ijsmachine uitgebreid en vertellen je alles wat we ontdekten.

Dit artikel bevat affilliate links. Als je op zo’n link klikt en vervolgens iets koopt krijg ik mogelijk een kleine commissie. Die helpt Lekker Plan om in de lucht te blijven en kost jou niets extra.

Als ik “wij” zeg, bedoel ik eigenlijk mijn tante Loes (zij van de lekkerste loempia’s). Vorig jaar kocht ze een KitchenAid ijsmaker en hij heeft sindsdien flink wat liters ijs gedraaid. In deze review vertelt Loes waarom de KitchenAid ijsmachine een goede koop is- en waarom je misschien nog een nachtje moet slapen over de aankoop.

Andere goede machines bekijken?

De KitchenAid ijsmaker vs andere ijsmachines

De ijsmaker van KitchenAid is zeker niet de enige op de markt. Voor we van start gaan met de review zet ik de belangrijkste voor- en nadelen van deze en een aantal andere populaire ijsmachines voor je op een rij. Het gaat om ijsmachines met een koelelement (die dus niet zelf vriezen) van maximaal 120 Euro. (IJsmachineprijzen fluctueren nogal door aanbiedingen, dus rondklikken voor de beste prijs loont.)

ModelInhoudNadelenVoordelen
Zilvergrijze ijskom van Kitchenaid
KitchenAid 5 KICA
1,9 literWerkt alleen met een KitchenAid mixerGoede kwaliteit ijs

Maakt veel ijs in één keer
Ronde ijsmaker van krups met bediening op de doorzichtige deksel
Domo DO2309I
1 literVerschillende reviewers kregen een exemplaar met een lekke emmer (tip: stuur ‘m terug en vraag een andere)Klein prijsje

Goede kwaliteit ijs
Cuisinart ijsmachine
Cuisinart ICE30BCE
1,5 literFlink aan de prijs en toch geen timerMooie machine

Goede kwaliteit ijs

In dit artikel vergelijk ik meer ijsmachines, inclusief zelfvriezende ijsmachines. Handig als je nadenkt over het kopen van een ijsmachine. En dan is het nu tijd voor de review van de KitchenAid ijsmaker.

De Kitchenaid ijsmaker doet wat hij zegt

Om maar te beginnen met het belangrijkste: de Kitchenaid roomijsmaker doet wat hij moet doen. Heerlijk ijs maken namelijk. Net na het draaien is het ijs zacht en fluwelig, als het steviger broertje van de toeven softijs in een hoorntje. Klinkt heerlijk en dat is het ook. Mocht je het steviger willen, dan kan dat. Loes: “Soms willen wij ook bolletjes kunnen scheppen en dan zet ik het ijs nog een paar uur in de vriezer.”

De Kitchenaid ijskom heeft een inhoud van ongeveer 2 liter. Omdat ijs uitzet bij het draaien, zou de boel overstromen als je begint met een volle kom. Loes vult de kom tot maximaal de helft, “anders duurt het ook zo lang voor het bevroren is”. Met ongeveer een liter vloeistof krijg je ruim meer dan een liter ijs. Dat is een behoorlijke bak.

Er is iets verwarrend aan de ijskom van KitchenAid. Volgens de tekst op de website past hij alleen op mixers met een kantelbare kop, volgens de gebruiksaanwijzing past hij ook op de grotere mixers met een liftkop. Ik heb even gebeld en de klantenservice verzekerde mij dat de kom past op allebei de soorten . Loes heeft het (bij gebrek aan zo’n grote mixer) niet geprobeerd met de test ijsmachine, maar de KitchenAid mevrouw klonk overtuigd.

IJs maken duurt wel even

De gebruiksaanwijzing is een beetje optimistisch over de tijd die de roomijsmaker van Kitchenaid nodig heeft voor een lading ijs. Die schat hij namelijk op 25 minuten. Loes: “Bij ons duurt het vaak drie kwartier, een uur. Het is belangrijk dat je ijsmengsel echt goed koud is, dan gaat het vriezen sneller. Ik zet het vaak uren van tevoren in de koelkast, of zelfs een nacht.”

De ijsmachine moeten gaan klikken als het ijs stevig is, maar Loes heeft dat nog nooit gehoord. Zij houdt het ijs dus zelf in de gaten. In het begin lijkt het alsof er niets gebeurt; het duurt even voor een liter vloeistof bevriest. Maar geduld wordt beloond. Als het mengsel lekker omhoog is gekomen en op ijs begint te lijken, duwt ze het naar beneden en laat de ijsmaker nog even draaien voor de beste structuur.

Als je met dit KitchenAid hulpstuk ijs gaat maken, moet je het ijsmengsel in de kom gieten terwijl hij draait. Als je eerst de kom vult en dan de machine aanzet, vriest de onderkant al vast. Met een beetje pech wil je machine vervolgens niet meer aan omdat de draaiarm niet kan bewegen.

Schoonmaken zonder pijn

Het schoonmaken van de KitchenAid ijsmachine is een eenvoudig klusje. Zoals bij de meeste KitchenAid accessoires moet je de kom met de hand afwassen. (De twee draaiende onderdelen mogen in de vaatwasser.) Maar hee, dat is geen heidense klus. Loes laat de kom helemaal ontdooien voor het afwassen, want dat werkt een stuk prettiger. Voor je weer door kunt naar de volgende smaak ijs moet hij dan wel weer goed bevriezen.

Dat brengt ons dan gelijk bij het grootste nadeel van de KitchenAid ijsmachine: hij heeft heeft hulp nodig van je vriezer.

Maak plaats in je vriezer

Je moet de KitchenAid ijsmaker een handje helpen door de kom te bevriezen in de vriezer. Kitchenaid raadt je aan om de kom minstens 16 uur van tevoren in te vriezen, Loes heeft betere ervaringen met minimaal 24 uur. Het ijs maken gaat dan sneller en daar wordt het ijs lekkerder van. Vooruit plannen is dus het devies als je ijs gaat maken met de KitchenAid ijsmachine.

De ijskom van KitchenAid is ongeveer net zo groot als de mengkom van de Kitchenaid mixers met kantelbare kop. Die kom is een behoorlijke unit. Loes haalt er een lade voor uit haar vriezer; in mijn kleinere vriezer zou ik twee lades op moeten offeren. (Ik heb het gecheckt met mijn gewone mengkom. Misschien een goede tip als je twijfelt of je de ijskom kwijt kunt.)

Gelukkig is de KitchenAid ijskom hol, dus je kunt er in de vriezer spullen in leggen. Tip van Loes: pak de kom in een plastic zak in voor je hem in de vriezer legt. Kruimels of andere ministukjes eten die in de kom terecht komen vriezen namelijk vast. Je krijgt ze er niet zomaar weer uit, dus tenzij je van ijs met kruimels houdt is een plastic zak je vriend bij het opbergen.

Prutsen met het opzetstuk

Loes heeft eigenlijk maar één klacht over de KitchenAid ijsmaker. De klopper van de ijsmachine klikt op de kop van de mixer met een verloopstukje. Dat verloopstukje is niet goed voor haar bloeddruk. Het blijft namelijk alleen zitten als het precies goed op de aansluiting zit. Inmiddels blijven de mannen in huis in de buurt als er ijs gedraaid wordt. Zo kunnen ze het prutsen met het verloopstukje overnemen voor de mixer het raam uit gaat. Loes: “Soms lukt het mij, maar meestal heb ik een kerel nodig die de rust heeft om het te blijven proberen tot hij klikt.”

De voor- en nadelen op een rijtje

Heb je al zin om een KitchenAid ijsmaker te kopen? Misschien is het handig om de belangrijkste voor- en nadelen op een rijtje te hebben:

VoordelenNadelen
Draait heerlijk ijsDe kom moet minstens 16 uur in de vriezer voor je ijs kunt maken
Bereidt meer dan een liter ijs in één keer door de grote komNeemt flink wat ruimte in in de vriezer
Maakt slim gebruik van de KitchenAid mixer die je al hebtAlleen te gebruiken in combinatie met een KitchenAid mixer

En dan is het nu…

Ontdek ook

Laura is als drukke co-ouder altijd op zoek naar de volgende makkelijke, best-wel-gezonde maaltijd. Inmiddels heeft ze meer dan 10 jaar kookervaring als moeder en een diploma als leefstijlcoach om daarbij te helpen. Hier deelt ze de recepten die ze ontdekt.

reacties

  • Michel

    Hij werkt op een kleinigheid na precies zoals beschreven.
    Het eerste mengsel wat in de (draaiende) bevroren kom gegoten wordt blijft tot het einde van het draaiproces tegen de komwand aangeplakt zitten. Dus bij het overscheppen naar de vries bakjes voor het ijs zitten er wat plakkaatjes ijs bij en dat is géén soft ijs.
    Verder werkt het uitstekend.

    • Laura

      Dag Yvonne, mijn tante heeft hem het hele zomerseizoen erin staan. 🙂 In de gebruiksaanwijzing staat “Storing the freeze bowl in the freezer at all times allows you the flexibility to make your favorite frozen desserts on
      a whim.”, zonder verdere waarschuwingen. Als je genoeg ruimte hebt, kun je hem dus lekker laten staan, denk ik zo.

Laat hier je reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *