Rijstpap met appeltjes (en een geheim)

Rijstpap met gebakken appeltjes
Een knuffel in de vorm van rijstpap met kaneel en zoet-zoutige appeltjes

Mensen, ik deed het gewoon. Zoete rijst eten. Het was een dingetje, maar ik maakte (en genoot van) rijstpap. Hoop kaneel erdoor, een berg spannende gebakken appeltjes erop, het was goed. Zo goed dat ik het in een week tijd nog twee keer herhaalde. Grijp je ook een lepel?

Al jaren wil ik zoete rijstpap eten, maar ik durfde het niet. Dat is namelijk rijst met suiker en ik ben opgegroeid met een Indische oma. Die had meningen over rijst met bruine suiker, die zich het best laten samenvatten als “iiiiiiieewwwww”.

Nou heeft mijn oma me heus niet verboden om rijst te ontheiligen met een klont boter en schep suiker (ze bleef tenslotte ook hete eieren voor me koken terwijl ik de saus er altijd afspoelde). Dat was ook niet nodig. Ik heb namelijk een zeer gevoelige radar voor coolheid. En hoewel ik inmiddels oncoolheid in anderen cool vind, ben ik voor mezelf nog niet zover. Ik at dus geen rijst met suiker, want dat is suf.

Dat was jammer, want het leek me zo’n troostend hapje. (Ik realiseer me dat dingen vermijden omdat ze niet cool zijn ook bepaald… oncool is. We gaan door.) Gelukkig bracht de Food Blog Swap het ultieme excuus voor een kom zoete rijst, in de vorm van een recept van Culi Sandra. Geen bruine suiker te zien en met een hoop zoete specerijen, dus perfect voor de herfst. Of winter. Of een koude voorjaarsdag. Zodra ik ‘m zag, was ik verkocht.

Spannende appeltjes voor over de pap

Ik heb de herfst-en-troostfactor lekker opgevoerd door appeltjes te bakken voor over de rijstpap. Daar deed ik iets mee wat mijn oma waarschijnlijk wél verboden had als dat nog had gekund: miso erdoor roeren. Ik denk niet dat ze tegen miso was (ik denk zelfs niet dat ze miso kende), maar alles van Japanse afkomst kon rekenen op haar diepe afkeuring. Dat doet een jeugd in Indonesië tijdens WOII met je.

Je snapt het, dus laten we de miso ons geheimpje houden. Maar als je deze appeltjes proeft, snap je ook waarom ik het potje zoutige gefermenteerde bonenpasta toch uit de koelkast trok. Als je die namelijk met boter en suiker mee laat karamelliseren over de hete appel, gebeurt er iets fijns. Je krijgt een soort gezouten karamel, maar dan lekkerder. Het zoet-hartige mengsel smaakt namelijk spannend complex, bijna kazig, op de best mogelijke manier. De appeltjes lijken op de legendarisch goede miso peren die ik graag maak voor speciale gelegenheden, maar dan met een fractie van de moeite (en calorieën).

Goed, je moet even een potje miso opsporen, maar een beetje Aziatische supermarkt of ecowinkel kan je daar aan helpen. Niet de miso soep mix uit de supermarkt kopen trouwens. Daar zit meer in dan alleen miso en je doel is niet om je appeltjes naar soep te laten smaken. Je doel is wel (denk ik zo) om een knus toetje op tafel te zetten. En dat lukt met miso-appeltjes over de rijstpap glorieus, met net genoeg mysterie om je tafelgenoten wakker te houden. Ik zeg: laten we lekker rijstpap maken.

Eet smakelijk, zoete rijstsnacker.

P.S.: Rijstpap is een stevig toetje. Kies als hoofdgerecht dus iets knus maar niet te zwaars. Champignons bourguignon, bijvoorbeeld. Een makkelijk zelfgemaakt broodje erbij, niets meer aan doen.

Recept: rijstpap

Rijstpap met gebakken appeltjes

Rijstpap met zoet-zoute gebakken appeltjes

Recept voor rijstpap die smaakt als een knuffel in een kom, met spannende gebakken appeltjes. Voor 4 grote of 6 kleinere eters
Bereidingstijd 30 minuten
Porties 4 personen
Keuken Engels

Ingrediënten
  

 • 200 gram dessertrijst
 • 1 liter melk
 • 4 eetlepels suiker plus meer naar smaak
 • 1 theelepel gemalen kaneel plus meer naar smaak
 • 15 gram roomboter of een flinke klont, het komt niet zo nauw
 • 4 appels geschild en in schijfjes (Elstar is mijn friszure favoriet)
 • 3 theelepels witte basterdsuiker
 • 2 theelepels miso
 • 2 eetlepels blanke hazelnoten geroosterd en grof gehakt

Aan de slag
 

Kook de rijstpap

 • Doe de rijst, melk en 4 theelepels suiker in een pan met zware bodem. Breng de melk aan het pruttelen, zet het vuur zacht en laat de rijst zachtjes koken tot hij gaar is. Hoe lang dat duurt hangt af van je rijst; de Lassie dessertrijst die ik gebruikte had ruim tien minuten nodig.
  Roer de kaneel erdoor. Proef (kijk uit voor je tong!) en roer er eventueel meer suiker of kaneel naar smaak door. Laat de pap een beetje afkoelen voordat je hem serveert. Hij wordt dan wat dikker en prettiger om te eten.

Bak de appeltjes

 • Laat een koekenpan met zware bodem warm worden en smelt de boter erin. Doe de miso erbij en duw en plet die door de pan tot hij min of meer gemengd is met de boter. Een paar klontjes zijn okay, maar grote klonten smaken al snel te heftig.
 • Doe de appelschijfjes in de pan, meng ze goed door de boter en bak ze tot ze zacht beginnen te worden. Strooi de basterdsuiker erover en bak de appeltjes tot ze goudbruine randjes hebben.

Serveer de pap

 • Schep wat pap in elke kom en verdeel de warme appeltjes erover. Strooi de gehakte hazelnoten erover. Eet.
Vragen of tips over dit recept? Deel ze hieronder bij “Reacties”.

Pin voor later

Bakje met roomwitte rijstpap met appelstukjes en hazelnoten, met daarop een tekstvlak met de woorden rijstpap recept met spannende appel

Laura is als drukke co-ouder altijd op zoek naar de volgende makkelijke, best-wel-gezonde maaltijd. Inmiddels heeft ze meer dan 10 jaar kookervaring als moeder en een diploma als leefstijlcoach om daarbij te helpen. Hier deelt ze de recepten die ze ontdekt.

Laat hier je reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept score