Brood en snacks,  Recepten,  Vlees en vis

Sardientjes in blik: zo maak je er een lekker hapje van

Sardinespread op borreltafel
Hallo, perfect vishapje voor mijn borreltafel

Een nobel voornemen leidde mij naar het maken van een heel fijn borrelhapje met sardientjes in blik. Het was supersnel en supersmaakvol, dus nobelheid is zeker geen vereiste om dit op tafel te zetten. Nou ja, misschien een beetje om door z’n uiterlijk heen te kijken…

Hoe kwam dat zo?

Vork in blikje sardines
Vis uit voorraad

Vorige week besloot ik mijn voedselvoorraad aan te pakken. Op de planken boven mijn keldertje woont een flinke collectie houdbare etenswaar. De bovenste laag verschilt per week, omdat ik die dingen gebruik voor wat we eten. Maar daaronder ligt een hardnekkige laag spul dat weken, maanden niet van z’n plek komt. En die laag is zo ingeklonken dat ik hem meestal liever negeer dan hem overhoop te halen om iets lekkers te zoeken.

Een beetje decadent- en onnodig duur. Bovendien ben ik bang dat er in de zomerhitte spullen pootjes gaan ontwikkelen. Tijd dus om die hardnekkige laag te gebruiken. Ik kwam in actie tegen de voedselverspilling en voor de kookcreativiteit!

Ik begon goed, met het maken van vanille-extract met een vergeten vanillestokje. Ruimt lekker op hoor, zo’n stokje minder. Maar wie het kleine niet eert, toch? Bovendien heb ik over een week heel fijn extract om mijn baksels te laten zingen.

Verder slingerde ik een pak noedels door de wok (met veel salami en knoflook), prakte een blikje zalm tot flanssalade en roerde een half blikje kokosmelk (bewaard in de vriezer, maar ik reken ‘m goed) door de tomatencurry. Het meest trots was ik echter op mijn vindingrijke verjaardagsfeestje.

Creatieve happen voor een zonnig feestje

Sardientjes en sjalot in kom
Dat wordt een feestelijk visje

Het werd heet heet heet afgelopen zaterdag en ik kreeg verjaarsbezoek. (Voor het laatst vierde ik een verjaardag die begint met een 3 en ik wil het er niet over hebben.) Toen deed ik een paar dingen waar ik nogal blij mee was:

  • Ik verving de geplande taart door ijs. Verlepte tompoezen eten niet feestelijk en 33 graden schreeuwt om ijscoupes. Daar maakte ik natuurlijk wel een sausje voor. Het werd dikke, superchocolade-achtige hot fudge sauce die in aanraking met het ijs fantastisch chewy werd. Bovendien ging er een hele reep Tony’s pure chocola doorheen die al even lag omdat ik hem te bitter vind om zo te eten. Voor de saus was hij echter perfect.
  • Ik gebruikte een halve zak tapiocameel om kaasbroodjes-op-z’n-Braziliaans te bakken. Dat zijn kleine bolletjes die barsten van kaassmaak, met een elastisch, plakkerig buikje waardoor niemand er ooit slechts eentje eet. Dat leek me een aantrekkelijker dan zwetende punten brie en gorgonzola.
  • Ik trok twee blikjes sardientjes open om nog een borrelhap te maken.

Sardientjes in blik? Kan je daar wat feestelijks mee?

Boter sardientjes en sjalotjes in kom
Nog beter met boter

Jazeker, dat kan heel goed. De bruinige visjes zien er niet zo sexy uit als een zijdeachtige plak gerookte zalm of parelwitte ceviche, maar sardines uit blik hebben wel karakter. Als je daar nog wat extra’s aan toevoegt, spetteren ze van de borreltafel van smaak.

Nou moet ik eerlijk zijn: óók gemengd met pittige sjalotjes, frisse azijn en voluptueuze boter is de inhoud van een blik sardientjes niet de mooiste van het bal. Als dat je stoort, helpt wat strategisch gestrooide bieslook. Vis in een leuk bakje, bieslook erover, knappe crackertjes ernaast. Het is maar afleiding tot de eerste hap, want daarna maalt niemand meer om z’n uiterlijk.

De sardineboter is namelijk romig met een volle vissmaak die in balans wordt gehouden door de azijn en af en toe een fris stukje sjalot. Op de achtergrond proef je de chilipeper, die eventuele verveling weghoudt. Plus, zoals mijn tante zei: ‘Het is weer eens wat anders dan de normale vishapjes.’

Dus: overtollige visvoorraad of niet, je volgende borrel verdient dit recept met sardientjes uit blik.

Eet smakelijk, sardientjessnoeper.

P.S.: Als alleen het chicste vishapje volstaat, zet dan deze zalmrillettes op tafel. Meer zin in vlees? Rol zelf loempia’s voor de snack die iedereen lust. (Uhr, behalve vegetariërs. Daar kun je deze fijne kazige koekjes voor bakken.)

Recept: Sardientjes uit blik als borrelhap

Sardineboter in kom met vork
Kommetje vol lekkers van sardientjes in blik

1 sjalot, fijngesnipperd

1 eetlepel rijstazijn + meer naar smaak (ciderazijn of milde witte wijnazijn kan ook)

2 blikjes sardines op olie (ongeveer 150 gram uitgelekt gewicht)

60 gram boter, zacht geworden

Flinke snuf chilivlokken + meer naar smaak

Zoute sojasaus naar smaak

Eventueel wat fijngesneden bieslook ter decoratie

Bereid de sjalotjes voor

Doe de sjalotsnippers in een bakje (dat groot genoeg is om straks ook alle andere ingrediënten te bevatten) en giet de azijn erover. Hussel even goed en laat minstens tien minuten staan. De sjalotjes krijgen zo de tijd om wat zachter van smaak te worden zodat ze straks niet overheersen.

Meng de sardientjes en boter

Als de sjalotsnippers minstens tien minuten hebben gestaan, ga je door met de rest van het recept. Haal de sardientjes uit hun blikjes, doe ze bij de sjalotjes en verwijder grotere graatjes. (Kleine graatjes prak je zometeen toch fijn en zijn goed voor je botten. Ook het zilverige velletje kun je rustig laten zitten.) Maak de sardines fijn met een vork en doe er de zachte boter en de chilivlokken bij. Prak en meng goed tot je een min of meer homogeen vis-boter-sjalotjesmengsel hebt.

Proef en breng op smaak

Proef het vismengsel. Voeg azijn toe als het frisser mag, een beetje zoute sojasaus als het vlak smaakt en chilivlokken als je het pittiger wilt. Herhaal tot je een kom vol spetterende smaak hebt en de grijs-bruine kleur je niets meer uitmaakt. Bestrooi eventueel met een beetje bieslook als je vindt dat dat toch helpt. Eet met lekkere crackertjes of dikke plakken komkommer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *