Brood en snacks,  Recepten,  Vlees en vis

Sate marinade (simpel maar zo lekker)

sate marinade met ketjap
Fluitje van een cent en superlekker

Soms zijn de simpelste dingen het lekkerst. Dit saté recept bijvoorbeeld. De marinade is zo gemaakt van ingrediënten uit de supermarkt en toch maak je er heerlijke Indische saté mee. (Of moet ik Indonesische saté zeggen? Het is alweer even geleden dat ik in Indonesië was, maar volgens mij komt de smaak in de buurt. In ieder geval lijkt hij op de saté die mijn opa regelmatig roosterde in opdracht van mijn Indische oma.)

Kip marineren  voor heerlijke kip sate

Marinade kip sate
Goed op weg om de lekkerste kip sate te worden

Fijn aan de sate marinade is ook dat hij werkt met verschillende soorten vlees. Mijn koters zijn dol op kipsate. Als zij mogen kiezen wat we op de barbecue leggen, meng ik dus een plens van de marinade door stukjes kippendij en hoppa: heerlijke sate ajam. Hoeveel kip ik ook marineer, het laatste stokje blijft altijd felbegeerd.

Overigens kun je de kipsate maken voor op de barbecue, maar het hoeft niet. Wat namelijk ook heel lekker is: stukjes kip marineren met ketjap marinade en ze bakken in de pan. Je krijgt daar natuurlijk geen rooksmaakje van, maar de sate marinade heeft zoveel smaak dat dat prima is. Moet je het alleen misschien geen sate ketjap noemen, maar ajam ketjap. (Ajam is Indonesisch voor kip.)

Je kunt natuurlijk kipfilet marineren, maar ik raad het niet aan. Het is zó ontzettend makkelijk om kipfilet droog te bakken. Deze kipsate marinade heeft citroensap om het vlees lekker mals te maken, dus je zou een poging kunnen wagen. Maar kipsaté maken gaat het allerlekkerst met dijen. Als je kippendijsaté goed roostert, krijgt hij ook van die fijne, knapperige stukjes vet.

Hoe dan ook. Ga je kip marinade maken, dan is dit dus het recept dat je zoekt. Maar wat misschien nog wel lekkerder is…

Sate babi met deze saté marinade

Marinade sate babi
Sate babi in de maak

Stel je voor: een stokje stevig vlees met af en toe een knapperig-zacht vetrandje erdoor. Het smaakt zoet en hartig, intrigerend en comfortabel. Dat kan jouw volgende saté bbq ervaring zijn als je dit recept gebruikt als je varkens sate recept.

Het vlees marineren gaat net zo eenvoudig als bij de kip: simpele sate marinade roeren, over het vlees gieten en geduld hebben terwijl de smaken intrekken. Voor sate babi lijkt iedereen op internet mager vlees te willen gebruiken. Als je aan Google vraagt waar mensen op zoeken, zegt ie: “sate van de haas”, “varkenshaas sate maken” of “sate varkenshaas”. Snap ik ook wel, want varkenshaas ziet er prachtig uit en kan heel mals zijn. Met de nadruk op kán. Ik heb genoeg droge stokjes vlees weggeknaagd om te weten dat hij ook flink uit kan drogen.

Je kunt je varkenssate natuurlijk met argusogen in de gaten houden tijdens het roosteren. Maar ga je stokjes varkensvlees maken, dan kun je ook schouderkarbonades als sate vlees kopen. Je denkt er misschien niet aan omdat je een stukje bot weg moet snijden, maar mensen, dat is zo jammer. Sate van schouderkarbonade blijft veel langer sappig door het fijne vet dat door het vlees loopt. En de knapperige randjes zijn het spul van saté dromen. Héél veel lekkerder dan zelf sate maken van varkenshaas, naar mijn bescheiden mening.

Saté marinade maken is makkelijk

Ui en knoflook voor sate marinade
Hoppa, het werk voor de marinade is bijna klaar

Een lekker maal is dus niet moeilijker dan kip, marinade, hitte. Of varkensvlees, marinade, hitte. Maar dan moet je nog wel even die sate marinade maken. Gelukkig is dat net zo makkelijk als een zak chips wegknabbelen bij Netflix op de bank. (Wat? Ben ik de enige die dat probleemloos kan? Vertel ‘t me maar niet.)

Voor het zelf marinade maken voor sate heb je in dit geval namelijk maar 6 ingrediënten nodig. Het belangrijkste is zoete ketjap (ketjap manis). Ik gebruik dat weinig, omdat ik niet dol ben op suiker in mijn hartige eten. Voor de lekkerste Indische saté marinade is hij echter nuttig. Je versnijdt hem met een flinke scheut citroensap om het zoet minder heftig te maken (en het vlees lekker mals). Als tegenwicht voor het zoet gaan er ook nog knoflook, sjalotjes en sambal in de marinade.

Deze ketjap marinade geeft dus een mooie smaakexplosie, maar alleen de sjalot en knoflook snijden kost wat werk. Gelukkig is het voor dit kipsate recept/ sate babi recept de bedoeling dat je dat vrij grof doet, dus je zult er geen dagtaak aan hebben. Verder is het een kwestie van afmeten en roeren. Kortom: dit recept voor de lekkerste sate marinade kun jij aan.

Laat ik even eerlijk zijn en je vertellen dat de volgende stap in het zelf sate maken een tikkie lastiger is. Maar eigenlijk is lastiger nog te sterk. Het is voornamelijk even een werkje.

Kijk uit voor je vingers bij het sate maken

zelfgemaakte sate
Het is even doorprikken, maar dan heb je ook wat

De pracht van sate is ook het vervelende op het moment dat je in de keuken staat. Blokjes vlees op een stokje zijn namelijk handig als je met je bord in je hand op een feestje staat te eten. Die blokjes komen daar echter niet vanzelf; iemand moet de satéstokjes maken. En vandaag ben jij dat dus. (Tenzij je het niet bent, natuurlijk. Dat is dan een gelukje.)

Als kind had ik gemengde gevoelens over sate rijgen. Ik vond het een eer dat ik mijn moeder (of oma) mocht helpen, maar hield er altijd zere vingers aan over. Om een stokje door een stukje vlees te prikken, moet je namelijk kracht zetten. Ongeveer net zoveel kracht als het kost om de sate prikker in je vinger te laten verdwijnen. Het is dus zaak om voorzichtig te prikken. Ik krijg dat het best voor elkaar door een stukje vlees tussen de kussentjes van mijn duim en wijsvinger te houden en de prikker dan tussen de vingers door te duwen. Instinctief ben ik geneigd om mijn vingers óm het vlees te vouwen (lekker stevig), maar dan is soms een extra, onbedoeld gaatje het gevolg.

Nog één laatste ding voor ik je laat gaan om te marineren. Voor de beste saté snijd je je vlees in kleine stukjes. Die zijn veel sneller klaar en krijgen per stukje meer rooksmaak dan van die dikke hompen (meer oppervlakte in verhouding tot de binnenkant = meer rookvangst). Maar het grootste voordeel is dat je meer stokjes kunt maken met dezelfde hoeveelheid vlees. Je gasten kunnen hun geluk niet op (“zeven stokjes saté, ik kreeg ZEVEN stokjes saté”) en jij hoeft toch geen extra vlees te kopen.

Rijg smakelijk, saté marineerder.

P.S.: Ook heel fijn bij de barbecue: broccolisalade. Minder Aziatisch, even plakkerig lekker: hartige, kleverige kipkluifjes.

Sate marinade recept

marinade kip bbq
Dat zal lekker smaken

 Voor 500 gram vlees

3 eetlepels ketjap manis

1 theelepel gemalen korianderzaad

sap van een halve citroen (of van ruim een halve limoen)

2 tenen knoflook, grof gesneden

2 sjalotjes, in dikke halve maantjes gesneden (of een kleine ui)

1/2 theelepel sambal

Roer alle ingrediënten goed door elkaar. Roer er het in kleine blokjes gesneden vlees door. Laat de marinade minstens een uur intrekken, maar langer kan ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *