Recepten,  Groente,  Rijst en toebehoren

Romige courgettesoep met kokosmelk

Kom romige courgettesoep 2
Hallo, heerlijk maal in een half uur

Vergeet alles wat je wist over romige courgettesoep en laat deze versie met Aziatische pit en frisheid je smaakpapillen verleiden. Oh, ennuh, dat gaat je ook nog eens weinig tijd kosten.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik mogelijk een kleine commissie. Jou kost het niets extra.

Ben je klaar om deze nieuwe ster in je keuken te ontmoeten? Laat me je  dan vertellen over de prachtige kanten van dit courgettesoep recept. Dit is:

Romige courgettesoep

Blik kokosmelk
Zie die room

Courgette is van zichzelf vooral stevig en vol water, maar de meeste courgettesoep recepten leveren een mollig, romig soepje op. Lijkt vreemd, maar ik snap het wel. Courgette barst nou niet van  de smaak en met wat vet wordt alles lekkerder. We breken dan ook niet met die traditie: dit is een recept voor fijn romige courgettesoep. Maar wel zonder room.

Ja, dat kan, romige courgettesoep zonder room. Een blik kokosmelk vormt namelijk de basis. Eerste schep je een dot van de dikke bovenste laag uit het blik om de courgette in te bakken. (Ik ben fan van de kokosmelk van Fair Trade original, omdat die vaak een lekkere romige laag bovenop heeft.) Later giet je de rest van het blik in de pan om de voluptueuze (en toch vegan) courgettesoep af te maken.

Soms is alle kokosmelk in je blik dezelfde dikte en moet je het doen zonder stevige bovenlaaag. Dat hangt af van hoeveel vet en emulgatoren er in de kokosmelk zitten, hoe warm het is en hoe lang het blik al rechtop staat. Het geeft niet als hij er niet is. Je kunt de courgette gewoon in een beetje olie bakken. Heb je hem wel, dan gaat je keuken al heel snel onweerstaanbaar tropisch ruiken.

Dat komt trouwens niet alleen door de kokosmelk. Dit is namelijk ook…

Pittige courgettesoep

Sjalotjes en kokosroom in de pan
Thaise currypasta doet z’n magische ding

Vaak is romige courgettesoep een beetje, nou ja, saai. Hij begint heerlijk, maar op een gegeven moment krijg je toch het gevoel dat je een katje bent dat een schoteltje room leeglikt.

Anders is dat met déze romige courgettesoep, die volgens mij de lekkerste courgettesoep is. Je roert er namelijk een flinke lepel Thaise rode currypasta doorheen. Dat is een snelle en makkelijke manier om veel smaak en wat pit toe te voegen. Hoe heet de soep precies wordt hangt af van je currypasta. Ik gebruik deze currypasta en krijg van één volle eetlepel een warme mond zonder dat de vlammen me uitslaan. Houd jij van soep recepten die je tong in brand zetten, dan zou ik zeker een lepel extra toevoegen. (Met overgebleven currypasta maak je fijne pittige wortelsoep, of snelle Thaise viskoekjes.)

Vegetarische courgettesoep

Courgettes en sjalotjes
Courgettes en sjalotjes als basis voor je soep

Er komt aan de basis van deze soep geen dierlijk product te pas. Tenminste, als je je currypasta goed kiest. Er wil nog weleens iets van garnaal of vissaus in zitten. Maar als je daarop let, is deze courgettesoep vegan.

Het fijne van dit recept is dat het zijn leven al vegetarisch begon (op 101Cookbooks). Vegetarische soep kan soms zo tegenvallen doordat het eigenlijk beestensoep is, met een vervanging voor het vlees. Ik kookte bijvoorbeeld een keer de erwtensoep van mijn moeder, maar dan zonder de varkenskrabbetjes die erin horen. Teleurstellend is één manier om hem te omschrijven. Vlakke brij is een andere. Maar daar heeft dit courgettesoep recept dus geen last van. De soep zingt van de pepers, kokosmelk, limoen en specerijen. Daarnaast is het ook nog eens…

Snelle soep

mise en place thai zucchini soup
Hak, hak, hak en klaar (bijna)

Waren er in dit leven maar meer makkelijke recepten. Recepten waarvoor je minder dan een half uur in de keuken staat en die toch iets lekkers opleveren.  Ze zijn blijkbaar lastig. Ooit ging de echtgenoot met dit boek met snelle recepten de keuken in. Hij kwam er anderhalf uur later weer uit met de mededeling “Ik heb hondenbrokjes gemaakt”. Eén blik op het bord in zijn handen leerde dat hij geen ongelijk had. De brokjes smaakten overigens prima, maar blijkbaar heeft zelfs Jamie Oliver moeite met snelle recepten schrijven.

Hoe fijn dus dat deze courgettesoep echt in een half uur klaar is. Komt doordat er eigenlijk maar weinig hoeft te gebeuren. Een paar courgettes snijden, wat sjalotjes snipperen en de boel verwarmen, dan ben je er wel zo’n beetje.  Oh, en lekkere dingen verzamelen om er op of in te doen. Want…

Courgettesoep maken = courgettesoep versieren

Versiering voor romige courgettesoep
Laten we lekker soep versieren

De basissoep is pittig en fris en prima in z’n eentje. Maar de echte lol komt van de dingen die je gebruikt om de simpele courgettesoep te versieren. Daarmee voeg je afwisseling, vitamines en nog veel meer lekkers toe.

Een paar favorieten voor het versieren zijn verse koriander en geroosterde kokosrasp (daarvoor bak je ongezoete kokosrasp in een droge koekenpan tot het bruin ziet). Ook heel fijn zijn gebruind amandelschaafsel of fijngesneden munt.

Verder is de soep een prachtige plek om restjes groente op te gebruiken. Strooi er een halve fijngesneden rode paprika over, leg er een hand gare sperziebonen in of bak plakjes champignons voor erop.

Courgettesoep met broccoli, courgettesoep met wortel (in kleine dobbelsteentjes), courgettesoep met doperwten, zelfs courgettesoep met reepjes zoete aardappel, het kan. Je fantasie en de inhoud van je groentela zijn de belangrijkste grenzen, want de pittige, frisse, romige soep smaakt vrijwel overal bij.

Van lekker veel versiering wordt je courgettesoep extra gezond en natuurlijk vullender. Ik ga graag een stapje verder en maak een volledige maaltijd van de kom soep.

Hoe maak je van courgettesoep een maaltijd?

Je kunt natuurlijk een stokbrood in plakjes snijden en bij de soep geven (of zelf naanbroodjes bakken, als je je actief voelt en van heel lekker brood houdt). Mijn koters hopen altijd dat ik dat doe, maar ik kies meestal de rijstroute. De avond van tevoren kook ik rijst (in mijn gi-gan-ti-sche rijstkoker) en die warm ik een paar minuutjes op in de magnetron terwijl de soep doorwarmt. Een restje rijst uit de vriezer werkt uiteraard ook.

Soms heb ik meer zin in andere granen in mijn courgette maaltijdsoep. Die kook ik ook van tevoren in mijn rijstkoker, zodat ik ze alleen hoef op te warmen als we gaan eten.

Quinoa is er heel lekker bij; de kleine ufo-vormige schijfjes knapperen fijn als afwisseling in de romige soep. Parelspelt of andere stevige korrels zorgen voor wat prettig werk bij het kauwen. Couscous heeft dat juist helemaal niet. Daarvan wordt je soep eerder dik en lobbig. Hoe handig om een snelle optie te hebben voor de avonden dat er geen gare rijst of granen in de koelkast staan.

Kortom, je kunt alle kanten op met dit soep recept en toch zit je zo aan tafel. Daar kan Jamie Oliver nog wat van leren. Eet smakelijk, snelle soepkoker.

P.S.: Geen zin in currypasta, maar wel in geurige soep? Probeer deze pittige pompoensoep eens (de hoeveelheid pit bepaal je overigens helemaal zelf). Een heerlijke toetje voor na een kruidig soepje vind ik yoghurtijs met munt en ananas (geen ijsmachine nodig!).

Ontdek ook

Courgettesoep recept met kokosmelk

Donkergrijze pan met lichtoranje courgettesoep met schijfjes groene courgette. Erin ligt een houten pollepel.

Romige courgettesoep met pit

Deze courgettesoep is romig van de kokosmelk en krijgt pit van de Thaise currypasta. Snel, gezond, heerlijk. Gebaseerd op een recept van 101 Cookbooks.
5 van 1 stem
Bereidingstijd 20 minuten
Porties 4 personen
Keuken Thais

Ingrediënten
  

Voor de soep

  • neutrale olie om in te bakken
  • 2 sjalotjes
  • 1 eetlepel Thaise currypasta of meer naar smaak
  • 1 blik kokosmelk 400 ml
  • 3 courgettes
  • Water
  • 1 limoen

Ideeën voor vulling

  • fijngesneden koriander, geroosterde kokosrasp, gare rijst of granen, fijngesneden restjes groente (en lees de tekst hierboven voor nog meer ideeën)

Aan de slag
 

Snijd de courgette en sjalotjes

  • Snijd de courgettes in de lengte door de helft en snijd de helften in nonchalante halve maantjes. Je wilt geen dikke bonkjes, maar hoeft ook niet je best te doen op flinterdunne plakjes.
  • Pel de sjalotjes, halveer ze in de lengte en snijd ze in dunne halve maantjes.

Bak de groente

  • Laat een diepe pan met dikke bodem warm worden. Giet er een scheutje olie in en fruit de sjalotjes met een flinke snuf zout tot ze zacht zijn.
  • Open het blik kokosmelk zonder te schudden. Zit er een laag dikke kokosroom bovenop? Mooi! Schep er een dot van in de pan bij de sjalotjes. (Geen kokosroom? Giet dan nog een scheutje olie in de pan.) Doe de currypasta erbij en bak tot het heerlijk ruikt.
    Roer er de courgette en nog wat zout doorheen en bak tot de courgette zacht is- een minuut of vijf.

Maak de soep af

  • Giet, als de courgette zacht is, de rest van het blik kokosmelk in de pan, plus zoveel water dat de courgette onder staat. Breng aan het pruttelen en draai het vuur uit.
    Pers een halve limoen uit boven de pan. Meng goed en proef. Voeg meer limoensap en zout toe naar smaak. Het doel is een opwekkend soepje met flinke limoensmaak.
  • Schep de rijst of granen, als je die gebruikt, in soepkommen. Schep de soep erover en garneer met versieringen naar keuze.
Geef je dit recept hieronder een score? Dat helpt anderen het te vinden.

Pin voor later

reacties

Laat hier je reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept score