Sperziebonen bakken met Aziatische smaken

Voor ik dit sperziebonen recept publiceerde dacht ik “Is het de moeite waard om een recept te delen dat langer duurt om te lezen dan te maken?” Je hebt namelijk niet veel meer nodig dan een lijstje ingrediënten en de aanwijzing “sperziebonen bakken, smaakjes erbij” .

Dat is misschien wat weinig voor een post. Aan de andere kant eet ik dit “recept” met sperziebonen minstens één keer per week en word ik er elke keer blij van. Lijkt me een duidelijk geval van “dit gaat drukke mensen helpen”, dus hier is het recept dan toch.

Waarom sperziebonen bakken een lekker plan is

Half leeg bord sperziebonen met sesamolie
Lekker voor de lunch

Dit sperziebonenrecept is:

Heel makkelijk.

Je kookt een ei, snippert een sjalotje en dan heb je het moeilijkste gehad.

De sperziebonen komen uit de vriezer (dat is gewoon lekker, helemaal niet snottig zoals ik eerst dacht) en de rest is een beetje schudden met flesjes.

Perfect voor de lunch.

Ik ontdekte het boontjesrecept via Jenny van Dinner A Love Story, die regelmatig tussen de middag sperziebonen bakt. Ik vond (en vind) dat een briljant idee.

Soms heb ik genoeg van brood en crackers, maar eisen alle andere ideeën meer toewijding dan ik voel. Dan kan ik dus sperziebonen bakken die binnen tien minuten op tafel staan maar veel feestelijker smaken dan een bammetje.

LEKKER

Oh, zo lekker. Elke eerste hap verbaast me weer met de hoeveelheid smaak voor de minimale moeite en ingrediënten.

Zoete sperziebonen, frisse azijn, sojasaus, boterige sjalotjes- ze werken zo goed samen dat het romige ei slechts mooie versiering is. Een heel lekkere versiering, dat wel.

Bakken gaat altijd het lekkerst in een goede koekenpan. Mocht je toe zijn aan een nieuw exemplaar: ik zette de beste koekenpannen op een rij.

Lijkt me helder, dit recept past precies bij je diepste wensen. Komt ‘ie.

Eet smakelijk, lekkere luncher.

P.S.: Ook superlekkere, supermakkelijke groente als avondeten? Maak deze simpele pittige wortelsoep. Of bak courgettepannenkoekjes voor jezelf. Iets meer moeite, maar dan heb je ook wat.

Recept: gebakken sperziebonen met Aziatische smaken

Gebakken sperziebonen en gekookt ei

Gebakken sperziebonen met Aziatische smaken

Recept voor gebakken sperziebonen met smaken uit Azië. Wat een fijne manier om groente te lunchen. Gebaseerd op een recept van Dinner A Love Story. De hoeveelheden zijn makkelijk te vermenigvuldigen als je met meer mensen eet.
4.67 van 3 stemmen
Bereidingstijd 6 minuten
Totale tijd 6 minuten
Porties 1 persoon
Keuken Amerikaans

Ingrediënten
  

  • 1 ei
  • neutrale olie om te bakken
  • 1 kleine sjalot gesnipperd
  • 200 gram bevroren sperziebonen
  • scheutje rijstazijn
  • scheutje sojasaus
  • paar druppels sesamolie
  • sriracha naar smaak

Aan de slag
 

Kook je ei en bak je sperziebonen

  • Kook een ei hard met smeuïge dooier (ik doe mijn maat M eieren in het water als het kookt en geef ze dan 7 minuten).
  • Laat een koekenpan met dikke bodem warm worden en giet er een beetje olie in. Je hebt niet veel nodig en verspreid de olie niet al te goed door de pan. Je wilt een klein plasje om de sjalotjes in te bakken.
  • Doe de sjalotsnippers in de pan en laat ze even sissen, tot ze net een beetje kleur krijgen. Spreid ze dan uit over de pan en doe de sperziebonen erbij. Hussel goed om en bak de boontjes terwijl je regelmatig nog een keer omschept.
    Ga door tot alle bonen goed warm zijn. Hoe lang dat duurt varieert per keer- het hangt o.a. af van de dikte van de bonen en of ze gebroken zijn. Meer dan een minuut of zes heeft het bij mij nog nooit geduurd en meestal korter.

Geef je bonen extra smaak

  • Giet een klein scheutje (ongeveer een zuinige theelepel) zoute sojasaus bij je bonen, hussel goed en draai het fornuis uit. Doe er een scheutje rijstazijn bij (ongeveer een theelepel) en een paar druppels sesamolie. Hussel goed. Schep op een bord en druppel er naar smaak wat sriracha over.

Je sperziebonen opdienen

  • Pel je hardgekookte ei en snijd het doormidden. Leg het ei op de gebakken sperziebonen. Eet.
Vragen of tips over dit recept? Deel ze hieronder bij “Reacties”.

Pin voor later

Laura is als drukke co-ouder altijd op zoek naar de volgende makkelijke, best-wel-gezonde maaltijd. Inmiddels heeft ze meer dan 10 jaar kookervaring als moeder en een diploma als leefstijlcoach om daarbij te helpen. Hier deelt ze de recepten die ze ontdekt.

reacties

Laat hier je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept score