Sojapudding met aardbeiensaus (perfect als het warm is)

Wat krijg je als je sojamelk in nauwelijks gezoete pudding verandert en er een rivier zoete, zomerse aardbeiensaus overheen schenkt? Dan krijg je dit frisse, fruitige toetje, perfect voor zonnebrillentijd.

Verfrissen is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt als je pudding zegt, maar deze sojapudding krijgt het voor elkaar. Komt vast doordat sojamelk minder vet heeft dan slagroom, chocola of zelfs volle melk. Het voelt dus ook niet romig en luxueus in je mond. Dat lijkt misschien jammer, maar het heeft pluspunten.

Grootste pluspunt, als je het mij vraagt: de pudding is het ideale lichtgewicht transport voor zomerse aardbeiensaus naar je mond. Alles wat nóg meer genieten van verse aardbeien mogelijk maakt, verdient fans.

Sojapudding houdt van aardbeiensaus

Die saus lijkt misschien qua continent niet erg bij de in China geboren pudding te passen. (Hoewel de aardbeienkwekers in de Cameron Highlands van Maleisie daar vast iets over te zeggen zouden hebben.) Maar luister.

Eén van de populairste manieren om doufuhua (z’n Chinese naam) te eten is met een sloot zoete siroop. In het recept dat ik gebruikte als basis (ik vond het op Koekies Enzo, het blog waar ik aan gekoppeld werd in een Food Blog Swap), was dat gembersiroop. Dat is vast een fijne combinatie, maar niet eentje die ik verkocht krijg aan mijn koters.

Of aan mezelf, als ik eerlijk ben. Ik was vorige keren dat ik sojapudding at namelijk… niet wild enthousiast. (Sojamelk is, zoals zoveel dingen, een verworven smaak en voor mij heeft hij helaas een vrij hardnekkige associatie met muf karton). Ik wilde een vriendelijke, vrolijke smaak die ik ruimhartig over mijn pudding kon gieten. Nou is gember wel vrolijk, maar niet erg geschikt voor kwistig gieten. Ik zag m’n smaakpapillen al in brand staan.

In plaats van gember koos ik dus voor aardbeien om mijn pudding in te baden. Voor knapperigheid en een donkerder smaakje strooide ik er gebrande amandelen overheen. En ik  schaafde er witte chocola over. Ja, deze is van de meer-is-meer school van het toetjes maken. En dat is dan wel weer Aziatisch.

Heel Azië versiert toetjes

In Maleisië kwamen we bijvoorbeeld regelmatig dit soort ABC (Air Batu Campur) tegen, schaafijs met mierzoete siroop, bonen, groene fliebers en (als we niet uitkeken) chocoladesaus uit een flesje. In Taiwain nam een local ons trots mee om de lokale versie van opgeleukte amandeltofu te proeven. In Indonesië heb je es campur, waarin het ijs ook voornamelijk een excuus lijkt om veel andere lekkere dingen naar binnen te scheppen.

Kortom, deze sojapudding met aardbeiensaus doet vrolijk mee in een uitbundige Aziatische toetjesparade. Niet dat jij je daar druk over hoeft te maken, natuurlijk. Jij kunt er gewoon van genieten dat deze pudding een verfrissend, perfect vehikel is voor heel veel aardbeiensmaak. Eet smakelijk, aardbeiensnoeper.

P.S.: Agar-agar over? Deze panna cotta met agar-agar vind ik erg verleidelijk.

Sojapudding met aardbeiensaus en amandelen

600 ml sojamelk (in twee porties van 300 ml)

1/2 theelepel agar-agar (te koop bij toko of natuurwinkel)

3 eetlepels fijne kristalsuiker (verdeeld in 1 en 2 eetlepels) + meer naar smaak

1 theelepel vanille-extract

2 eetlepels garneeramandelen

400 gram aardbeien

stukje witte chocola

Schenk 300 ml ongezoete sojamelk in een pannetje en zet het op een niet te hoog vuur. Schenk ondertussen nog 300 ml sojabeker in je maatbeker en roer daar de agar-agar door. Wacht tot de sojamelk in je pannetje begint te dampen en doe er één eetlepel suiker bij. Roer tot de suiker is opgelost en giet de koude sojamelk met agar-agar bij de warme melk. Breng aan het pruttelen en laat een paar minuten zachtjes koken. (Rustig aan, de sojamelk brandt snel aan.)

Roer na een paar minuten pruttelen het vanille-extract door de sojamelk en giet de warme melk in een wijde, ondiepe schaal (een ovenschaal bijvoorbeeld). Laat hem helemaal afkoelen en zet de schaal afgedekt in de koelkast. Laat de pudding minstens drie uur opstijven.

Bak de amandelen in een droog koekenpannetje tot ze mooi goudbruin zijn.

Pureer als je wilt gaan eten met een staafmixer (of in de blender) 250 gram schoongemaakte aardbeien met 2 eetlepels suiker tot saus. Proef. Je wilt deze saus flink zoet omdat de pudding dat niet is- je mikt meer op  de smaak van aardbeiensnoepjes dan van fris-zoete aardbeien. Roer er meer suiker door als dat nodig is.

Leg op de bodem van vier mooie glazen een paar stukjes aardbei en schep er hoopjes pudding op. Je hoeft geen nette laagjes te maken, nonchalant klodderen is prima. Laat in elk glas een paar eetlepels saus over de pudding lopen. Leg er weer wat stukjes aardbei op en een laatste paar hoopjes pudding. Schep nog een eetlepel of twee saus in elk glas en strooi er wat geroosterde amandelen over. Schaaf witte chocola over de toetjes (bijvoorbeeld met een kaasschaaf). Eet.

Laura is als drukke co-ouder altijd op zoek naar de volgende makkelijke, best-wel-gezonde maaltijd. Inmiddels heeft ze meer dan 10 jaar kookervaring als moeder en een diploma als leefstijlcoach om daarbij te helpen. Hier deelt ze de recepten die ze ontdekt.

Laat hier je reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *