Recepten

Rijst bakken: zo maak je magisch lekkere gebakken rijst

Rijst bakken voor een kom goudbruine knapperige korrels

Rijst bakken is zo’n goed idee. Even in de koekenpan en je restje rijst wordt een fijne maaltijd. Met dit snelle rijstrecept ga je nog een stap verder en maak je rijstmagie. Je laat de rijst sissen in de olie tot hij knapperig is en versiert hem met veel groenten en een ei. Dan besprenkel je hem met een snelle smaakbom van een dressing en *paf*. Tijd voor een vreugdedansje over je toverkunsten in de keuken.

Hieronder vertel ik uitgebreid over de knapperige rijst, van het koken, bewaren (als je wilt) en bakken van de rijst naar het maken van de dressing en het versieren van je kom met groenten en ei. Liever gelijk naar de keuken? Klik hier voor het recept.

Rijst koken

Rijst in de rijstkoker gieten

Veel rijstgerechten beginnen met het koken van de witte korrels. Dat hoeft voor dit recept niet, als je een restje rijst van de Chinees hebt. Of als er rijst van gisteren in de koelkast staat, jij bofferd. Als ik rijst maak, kook ik meestal extra om dat soort overvloed te creëren. (Ik heb dan ook een bizar grote rijstkoker, die het beter doet als ik hem inzet alsof er een Indonesisch dorp komt eten.)

Uiteraard kún je wel water opzetten speciaal voor dit makkelijke gerecht met rijst. Ik vind hem het lekkerst van witte rijst met een korte korrel (Japanse rijst voor sushi, bijvoorbeeld), maar de meeste soorten rijst werken. Bruine rijst voor extra vezels, basmati rijst voor een fijne geur tijdens het koken, kies je favoriet. Let wel op dat je geen speciale plakrijst (Thai sticky rice) te pakken hebt. Dat bakt niet lekker.

Hoeveel rijst per persoon je maakt, hangt af van je eetlust. Ik heb aan 200 gram gekookte rijst (ongeveer 70 gram ongekookt) meestal genoeg, de echtgenoot wil het dubbele. Voor deze gebakken rijst zou ik ruim rekenen, want hij nodigt uit tot dooreten.

Nadat je je rijst hebt gekookt moet je hem helemaal af laten koelen. Vers gekookte rijst is natter dan koude rijst en krijg je niet knapperig. Voor veel rijstrecepten is dat prima, maar hier mis je dan het lekkerste stukje. Het afkoelen duurt niet zo lang: als je de rijst dun uitspreidt (op een schoon dienblad, bijvoorbeeld) ben je in een uur een eind. Maar, zoals gezegd, rijst van gisteren werkt prima en daarmee kun je gelijk aan de slag.

Rijst bewaren

Schaal afkoelende rijst

Veel plekken op het internet worden overigens zenuwachtig van rijst bewaren na het koken. Blijkbaar is hij gevoelig voor bacteriën en moet je oppassen met gekookte rijst bewaren. Bij ons staat hij regelmatig een paar dagen in de koelkast en we zijn er nog niet ziek van geworden. Maar misschien hebben we gewoon geluk gehad. De meeste sites lijken het erover eens dat 1 à 2 dagen in de koelkast geen probleem is. Ga je rijst bewaren in de vriezer, dan kun je maanden vooruit. De meest conservatieve schatting die ik tegenkwam was drie maanden.

Zorg in ieder geval dat de boel snel afkoelt en fluks in de koelkast (of vriezer) terechtkomt als je gare rijst wilt bewaren. Daarvoor helpt het uitspreiden over een groot oppervlak. Als je echt bang bent voor bederf, kun je je pan in een gootsteen met water en ijsblokjes zetten en omscheppen tot alles koud is. Ik doe dat eerlijk gezegd nooit- mijn immuunsysteem hoeft zich tenslotte ook niet te vervelen.

Rijst bakken

Goudbruine gebakken rijst in een pan

Hoe je ook aan je gare rijst komt, het is hoog tijd om hem te bakken. Dat wordt leuk, want dit is geen gebakken rijst recept zoals andere gebakken rijst recepten. Het doel van rijst opbakken is meestal om rijst zoveel mogelijk smaak op te laten slurpen. In dit recept ga je de gekookte rijst echter opbakken in olie, niets meer. Dat maakt hem knapperig en versterkt zijn eigen smaak. We gaan dus eigenlijk gewoon heel lekkere rijst maken. Extra smaakjes komen later.

Het voordeel van deze manier van rijst bakken is dat je weinig hoeft te doen. Je moet zorgen dat je gare rijst hebt. Je moet een pan met olie heet laten worden. Verder heb je vooral geduld nodig. Nadat je de rijst in de koekenpan hebt geschept, moet je namelijk een minuut of vijf wachten tot de onderkant goudbruin is en de rijst naar popcorn ruikt. Dan draai je hem om, moet je weer even geduld hebben en boem. Er ligt knapperige, onweerstaanbare rijst in je pan.

Je kunt de rijst ook in de wok maken. Zorg dan wel dat je hem in een dunne laag over het oppervlak uitspreidt. Een volle wok met rijst in een berg is een glorieus gezicht, maar niet als knapperige rijst je doel is. Je wilt rijst tegen heet metaal, en zo min mogelijk rijst tegen rijst.

Na het wachten tot alles goudbruin is ben je in strikte zin klaar met gebakken rijst maken. Haal even diep adem boven de pan en krijg een grote grijns op je gezicht van de geur. Ja, die heerlijkheid heb jij veroorzaakt. Knapperd. Maar blijf nog even in de keuken. Je gaat namelijk nog verder met de rijst lekker maken.

Hoe maak je gebakken rijst echt onweerstaanbaar?

Lenteui en gember voor dressing

Het (tweede) geheim van deze rijst is de dressing die je erover lepelt. (Het eerste geheim is het harde bakken.) De basis is lente-ui. Met geraspte gember, rijstazijn en olie maak je daar een supersmaakvolle dressing van. Hij zou droge rijst nog lekker maken, maar in combinatie met knapperige rijst is hij echt steengoed. De goudbruine rijst maakt al blij (ik denk dat het de associatie met popcorn is) en als de gember en lente-ui dan je tong raken, toveren ze je met z’n allen naar een straathoek in Azië. (De toeterende brommertjes moet je er nog even bij denken.)

En door naar gebakken rijst met groenten

Wortel en komkommer en dressing voor over gebakken rijst

En dan ben je nog niet aan het eind van de heerlijkheid. Dit is namelijk een recept voor gebakken rijst met ei en groente. Om met dat laatste te beginnen: daar wil je er veel van. Vaak behandelen recepten voor gebakken rijst groente bijna als bijgedachte. Het gaat dan van “Doe er specerijen bij. Ketjap en sambal. En oh ja. Ringetjes prei zijn ook lekker.” Zo niet dit recept, dat best “recept voor rijst met groenten” had kunnen heten (dat klinkt alleen niet zo spannend). Na het bakken ga je namelijk los met de groenteversiering.

Welke groenten je kiest, hangt af van wat er in je koelkast ligt. Dunne plakjes komkommer en geraspte wortel kan ik bijvoorbeeld bijna altijd tevoorschijn toveren.  Blokjes paprika smaken er lekker bij en op dagen dat je je chic voelt is gestoomde groene asperge een goed idee. Fijngesneden rauwe bloemkool kan ook. Je wilt in ieder geval iets knapperigs zodat je kiezen lekker veel structuren tegenkomen.

Snijd je groenten vrij klein, zodat je verschillende smaken op je lepel kunt laden. Want groenten zijn leuk, maar als je alleen op een stuk komkommer had willen knagen, had je dat wel afgesneden.

Een ei op je rijst

Gebakken ei op rijst met groente

Gebakken rijst met ei is één van de meest doeltreffende eetcombinaties die ik ken. Zodra er ei op ligt, gaat een bord rijst van “prima” naar “oeh, geef me meer”. Zelfs bij deze kom knapperige heerlijkheid is dat een mooi plan.

Mijn favoriet hier is een spiegelei met knapperige randjes aan het wit en een vloeibare dooier. Dat effect krijg je door een pan loeiheet te laten worden, er een flinke scheut olie in te gieten en er dan je ei in te breken. Het wit is in no time gaar met bruine randjes, terwijl de dooier geen tijd heeft om te stollen. Als je merkt dat je wit toch niet snel genoeg gaat, kun je er een beetje van de hete olie over scheppen om het verder op weg te helpen.

Leg je gebakken ei op je kom, breek de dooier en laat hem als een extra sausje over je rijst lopen.

Heb je inmiddels honger? Mooi. De keuken in met jou. Eet smakelijk, magische rijst bakker.

P.S.: Maak je liever iets om over je gekookte rijst te lepelen? Probeer deze ma po tofu. Toch meer in de stemming voor noedels? Deze noedelsoep maakt je gegarandeerd blij.

Knapperige rijst met ei, groenten en lente-ui gember dressing

Kom gebakken rijst met groenten en ei

Gebaseerd op een recept van SmittenKitchen

Voor 2 personen

Dit is het recept voor de knapperige rijst zoals ik hem vaak maak. Maar zie hierboven voor veel meer informatie over de kanten die je op kunt met deze magische kom plezier.

2 dikke of 4 dunne lente-uien, fijngehakt

½ eetlepel geraspte gember

Neutrale olie (bv zonnebloemolie, milde koolzaadolie, rijstolie)

1 eetlepel rijstazijn

Zout

½ komkommer, in dunne plakjes

2 wortels, schoongemaakt en grof geraspt

500 gram gekookte, afgekoelde witte rijst

2 eieren

Zoute sojasaus, naar smaak

Sesamolie, een paar druppels per kom

De dressing

Meng voor de dressing de lente-ui, gember, 2 eetlepels van de neutrale olie, de rijstazijn en een beetje zout. Proef en voeg meer olie, azijn, zout of gember toe tot je spontaan een vreugdedansje doet als je de dressing test.

De knapperige rijst

Zet voor de gebakken rijst een grote koekenpan op het vuur en laat hem heet worden. Giet er dan genoeg olie in om de bodem met een dun filmpje te bedekken. Laat de olie ook goed warm worden en strooi je rijst in de pan. Doe er een beetje zout overheen, druk de rijst licht aan en laat hem met rust tot de onderkant mooi goudbruin is. Dat duurt ongeveer 3-5 minuten. Draai de rijst om en bak tot de tweede kant ook goudbruin is.

Zorg dat je rijstlaag niet te dik is, zodat (bijna) alle korrels de hete pan raken. Als je voor meer dan twee mensen rijst bakt, of niet zo’n grote koekenpan hebt, bak dan in porties. Je hoeft de rijst niet gloeiend heet te eten, dus ronde 1 kan best even wachten terwijl ronde 2 knapperig wordt.

Schep de knapperige rijst in twee kommen en zet ze even aan de kant.

De eieren

Zet je koekenpan weer op het vuur en doe er nog wat olie in als er geen dun laagje meer aanwezig is. Laat de olie heet worden en breek je eieren in de pan. Bak ze tot het eiwit gaar is, met knapperige bruine randjes, en de dooier nog vloeibaar.

De kommen opmaken

Leg op elke kom rijst de helft van de wortel en de helft van de komkommer. Verdeel de dressing over de rijst en de groenten. Leg een ei op iedere kom, doe er een beetje zout over. Druppel wat sesamolie over het geheel (voorzichtig, sesamolie overheerst snel) en een beetje zoute sojasaus. Eet.

2 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *