Brood en snacks,  Recepten,  Vlees en vis

Sardientjes in blik: zo maak je er een lekker hapje van

Sardinespread op borreltafel

Sardientjes in blik zijn ideaal als basis voor een hoop lekkere dingen. Met dit recept zet je bijvoorbeeld met weinig moeite een fijne borrelhap op tafel. Move over, gerookte zalm, sardientjes zijn hier.  (En ik geef je ideeën voor nog meer lekkers met deze vis in blik.)

Dus je hebt een blik sardines gekocht. Omdat sardientjes gezond zijn. Omdat ze lang houdbaar en niet duur zijn. Of omdat sardines lekker zijn natuurlijk. Wat nu te doen met je vis in blik? Ik kan me voorstellen dat je ze niet wekelijks in je keuken hebt. En zelfs als dat wel zo is, word je waarschijnlijk niet bedolven onder de goede ideeën om er iets lekkers mee te maken (Sardientjes in blik zouden het PR bureau van gerookte zalm in moeten huren.) Dat is jammer, want er zijn mooie keukenavonturen te beleven met de kleine visjes. Begin met dit sardines recept voor de borreltafel, dan snap je wat ik bedoel.

Omdat ik sardinefan ben, vertel ik even wat meer over sardines uit blik. Superinteressant natuurlijk, maar je kunt ook gelijk door naar het recept. (En als je na het eten van dit fijne hapje ook sardinefan geworden bent, moet je zeker de tips voor nog meer sardines in blik recepten even lezen.)

Zijn sardientjes uit blik gezonde vis?

Sardientjes en sjalot in kom

Jazeker, de kleine visjes zijn goed voor je. Sardines uit blik horen bij de vette vissoorten (ze bestaan voor meer dan 5% uit vet) en volgens het Voedingscentrum is vette vis vet gezond. (Sorry. Die grap glibberde er zo tussendoor.) Je hart en bloedvaten worden er blij van en je krijgt er goede vitaminen en mineralen mee binnen. Bovendien zijn het kleine visjes, waardoor ze lager in de voedselketen zitten en je je waarschijnlijk minder zorgen hoeft te maken over ophoping van gifstoffen.

Sardientjes zijn ook heel lekker. Van lekker eten word je blij en blije mensen zijn gezonder (echt waar, Elle zegt het.) , dus ook door z’n smaak is sardine gezonde vis. Misschien moet je wel aan de smaak wennen, want hij is uitgesproken. Je proeft duidelijk vis en dan zonder de rooksmaak die zalm makkelijk naar binnen laat glijden en zonder het gefrituurde korstje dat kibbeling onweerstaanbaar maakt. Maar aan de andere kant kun je de gezonde vette vis daardoor wel combineren met andere sterke smaken om er iets extra lekkers van te maken.

En dat brengt me weer terug bij mijn recept met sardientjes uit blik.

Sardines uit blik op de borreltafel

Boter sardientjes en sjalotjes in kom

Sardientjes kunnen dus heel goed op de borreltafel. De bruinige visjes zijn misschien niet zo sexy als een zijdeachtige plak gerookte zalm of parelwitte ceviche, maar de vis uit blik heeft wel karakter. Gemengd met sjalotjes, azijn en boter spettert hij bijna van tafel van smaak.

Nou moet ik eerlijk zijn: óók gemengd met die lekkere dingen is de inhoud van een blik sardientjes geen schoonheidskoning. Als dat je stoort, helpt wat strategisch gestrooide bieslook. Vis in een leuk bakje, bieslook erover, knappe crackertjes ernaast. Het is maar afleiding tot de eerste hap, want daarna maalt niemand meer om z’n uiterlijk.

De sardineboter is namelijk romig met een volle vissmaak die in balans wordt gehouden door de azijn en af en toe een fris stukje sjalot. Op de achtergrond proef je chilipeper, die eventuele verveling weghoudt. Plus, borrelen met lekkers van een blik sardientjes is weer eens wat anders dan tonijn- of zalmsalade.

Kortom, dat blikje sardines dat je kocht kan zomaar je nieuwe geheime borrelwapen worden.

Meer ideeën voor sardientjes recepten

Vork in blikje sardines

Als je na dit lekkere borrelhapje nog veel meer sardines wilt eten (dat zou een heel natuurlijke reactie zijn op zoiets lekkers), probeer dan de volgende ideeën eens:

  • Pasta met sardines uit blik, met saus van tomatenpassata met ui en komijn (een idee van Chocolate and Zucchini)
  • Volkoren knackebrod met sardientjes en een flinke lik mosterd
  • Pasta met sardines, venkel en rozijntjes (sardientjes en rozijnen komen in Italië vaker samen op tafel en de zoet-zoute samenwerking is misschien een mooie introductie voor mensen die denken dat ze niet van sardientjes houden)
  • Avocadotoast met een geprakt sardientje
  • Pizza met sardines, olijven en lekker veel ui

Eet smakelijk, sardientjessnoeper.

P.S.: Als alleen het chicste vishapje volstaat, zet dan deze zalmrillettes op tafel. Meer zin in vlees? Rol zelf loempia’s voor de snack die iedereen lust. (Uhr, behalve vegetariërs. Daar kun je deze fijne kaaskoekjes voor bakken.)

Recept: Sardientjes uit blik

Sardineboter in kom met vork

Sardientjes voor op de borreltafel

Met sardientjes in blik maak je met weinig moeite een heel fijne borrelhap
Porties 1 flinke kom
Keuken Frans

Ingrediënten
  

  • 1 sjalot, fijngesnipperd
  • 1 eetlepel rijstazijn + meer naar smaak ciderazijn of milde witte wijnazijn kan ook
  • 2 blikjes sardines op olie (ongeveer 150 gram uitgelekt gewicht)
  • 60 gram boter, zacht geworden
  • flinke snuf chilivlokken+ meer naar smaak
  • Zoute sojasaus naar smaak
  • fijngesneden bieslook ter decoratie optioneel

Aan de slag
 

Bereid de sjalotjes voor

  • Doe de sjalotsnippers in een bakje (dat groot genoeg is omstraks ook alle andere ingrediënten te bevatten) en giet de azijn erover. Hussel even goed en laat minstens tien minuten staan. De sjalotjes krijgen zo de tijd om wat zachter van smaak te worden zodat ze straks niet overheersen.

Meng de sardientjes en boter

  • Als de sjalotsnippers minstens tien minuten hebben gestaan, ga je door met de rest van het recept. Haal de sardientjes uit hun blikjes, doe ze bij de sjalotjes en verwijder grotere graatjes. (Verder de sardientjes schoonmaken hoeft niet. Kleine graatjes prak je zometeen fijn en ook van het zilverige velletje zie je straks niets meer.)
  • Maak de sardines fijn met een vork en doe er de zachte boter en de chilivlokken bij.
  • Prak en meng goed tot je een min of meer homogeen vis-boter-sjalotjesmengsel hebt.

Proef en breng op smaak

  • Proef het vismengsel. Voeg azijn toe als het frisser mag, zoute sojasaus als het een beetje vlak smaakt en chilivlokken als je het pittiger wilt.
  • Herhaal tot je een kom vol spetterende smaak hebt en de grijs-bruine kleur je niets meer uitmaakt.
  • Bestrooi eventueel met een beetje bieslook.
  • Eet met lekkere crackertjes of dikke plakken komkommer.
Geef je dit recept hieronder een score? Dat helpt anderen het te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *