Sambal goreng telor: Indische eieren met pit
Sambal goreng telor zijn pittige eieren die je blij maken met hun geur, kleur en bovenal smaak. Perfect om druilerige dagen beter te maken en om zonnige dagen te vieren.
Wat is sambal goreng telor?
Sambal goreng telor is een Indisch/ Indonesisch gerecht van eieren in pittige saus. “Goreng” betekent gebakken, maar dat gaat (in ieder geval in dit recept) niet om die eieren (de “telor” in de titel). Die kook je hard en sudder je even in de saus met citroengras, gember, limoenblad en rode pepers. Het zijn de pepers en andere smaakmakers die gebakken worden voor ze veranderen in heerlijke saus. Dit is de zogenaamde boemboe en je maakt hem zelf- knapperd.
Drie redenen waarom dit het eirecept der eirecepten is
Je zult voor de sambal goreng telor naar de toko moeten. Je hebt kemiri-noten en limoenblad nodig en die ben ik in ieder geval nooit tegengekomen in de supermarkt. Maar ik hoop hard dat je daar tijd voor maakt. Deze eieren zijn het namelijk zó waard. Ik geef je drie redenen om de tokotocht te aanvaarden:
1: Deze eieren dobberen in een fantastisch geurige saus met citroengras, gember en limoenblad. Eén snuif van de frisse, kruidige citrusgeur maakt gegarandeerd vrolijk.
2: Niet alleen van de geur van de sambal goreng telor word je blij. Van de aanblik alleen al krijg je een goed humeur, want ze zijn knalgeel. Van dat zonnige, stralende knalgeel dat je associeert met Pasen en voorjaar en narcissen.
3: Al die goede geur- en kleurvibes zouden niets betekenen zonder bijbehorende smaak. Maar die is er. Oh, hij is er. Als je hapje net binnen is, begin je met vriendelijke kokos. Die wordt onmiddellijk gevolgd door de intrigerende citroenigheid van het limoengras en het limoenblad. En dan BOEM. Laten de pepers zich voelen. Even brandt je tong, maar dan is er alweer de geruststelling van het eiwit. Laat de volgende fantastische hap maar komen.
Indische eieren op de rijsttafel
Toen ik klein was, stonden deze eieren standaard op de Indische rijsttafel die mijn oma kookte voor feestjes. Waarschijnlijk omdat ik er altijd om vroeg. Weinig leuker dan eten maken dat kinderen graag eten, toch? Wist zij veel dat ik stiekem naar de keuken sloop om de pittige saus er zorgvuldig af te spoelen.
Maar dat ga jij natuurlijk niet doen als je deze Indonesische eieren maakt. Jij zet ze als stralend middelpunt naast de rijst, groente met Indische smaken en gemarineerde vleesjes. Veel gerechten voor een rijsttafel zien er wat bruinig, moerassig uit. Dat maken ze geheel goed met hun smaak uiteraard, maar het oog wil ook wat. En daar zijn deze eieren dus fantastisch voor. Zet de schaal in het midden en het is alsof de zon stralend opkomt.
Wat een fijn hoofdgerecht met ei
Deze gele sambaleieren zijn dus goed voor je rijsttafel, maar ik eet ze nog liever als hoofdgerecht. Berg simpele gekookte boontjes eronder (sperziebonen, snijbonen, sugar snaps, alles werkt), rijst erbij. Zo kun je je concentreren op de geurige eieren en kruipt de fantastische saus in de hoekjes en gaatjes van je boontjes en de rijst. De combinatie vormt een heel fijn, zomers maal.
Hoe je ze ook eet, het gaat een vrolijke avond worden. Eet smakelijk, eierkoker.
P.S.: Misschien zijn loempia’s een goed idee als voorafje? En (onorthodoxe, maar oh zo lekkere) asperges uit de wok een mooie groente-aanvulling voor je rijsttafel? Bij een Indisch feestje mag ook zeker de pandancake niet ontbreken.
Recept: sambal goreng telor
Sambal goreng telor (mijn opa’s recept voor pittige eieren)
Ingrediënten
- 10 eieren
- 3 rode pepers
- 7 kemirinoten
- 4 tenen knoflook
- beetje suiker
- 1 theelepel kurkuma poeder (koenjit)
- 1 stengel citroengras (sereh)
- Scheut olie
- Zout
- 400 ml kokosmelk
- 4 blaadjes limoenblad (djeroek perut)
- 3 schijfjes gember
Aan de slag
Eieren koken en pepermengsel maken
- Kook de eieren hard op je favoriete manier. De mijne: Water aan de kook brengen. Een gaatje prikken in de stompe kant van het ei. De (kamertemperatuur) eieren in het kokende water laten glijden en ze zeven minuten koken. Afgieten en laten schrikken in koud water. (Ik heb meestal vrij kleine eieren. Grote eieren hebben minstens twee minuten langer nodig om hard te worden.)
- Snijd de rode pepers fijn, met pitjes en al. Doe ze samen met de kemirinoten en knoflook in een vijzel, strooi er een beetje suiker over. (Door de scherpe suikerkorreltjes krijg je de andere ingrediënten makkelijker fijngestampt.) Pletter, stamp en draai alles tot een pasta. (Of laat een staafmixer of keukenmachine het werk doen.) Roer de kurkuma erdoor.
Saus maken en eieren pruttelen
- Verwarm een pan met flinke rand en dikke bodem.Kneus het citroengras door met de achterkant van je mes ferme tikken te geven over de hele lengte. Snijd de stengel in drieën.
- Giet de olie in de warme pan en bak je pepermengsel tot het heerlijk ruikt. Doe er een flinke snuf zout bij. Giet de kokosmelk in de pan, roer en doe de stukken citroengras, schijfjes gember en de limoenblaadjes erbij. Verwarm en laat even pruttelen. Proef. De saus heeft best wat zout nodig. Voeg meer toe als hij wat vlak smaakt en als je het magische zoutpunt hebt bereikt, smaakt hij opeens *poef* geuriger en interessanter dan je voor mogelijk hield.
- Pel de eieren terwijl de saus pruttelt. Laat ze in de saus glijden, zet het vuur heel laag en verwarm ze een minuut of tien terwijl je ze regelmatig ronddraait of de saus erover schept. Je mikt op eieren die eieren rondom prachtig geel zijn.
- Eet de eieren warm, als onderdeel van een rijsttafel of als hoofdgerecht bij rijst en groente.
10 Reacties
Steven
Toegegeven, ik heb de spicelevels enigszins getweakt in het voordeel van de pepers, maar wat smaakte dit goed! Gegeten in combinatie met ‘Sperziebonen met aziatische smaken’. Dat was lekker maar deze saus overpowerde de subtielere smaken van de boontjes dus het had ook prima met gewone boontjes gekund. Jammer dat ik geen foto kan plaatsen want het zag er ook nog eens heerlijk uit!
Laura
Nog meer pepers? Chilibikkel!
Jessica
Super lekker! Ik had wat saus over en heb die over gebakken tofu gedaan. Ook super lekker. Dank voor dit recept!
Laura
Yes! Ik houd van flexibele recepten, dus ben helemaal in mijn nopjes dat de saus ook fijn bij tofu past. 🙂
Mieke
In orignele indische recepten worden de gekookte eieren wel degelijk ook nog gebakken in een wok met grote hoeveelheid olie, vrijwel gefrituurd dus. Ze behoren knapperig te zijn aan de buitenkant.
Laura
Oh, is dat zo? Dan heeft mijn Indische oma die stap wegbezuinigd. Snap ik, want ik eet in restaurants wel eens de gebakken versie en die vind ik eerder rubberig dan knapperig. Maar ieder zijn ding natuurlijk, dus lekker bakken, die eieren, als dat voor jou werkt.
Laura van den Steenhoven
Ha Laura,
Mooi recept! Mag ik wat suggesties doen? Alle Aziatische ingrediënten zijn tegenwoordig behalve in toko’s ook goed verkrijgbaar bij Amazing Oriental, waarvan inmiddels een groot aantal supermarkten in Nederland zijn geopend.
Verder is voor degenen die niet gewend zijn om met kemiri’s te koken misschien verstandig om aan je beschrijving toe te voegen om de kemiri’s vóór gebruik even te ‘poffen’ (= 15 min. in de oven op 150 gr C); dit zowel om ze te ontgiften en om ze meer olie en een notiger smaak af te laten geven; in geen geval kemiri’s rauw/ongepoft eten.
De limoenblaadjes verfrommel ik vóór gebruik even om het heerlijke aroma nog beter vrij te laten komen, en ik gebruik verse kunjit (kurkuma) i.p.v. poeder (schil ik wel met vinyl/latex handschoentjes aan tegen dagenlang gele nagels 😃).
Ik heb jouw recept gemaakt en de bumbu stiekem ‘gepimpt’ met 1/2 witte ui en een 1/2 (of voor de liefhebbers 1) theelepeltje trassie; dat geeft de saus nog meer ‘dèng’!
Zin om dit zelf uit te proberen? Ik ben benieuwd wat je ervan vindt!
Hartelijke groet,
Laura
Laura
Hoi Laura, Amazing Oriental is fijn! Helaas nog niet in het dorp hier, maar ik kom m inderdaad steeds vaker tegen. Online vind ik Tjins Toko een aanrader.
Mijn oma was ook altijd voorzichtig met rauwe kemiri. Poffen deed zij voor zover ik weet niet, maar wel even goed bakken. De boel pruttelt natuurlijk ook nog even. Maar als het ook een betere smaak geeft, ga ik het poffen eens proberen. Dank voor de tip!
Cornelis
Die trassi suggestie onderschrijf ik van harte (en doe er maar niet zuinig mee!). Een uitje of liever sjalotje doet nóóit kwaad. Zorg ook voor voldoende knoflook: aan het eind van het seizoen verliest het veel smaak en mogen er wel een paar extra tenen worden ingezet.
Laura
Grote smaken zijn goed. 🙂