Recepten,  Brood en snacks,  Vlees en vis

Snel sardientjes in blik recept: borrelhapje

Borrelplank met een schaaltje smeersel van sardientjes uit blik en plakjes stokbrood.

Sardientjes in blik zijn ideaal als basis voor een hoop lekkere dingen. Met dit recept zet je bijvoorbeeld snel een fijne borrelhap op tafel.

Move over, gerookte zalm, sardientjes zijn hier.  (En ik geef je ideeën voor nog meer lekkers met deze vis in blik.)

Wat doe je met sardientjes in blik?

Dus je hebt een blik sardines gekocht. Omdat sardientjes gezond zijn. Omdat ze lang houdbaar en niet duur zijn. Of omdat sardines lekker zijn natuurlijk.

Wat nu te doen met je vis in blik? Ik kan me voorstellen dat je ze niet wekelijks in je keuken hebt. En zelfs als dat wel zo is, word je waarschijnlijk niet bedolven onder de goede ideeën om er iets lekkers mee te maken (Sardientjes in blik zouden het PR bureau van gerookte zalm in moeten huren.)

Dat is jammer, want er zijn mooie keukenavonturen te beleven met de kleine visjes. Begin met dit sardines recept voor de borreltafel, dan snap je wat ik bedoel.

Omdat ik sardinefan ben, vertel ik even wat meer over sardines uit blik. Superinteressant natuurlijk, maar je kunt ook gelijk door naar het recept. (En als je na het eten van dit fijne hapje ook sardinefan geworden bent, moet je zeker de tips voor nog meer sardines in blik recepten even lezen.)

Zijn sardientjes uit blik gezonde vis?

Jazeker, de kleine visjes zijn goed voor je. Sardines uit blik horen bij de vette vissoorten (ze bestaan voor meer dan 5% uit vet) en volgens het Voedingscentrum is vette vis vet gezond. Je hart en bloedvaten worden er blij van en je krijgt er goede vitaminen en mineralen mee binnen.

Bovendien zijn het kleine visjes, waardoor ze lager in de voedselketen zitten en je je waarschijnlijk minder zorgen hoeft te maken over ophoping van gifstoffen.

Stukjes sardientjes uit blik en snippers sjalot in een kom

Sardientjes zijn ook heel lekker. Van lekker eten word je blij en die blijheid is goed voor je (echt waar, ook Elle schrijft dat gelukkige mensen gezonder zijn), dus ook door z’n smaak is sardine gezonde vis.

Misschien moet je wel aan de smaak wennen, want hij is uitgesproken. Je proeft duidelijk vis en dan zonder de rooksmaak die zalm makkelijk naar binnen laat glijden. Sardientjes uit blik hebben ook niet het gefrituurde korstje dat kibbeling onweerstaanbaar maakt.

Aan de andere kant kun je de gezonde vette vis daardoor wel combineren met andere sterke smaken om er iets extra lekkers van te maken. En dat brengt me weer terug bij mijn recept met sardientjes uit blik.

Sardines uit blik op de borreltafel

Bakje sardinespread op plank met brood

Sardientjes kunnen dus heel goed op de borreltafel. De bruinige visjes zijn misschien niet zo sexy als een zijdeachtige plak gerookte zalm of parelwitte ceviche, maar de vis uit blik heeft wel karakter.

Gemengd met sjalotjes, azijn en boter spetteren sardientjes uit blik bijna van tafel van smaak.

Nou moet ik eerlijk zijn: óók gemengd met die lekkere dingen is de inhoud van een blik sardientjes geen schoonheidskoning. Als dat je stoort, helpt wat strategisch gestrooide bieslook.

Vis in een leuk bakje, bieslook erover, knappe crackertjes ernaast. Je hebt de afleiding slechts nodig tot de eerste hap, want daarna maalt niemand meer om z’n uiterlijk.

De sardineboter is namelijk romig met een volle vissmaak die in balans wordt gehouden door azijn en af en toe een fris stukje sjalot. Op de achtergrond proef je chilipeper, die eventuele verveling weghoudt.

Plus, borrelen met lekkers van een blik sardientjes is weer eens wat anders dan tonijn- of zalmsalade. Kortom, dat blikje sardines dat je kocht kan zomaar je nieuwe geheime borrelwapen worden.

Meer ideeën voor sardientjes recepten

Vork in blikje sardines

Als je na dit lekkere borrelhapje nog veel meer sardines wilt eten (dat zou een heel natuurlijke reactie zijn op zoiets lekkers), probeer dan de volgende ideeën eens:

  • Pasta met sardines uit blik, met saus van tomatenpassata met ui en komijn (een fijn pasta recept van Chocolate and Zucchini)
  • Volkoren knackebrod met sardientjes en een flinke lik mosterd
  • Pasta met sardines, venkel en rozijntjes (sardientjes en rozijnen komen in Italië vaker samen op tafel en de zoet-zoute samenwerking is misschien een mooie introductie voor mensen die denken dat ze niet van sardientjes houden)
  • Avocadotoast met een geprakt sardientje
  • Pizza met sardines, olijven en lekker veel ui

Eet smakelijk, sardientjessnoeper.

P.S.: Als alleen het chicste vishapje volstaat, zet dan deze zalmrillettes op tafel. Meer zin in vlees? Rol zelf loempia’s voor de snack die iedereen lust. (Uhr, behalve vegetariërs. Daar kun je deze fijne kaaskoekjes voor bakken.)

Snel aan tafel

Recept: Sardientjes uit blik

Plakje stokbrood besmeerd met sardineboter

Sardientjes voor op de borreltafel

Met sardientjes in blik maak je met weinig moeite een heel fijne borrelhap
3.50 van 2 stemmen
Porties 1 flinke kom
Keuken Frans

Ingrediënten
  

  • 1 sjalot, fijngesnipperd
  • 1 eetlepel rijstazijn + meer naar smaak ciderazijn of milde witte wijnazijn kan ook
  • 2 blikjes sardines op olie (ongeveer 150 gram uitgelekt gewicht)
  • 60 gram boter, zacht geworden
  • flinke snuf chilivlokken+ meer naar smaak
  • Zoute sojasaus naar smaak
  • fijngesneden bieslook ter decoratie optioneel

Aan de slag
 

Bereid de sjalotjes voor

  • Doe de sjalotsnippers in een bakje (dat groot genoeg is omstraks ook alle andere ingrediënten te bevatten) en giet de azijn erover. Hussel even goed en laat minstens tien minuten staan. De sjalotjes krijgen zo de tijd om wat zachter van smaak te worden zodat ze straks niet overheersen.

Meng de sardientjes en boter

  • Als de sjalotsnippers minstens tien minuten hebben gestaan, ga je door met de rest van het recept. Haal de sardientjes uit hun blikjes, doe ze bij de sjalotjes en verwijder grotere graatjes. (Verder de sardientjes schoonmaken hoeft niet. Kleine graatjes prak je zometeen fijn en ook van het zilverige velletje zie je straks niets meer.)
  • Maak de sardines fijn met een vork en doe er de zachte boter en de chilivlokken bij.
  • Prak en meng goed tot je een min of meer homogeen vis-boter-sjalotjesmengsel hebt.

Proef en breng op smaak

  • Proef het vismengsel. Voeg azijn toe als het frisser mag, zoute sojasaus als het een beetje vlak smaakt en chilivlokken als je het pittiger wilt.
  • Herhaal tot je een kom vol spetterende smaak hebt en de grijs-bruine kleur je niets meer uitmaakt.
  • Bestrooi eventueel met een beetje bieslook.
  • Eet met lekkere crackertjes of dikke plakken komkommer.
Geef je dit recept hieronder een score? Dat helpt anderen het te vinden.

Pin voor later

reacties

  • mirjam

    Wat een super leuk artikel en gezellige eenvoudige suggesties.

    Ja je moet van de smaak van vis houden en dat laat de sardien wel proeven.

    Ik word je fan!

    Mirjam

    • Juanito

      5 sterren
      Hi Laura,

      Heb de folder van de Lidl gehaald en volgende week hebben ze weer de Spaanse weken met onder andere bevroren sardientjes. Heb 5 jaar in Malaga gewoond en bijna elke weekend gingen we wel naar het strand om sardientjes te eten (de wat grotere soort), nooit over nagedacht dat ze uit blik ook te eten zijn. Ik denk dat velen met mij een aversie voor vis uit blik hebben.

      Heb je borrelhapje gemaakt en 1 er is maar 1 woord voor: heerlijk!!!

      Bedankt voor je tip, je hebt er een sardientjes dan bij.

  • Jolokia

    Paksoi (ook wel “bok choy” in de VS) is zeker een smakelijke en betaalbare groente die ook nog eens knettervol vitaminen, mineralen en anti-oxidanten zit. Ik probeer eigenlijk om de dag wel z’n heel ding op te vreten, maar ik maak hem ietsje anders : veel knof, een goede handvol “bird’s eye” pepers (rode lomboks), dan een flinke spetter ketjap / soja saus, en een paar eetlepels oestersaus. Eventjes wokken op hoog vuur. Hartstikke lekker. Gaat inderdaad preima samen met gefriturde of gebakken tofu, en het is binnen 5 minuten klaar.
    Wat ook grappig is : als die “kontjes” van de pak soy in een bakje water doet, (elka dag even dat water verversen) en daar groeien daar nieuwe blaadjes aan. Uiteindelijk kan je daar een hele pak soy uit kweken.

  • Goessens

    2 sterren
    Vervang die boter (dierlijk vet en slechte cholestorol) door olifolie! Vis bevat de gezonde cholestorol en daar doe je toch geen boter bij zo neutraliseer net het gezonde effekt van vis eten. De azijn zou ik dan eerder vervangen door verse citroen.

    • Laura

      Heb je het geprobeerd met olijfolie? Wordt het dan nog stevig? Ik ben juist dol op de smaakcombinatie van boter en sardientjes, maar je ziet ze natuurlijk vaak samen met olijfolie. Ben benieuwd of je het geprobeerd hebt en het recept dan nog werkt. Laat je het eens weten?

  • Vickyschickie

    Heel lekker recept!

    Ik had eerst de reacties moeten lezen, want ik vond de roomboter ook zonde. Helaas kon ik niet meer terug. Volgende keer zonder boter, maar wellicht met wat olie (uit het blik) erbij.

    De sjalotjes in rijstazijn vond ik erg geslaagd erbij.

Laat hier je reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept score