Snelle noedels met veel groente (courgette bijvoorbeeld)

Zijn deze snelle noedels met groente een authentiek Aziatisch hoogstandje? Neh. Maar ze zijn snel, makkelijk en zeer smakelijk. Ik zeg: maak ruimte in je wekelijkse dinerplannen, want hier komt een nieuwe lieveling.

Eén van mijn favoriete taakjes, en de pijler onder de vitamines in onze week, is eten plannen. Met lijstjes favorieten, nieuwe recepten die ik wil proberen en m’n agenda erbij, bedenk ik op maandag wat we de week erop gaan eten. Dat blijf ik ook doen, maar niet meer voor de woensdag.

Na drie succesvolle variaties op dit recept heb ik namelijk bedacht dat ik op woensdag alleen nog noedels ga improviseren met wat er in de keuken rondzwerft. Goed voor de wereld (minder voedselverspilling), goed voor m’n portemonnee (minder boodschappen), goed voor m’n buik (meer lekkers).

Noedels zijn niet altijd mijn vriend

Ingredienten voor noedels met groente
Dat zal lekker smaken

Tot nu toe aten we niet zo vaak noedels doordeweeks. Noedels koken vind ik namelijk een beetje een onderneming. Grootste tijdslurper is al dat water dat je bubbelend moet krijgen.

Als dat het enige was, had ik misschien een Quooker gekocht en het probleem de wereld uit geholpen. Maar nee, je moet ook:

 • groente in kleine, gelijkmatige stukjes snijden. Slierten slurpen is uitdagend genoeg zonder broccolistelen om rekening mee te houden (dat is ook waarom ik voor noedels met broccoli en kip wél tijd besteed aan het netjes snijden van broccoli, terwijl ik zo’n groene stronk voor alle andere toepassingen in een minuut of vijf in stukken hak)
 • noedels koken, koud afspoelen en weer opwarmen. Volgens mij de enige manier om geplak te voorkomen, maar vaak net een stap te veel als ik honger heb
 • lekkere saus maken

In de afgelopen jaren heb ik best een paar noedelrecepten ontmoet die ook buiten het weekend onze kom in glijden, maar ik ben altijd op zoek naar meer.

Toen ik via de Food Blog Swap bij My Happy Kitchen noedels trof die in tien minuten klaar zijn, deed ik dus een klein dansje van vreugde. Zeker toen ik de ingrediënten zag: knoflook, oestersaus, sesamolie. Dit werd smullen.

Van deze snelle noedels houd ik

Wok met noedels met courgette
Meer wokken = lekkerder leven

In tien minuten aan tafel redde ik niet. Dat lag vast aan mij. Over een ui snijden doe ik al rustig vijf minuten.

Maar meer dan een minuut of twintig was ik niet bezig. Dat was inclusief het snijden van heuse courgettelinten en alles. (Stiekem is dat met zo’n maffe ‘groentepuntenslijper’ denk ik sneller dan gewoon plakjes snijden.)

De truc is de supersnelle saus, waardoor je tijd genoeg hebt voor het koken van de noedels en het snijden van de groente.

Voor de saus roer je namelijk alleen wat spul uit Aziatische flesjes door elkaar. Dat mengsel mik je over de inhoud van je wok en dan ben je er zo ongeveer. Er komt geen karameliseren, pruttelen of indikken bij kijken. Gewoon plons, mix, eet.

Ik heb het sausje naar mijn smaak aangepast (minder zoet, frisser en de sesamolie roer ik er pas aan het eind door zodat hij z’n smaak niet verliest in de hitte), maar het principe van plons-en-mix heb ik erin gehouden. Ah yeah.

Een fijne wok is ook erg nuttig om lekker en snel te koken. Daarom help ik je graag om de beste wok voor jouw keuken te vinden.

Groentefeestje hoor

Courgettelinten
Pret met courgette

Anne-Marie van My Happy Kitchen moedigt je aan om te experimenteren met de vulling voor de smakelijke slierten. Dat liet ik me geen twee keer zeggen.

Ik probeerde een versie met kool en paprika (lekkerder dan t klinkt), met reepjes speklap en aubergine (yum) en toen slingerde ik mijn favoriet uit de wok: met courgette, ham en ei.

Welke groente je ook kiest, je wokt hem gewoon tot hij net gaar is. Dan zet je hem even aan de kant terwijl je je noedels wokt en tot slot meng je de groente weer door de noedels.

En dat ga ik dus voortaan elke woensdag herhalen. Groente in stukjes snijden, misschien wat vlees erbij. Sausje, plons, mix, aan tafel. Moet je ook proberen, wordt je leven lekkerder van.

Eet smakelijk, snelle noedelbakker.

P.S.: Groene asperges uit de wok zijn ook supersnel lekker. En  spinazie wokken is zelfs te doen op zo’n avond dat je eigenlijk alleen nog puf hebt om pizza te bellen.

Recept: noedels met courgette en ei

Courgette wokken

Snelle noedels met veel groente

Recept voor snelle noedels die barsten van de groente. Maak ze vegetarisch of voeg wat vlees toe, het fijne woksausje zorgt sowieso voor superveel smaak. Gebaseerd op een recept van My Happy Kitchen.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 7 minuten
Totale tijd 17 minuten
Porties 2 personen
Keuken Aziatisch

Ingrediënten
  

 • 150 gram mie of andere noedels naar keuze
 • 2 courgettes
 • 100 gram ham optioneel
 • 1 ui
 • 2 tenen knoflook
 • 2 eieren geklutst
 • 1 eetlepel rijstazijn of andere zachte azijn
 • 2 eetlepels oestersaus
 • Zoute sojasaus naar smaak
 • Neutrale olie om te wokken
 • 1 theelepel sesamolie

Aan de slag
 

Bereid het wokken voor

 • Kook de mie volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet de noedels af en zet ze opzij in koud water. (Dat scheelt een hoop geplak later.)
 • Snijd ondertussen de courgettes in dunne, halve plakjes. (Of maak er spiralen van als je toevallig zo’n groentepuntenslijper hebt. Zeker niet nodig, wel leuk.) Snijd de knoflook fijn en snipper de ui. Snijd de ham in dunne reepjes, als je hem gebruikt.
 • Meng de oestersaus met de azijn. Proef. Als het goed is, heb je een lekker hartig, licht zoetig sausje met een beetje fris zuur. Als je de saus straks door de noedels hebt gemengd, zal hij minder sterk smaken. Voeg dus wat sojasaus toe als de saus niet een tikkie aan de zoute kant lijkt.

Wokken

 • Laat een wok goed heet worden, giet er een scheutje olie in en laat die ook warm worden. Doe de ui erbij, roerbak even tot hij zacht begint te worden. Voeg de knoflook toe en schep goed om. Doe dan de courgette in de pan en roerbak alles tot de groente zacht begint te worden. Schep de groente in een grote kom en zet hem even opzij.
 • Giet nog een klein scheutje olie in je wok, doe het ei erbij en wok al omscheppend tot het voor ruim de helft gestold is. Giet je noedels nog een keer af en doe ze bij het ei. Schep goed om en giet dan het oestersausmengsel erbij. Schep om tot alle saus is opgenomen. Doe de groente weer in de pan, doe eventueel de hamreepjes erbij en meng alles grondig.
 • Zet het vuur uit, sprenkel de sesamolie over de noedels en schep nog één keer goed om. Eet de noedels zo heet mogelijk.
Vragen of tips over dit recept? Deel ze hieronder bij “Reacties”.

Pin voor later

Afbeelding op pinterest formaat van schaal volkoren noedels met courgette linten. Daarboven een tekstvak met de woorden noedels met veel groente snel recept

Laura is als drukke co-ouder altijd op zoek naar de volgende makkelijke, best-wel-gezonde maaltijd. Inmiddels heeft ze meer dan 10 jaar kookervaring als moeder en een diploma als leefstijlcoach om daarbij te helpen. Hier deelt ze de recepten die ze ontdekt.

Laat hier je reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept score