Vlees en vis,  Brood en snacks,  Recepten

Sate marinade (simpel maar zo lekker)

sate marinade met ketjap
Fluitje van een cent en superlekker

Soms zijn de simpelste dingen het lekkerst. Dit saté recept bijvoorbeeld. De marinade is zo gemaakt van ingrediënten uit de supermarkt en toch maak je er heerlijke Indische saté mee.

(Of moet ik Indonesische saté zeggen? Het is alweer even geleden dat ik in Indonesië was, maar volgens mij komt de smaak in de buurt. In ieder geval lijkt hij op de saté die mijn opa regelmatig roosterde in opdracht van mijn Indische oma.)

Gelijk naar de keuken om vlees te marineren? Spring naar het recept.

Kip marineren  voor heerlijke kip sate

Marinade kip sate
Goed op weg om de lekkerste kip sate te worden

Fijn aan de sate marinade is ook dat hij werkt met verschillende soorten vlees. Mijn koters zijn dol op kipsate. Als zij mogen kiezen wat we op de barbecue leggen, meng ik dus een plens van de marinade door stukjes kippendij en hoppa: heerlijke sate ajam.

Hoeveel kip ik ook marineer, het laatste stokje blijft altijd felbegeerd.

Overigens kun je de kipsate maken voor op de barbecue (mijn opa legde ze altijd op een speciale saté barbecue waarop de spiesjes niet door het rooster kunnen glippen), maar het hoeft niet.

Wat namelijk ook heel lekker is: stukjes kip marineren met ketjap marinade en ze bakken in de pan. Je krijgt daar natuurlijk geen rooksmaakje van, maar de sate marinade heeft zoveel smaak dat dat prima is. Moet je het alleen misschien geen sate ketjap noemen, maar ajam ketjap. (Ajam is Indonesisch voor kip.)

Saté bakken op het fornuis gaat het lekkerst in een fijne koekenpan. Daarom zette ik de beste koekenpannen op een rij. Kun jij gelijk shoppen en door naar het leuke deel: lekker eten!

Je kunt natuurlijk kipfilet marineren, maar ik raad het niet aan. Het is zó ontzettend makkelijk om kipfilet droog te bakken.

Deze kipsate marinade heeft citroensap om het vlees lekker mals te maken, dus je zou een poging kunnen wagen. Maar kipsaté maken gaat het allerlekkerst met dijen. Als je kippendijsaté goed roostert, krijgt hij ook van die fijne, knapperige stukjes vet.

Hoe dan ook. Ga je kip marinade maken, dan is dit dus het recept dat je zoekt. Maar wat misschien nog wel lekkerder is…

Sate babi met deze saté marinade

Marinade sate babi
Sate babi in de maak

Stel je voor: een stokje stevig vlees met af en toe een knapperig-zacht vetrandje erdoor. Het smaakt zoet en hartig, intrigerend en comfortabel. Dat kan jouw volgende saté bbq ervaring zijn als je dit recept gebruikt als je varkens sate recept.

Het vlees marineren gaat net zo eenvoudig als bij de kip: simpele sate marinade roeren, over het vlees gieten en geduld hebben terwijl de smaken intrekken.

Voor sate babi lijkt iedereen op internet mager vlees te willen gebruiken. Als je aan Google vraagt waar mensen op zoeken, zegt ie: “sate van de haas”, “varkenshaas sate maken” of “sate varkenshaas”.

Snap ik ook wel, want varkenshaas ziet er prachtig uit en kan heel mals zijn. Met de nadruk op kán. Ik heb genoeg droge stokjes vlees weggeknaagd om te weten dat hij ook flink uit kan drogen.

Je kunt je varkenssate natuurlijk met argusogen in de gaten houden tijdens het roosteren. Maar ga je stokjes varkensvlees maken, dan kun je ook schouderkarbonades als sate vlees kopen.

Je denkt er misschien niet aan omdat je een stukje bot weg moet snijden, maar mensen, dat is zo jammer. Sate van schouderkarbonade blijft veel langer sappig door het fijne vet dat door het vlees loopt.

En de knapperige randjes die je krijgt als je saté van schouderkarbonade roostert zijn het spul van dromen. Héél veel lekkerder dan zelf sate maken van varkenshaas, naar mijn bescheiden mening.

Saté marinade maken is makkelijk

Ui en knoflook voor sate marinade
Hoppa, het werk voor de marinade is bijna klaar

Een lekker maal is dus niet moeilijker dan kip, marinade, hitte. Of varkensvlees, marinade, hitte.

Maar dan moet je nog wel even die sate marinade maken. Gelukkig is dat net zo makkelijk als een zak chips wegknabbelen bij Netflix op de bank. (Wat? Ben ik de enige die dat probleemloos kan? Vertel ‘t me maar niet.)

Voor het zelf marinade maken voor sate heb je in dit geval namelijk maar 6 ingrediënten nodig.

Het belangrijkste is zoete ketjap (ketjap manis). Ik gebruik dat weinig, omdat ik niet dol ben op suiker in mijn hartige eten. Voor de lekkerste Indische saté marinade is hij echter nuttig. Je versnijdt hem met een flinke scheut citroensap om het zoet minder heftig te maken (en het vlees lekker mals).

Als tegenwicht voor het zoet gaan er ook nog knoflook, sjalotjes en sambal in de marinade.

Deze ketjap marinade geeft dus een mooie smaakexplosie, maar alleen de sjalot en knoflook snijden kost wat werk. Gelukkig is het voor dit kipsate recept/ sate babi recept de bedoeling dat je dat vrij grof doet, dus je zult er geen dagtaak aan hebben.

Verder is het een kwestie van afmeten en roeren. Kortom: dit recept voor de lekkerste sate marinade kun jij aan.

Laat ik even eerlijk zijn en je vertellen dat de volgende stap in het zelf sate maken een tikkie lastiger is. Maar eigenlijk is lastiger nog te sterk. Het is voornamelijk even een werkje.

Kijk uit voor je vingers bij het sate maken

zelfgemaakte sate
Het is even doorprikken, maar dan heb je ook wat

De pracht van sate is ook het vervelende op het moment dat je in de keuken staat. Blokjes vlees op een stokje zijn namelijk handig met eten, maar ze komen daar niet vanzelf. Iemand moet de satéstokjes maken. En vandaag ben jij dat dus. (Tenzij je het niet bent, natuurlijk. Dat is dan een gelukje.)

Als kind had ik gemengde gevoelens over sate rijgen. Ik vond het een eer dat ik mijn moeder (of oma) mocht helpen, maar hield er altijd zere vingers aan over.

Om een stokje door een stukje vlees te prikken, moet je namelijk kracht zetten. Ongeveer net zoveel kracht als het kost om de sate prikker in je vinger te laten verdwijnen.

Het is dus zaak om voorzichtig te prikken. Ik krijg dat het best voor elkaar door een stukje vlees tussen de kussentjes van mijn duim en wijsvinger te houden en de prikker dan tussen de vingers door te duwen.

Instinctief ben ik geneigd om mijn vingers óm het vlees te vouwen (lekker stevig), maar dan is soms een extra, onbedoeld gaatje het gevolg.

Nog één laatste ding voor ik je laat gaan om te marineren. Voor de beste saté snijd je je vlees in kleine stukjes. Die zijn veel sneller klaar en krijgen per stukje meer rooksmaak dan van die dikke hompen (meer oppervlakte= meer rookvangst).

Maar het grootste voordeel is dat je meer stokjes kunt maken met dezelfde hoeveelheid vlees. Je gasten kunnen hun geluk niet op (“zeven stokjes saté, ik kreeg ZEVEN stokjes saté”) en jij hoeft toch geen extra vlees te kopen.

Rijg smakelijk, saté marineerder.

P.S.: Ook heel fijn bij de barbecue: broccolisalade. Minder Aziatisch, even plakkerig lekker: hartige, kleverige kipkluifjes. Vanavond vegetarisch eten? Ga eens aan de gang met tofu marineren.

Meer zomerse smaken

Recept: sate marinade

Marinade kip sate

Sate marinade recept

Deze sate marinade maak je in een handomdraai en geeft je kip of varkensvlees een licht-zoete, frisse smaakt. Pas op: verslavend lekker.
4.88 van 25 stemmen
Porties 1 kom
Keuken indonesisch

Ingrediënten
  

voor 500 gram vlees

 • 3 eetlepels ketjap manis
 • 1 theelepel gemalen korianderzaad
 • sap van een halve citroen of van ruim een halve limoen
 • 2 tenen knoflook, grof gesneden
 • 2 sjalotjes, in dikke halve maantjes gesneden (of een kleine ui)
 • 1/2 theelepel sambal

Aan de slag
 

 • Roer alle ingrediënten goed door elkaar. Roer er het in kleine blokjes gesneden vlees door. Laat de marinade minstens een uur intrekken, maar langer kan ook.
Geef je dit recept hieronder een score? Dat helpt anderen het te vinden.

reacties

 • Wim

  5 sterren
  Nog nooit zo’n heerlijke saté gegeten en dit nog wel met zo’n eenvoudig recept. Grote klasse ! Ik heb de marinade een dag laten intrekken en na het bakken porties gemaakt en samen met pindasaus ingevroren. Even opwarmen in de magnetron en de saté smaakt nog net zo lekker. Puur Indische smaak. Nooit meer die smerige fabrieksaté gemaakt van gummievlees. Bedankt !!!

 • paula

  5 sterren
  Ik kan eigenlijk nog geen score geven, maar ik denk wel dat het een 4/5 wordt. Alles staat genoteerd op mijn boodschappenlijst en ga ik het vanmiddag voorbereiden en vanavond bakken. Ik ben erg benieuwd.

 • Bob

  5 sterren
  Heb het gisteren gemaakt en is zonder meer voor herhaling vatbaar.
  Ik heb zelf jaren op de oost gevaren en voelde me weer een beetje terug in de tijd.

  • Laura

   Dag Dana, voor dit recept gebruik ik altijd gemalen koriander. Je kunt het natuurlijk ook vers stampen, dan wordt het extra lekker. 🙂

 • Mike

  5 sterren
  Zojuist gegeten voor de eerste keer…. erg lekker, vooral op de BBQ! Ik kan het nooit laten om iets eigens toe te voegen aan recepten en bij deze heb ik 1/2 theelepel kurkuma (turmeric) en gember poeder erbij gedaan.

 • Robert

  Bij gebrek aan standaard marinade uit het zakkie nu ook maar eens de Corona versie gemaakt met wat er in het kastje stond met de volgende wijzigingen:

  – Sambal was er niet dus dit is chili poeder geworden
  – Citroensap was er ook niet dus Fanta er doorheen met extra suiker
  – Korianderzaad is korianderblad geworden

  Het resultaat was overigens nog steeds verrukkelijk.
  ( mits je de mie erbij wokt met 5 spices mix dan)

  Dank en selamat makan zolang je maar kan!

 • Ben

  4 sterren
  Nu voor de derde keer deze marinade gebruikt en de saté zijn super lekker hierdoor
  Super makkelijk te maken en zojuist wat extra gember poeder toegevoegd om te kijken of het nog lekkerder wordt .

 • Mark

  5 sterren
  Lekker weer in het weekend dus geen marinade mix meer te verkrijgen in de supermarkt. Maar deze basis ingredienten zijn altijd in huis dus hop daar gaan we. Ik ga voor wat meer spice dus er zal een schepje sambal en wat meer knoflook extra in gaan. Ben benieuwd. Salamat Makan!

  • Laura

   Zonder ketoembar zou ik ook niet willen. Ik noemde het alleen korianderzaad in het recept. Zag je die regel? Djinten maakt het voor mij minder fris van smaak, dus laat ik weg. Maar zeker toevoegen naar smaak, zou ik zeggen!

 • Jaap

  4 sterren
  Dit weekend de al twee maal uitgestelde zomerborrel van de bewoners van mijn appartementen gebouw. Kroepoek Udang en Emping en kipkluifjes met deze satesaus met wat extra knoflook en sambal. Morgen is het zover maar nu even voorproeven!!! Er mag meer sambal bij maar de meste bewoners zijn ‘Blanda’s’ dus dat leren eten vraagt wat geduld.
  Heerlijk Laura

 • Margot

  5 sterren
  Groot succes met deze heerlijke en simpele marinade! Het was een megahit bij de housewarming van mijn dochter. Best een klus voor 40 personen saté maken van kippendijen maar dan heb je ook wat. Het rijgen was het meest problematische maar gelukt.
  Blij mee! Dank!

 • Joshua

  5 sterren
  Kip laat zich erg moeilijk marineren. Maar dit is wel een van de beste sateh marinades die ik ooit gebruikt heb. Misschien wel de beste eigenlijk. Neem je tijd. Neem ook kippedijen en geen filet. Verwijder overmatig vet en laat het zeker een nachtje in de koelkast marineren. Ik heb ze vervolgens op kamer temperatuur gebracht en 30 minuutjes in de oven gedaan. Sateh saus erover en klaar. Verschrikkelijk lekker.

 • Marianne

  Ik heb de kip nu in de marinade staan, het ruikt al heerlijk!
  Hoe kan ik de kip het beste laten garen? Als het in de oven is, hoe hoog en hoe lang?

  • Laura

   Mooi! Je hebt de kip inmiddels waarschijnlijk gebakken, maar zo niet: gewoon in de koekenpan werkt denk ik het best. Ik heb kleine blokjes kip nog nooit in de oven gebakken, maar vrees droogheid. In de koekenpan is het zo gepiept. 🙂

 • street

  5 sterren
  hayaaa! ik vond dit recept erg chahci! alles noncha gemaakt en het viel erg in de smaak. dank u wel voor dit overheerlijke recept. PS reageer ´´jippie´´ als je dit ook lekker vond. Groetjes bigmanpapichulo street.

 • Hans Filius

  5 sterren
  Eenvoudige, snel te maken marinade!
  Ik heb er kipblokjes voor sate 48 uur in laten marineren in de koelkast.
  Het resultaat was een boterzachte smaakvolle Saté!

  • Marianne

   5 sterren
   Ik heb een oud recept van een Indonesische man ooit gekregen. Maar kon dit niet zo snel vinden. Dit is volgens mij het zelfde recept. Dus heerlijk, plus snel te pakken zo via Google. Ik ben vanaf nu fan van je Laura. Groet en tot gauw weer.

 • Marianne

  5 sterren
  Ik heb in 1980 een recept gekregen van een Indonesische man. Ik kon dit niet zo snel vinden, vandaar gegoogled. Dit is volgens mij het zelfde recept, alleen maak ik het van varkenshaas. Heerlijk.!! En snel te vinden bij Google. Vanaf nu fan van je Laura. Groet en tot gauw weer.

 • Bas

  5 sterren
  Heerlijke marinade😊
  Kippendijtjes gemarineerd en hierna op stok geregen en op de Kamado gebarbecued.
  Mijn kritische pubers vonden t ook heerlijk.

 • Henk Haverkamp

  5 sterren
  Hoi Laura,
  Ik heb de saté ook vandaag gemaakt en hij was voor herhaling vatbaar hoor, was erg lekker.
  Sambal had ik niet in huis maar wel gedroogde gemalen pepertjes dus heb ik dat gebruikt, verder een lepeltje bakolie zodat de marinade sneller intrekt, en…. ik heb de oplossing gevonden om toch rook smaak aan het vlees te krijgen zonder een bbq te gebruiken. Ik heb er een lepel met vloeibare rook in gedaan en dan krijg je die smaak ook terwijl ik het gewoon in een koekenpan heb gebakken.

  • Laura

   Dag Rineke, ik zou niet alle marinade in de pan kieperen. Dan wordt het wel erg nat in de pan en wordt het lastiger om een lekker gebakken buitenkantje te krijgen. Je kunt eventueel wel tegen het eind van de baktijd nog wat marinade over het vlees gieten. Dan nog even bakken tot het meeste vocht verdampt is en je vlees gaar. Zo krijg je wat meer van de marinadesmaak, als je dat lekker vindt.

  • Marie

   Per toeval kwam ik je recept zojuist tegen. Lijkt me heerlijke marinade en ga ik binnenkort eens uitproberen. Voor een verjaardag heb ik denk ik wel 5 kilo vlees (kippedij) nodig. Wat is dan de hoeveelheid aan ingrediënten die ik moet aanhouden. Dat vind ik beetje lastig. Toch niet van alles 10x zoveel? Dank alvast voor je antwoord.

   • Laura

    Dag Rineke, dat is een goede vraag. Ik heb nog nooit meer dan een kilo gemarineerd, geloof ik. En toen deed ik gewoon “een beetje meer” van alles… Daar heb je dus niet zoveel aan. Ik denk dat je inderdaad niet 10 keer het marinaderecept nodig hebt. Je hebt zoveel marinade nodig dat het al je vlees kan bedekken, maar het hoeft er niet in te zwemmen. Misschien eens proberen met 5 keer het recept en spullen achter de hand houden om eventueel meer marinade te maken? Laat je ons weten hoeveel je uiteindelijk gebruikt hebt? Dan kunnen anderen daarvan leren. 🙂

 • Ruud

  5 sterren
  Bij het maken van Gado Gado wilde ik iets doen met mijn vegetarische kipstukjes. Ik heb je recept gebruikt en met satésaus erbij smaakte het als niet-veegarische kipsaté. Echt een goed recept. Bedankt

Laat hier je reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept score