Spinazie wassen (zo doe je het goed)

Grote kom met spinazie en water

Het is de moeite waard om wat tijd te besteden aan je spinazie wassen. Je hebt veel water en een beetje geduld nodig, anders krijg je onherroepelijk knarsende tanden.

De blaadjes kunnen namelijk verrassend veel zand verbergen. Tenzij je een “drie keer in ijswater gewassen” zak uit de supermarkt koopt, natuurlijk. Daarmee kun je gelijk naar je fornuis. Maar alle andere verse spinazieblaadjes zijn stiekeme zandschuilplaatsen.

Hoe heerlijk je spinazie recept ook is, met zand tussen je tanden smaakt het niet. Helaas weet ik dit uit r-u-i-m-e ervaring. Na twee keer spoelen denk ik vaak “hoppa, de pan in”. En bijna net zo vaak blijkt dat een vergissing.

Doe dus het volgende voor je begint aan een recept met verse spinazie:

Stappenplan voor spinazie wassen

  • Leg de spinazie in de allergrootste bak die je hebt en zet hem ruim onder koud water. Rommel met de blaadjes om het zand dat eraan hangt los te maken en giet het water weg.
  • Herhaal minstens één keer, maar misschien vaker. Je wilt dat het water op het oog schoon is.
  • Zet de spinazie een laatste keer onder koud water, rommel flink met de blaadjes en laat ze een minuut of vijf (of langer) staan.
  • In die tijd kun je bijvoorbeeld knoflook hakken, andere ingrediënten verzamelen voor het spinazie klaarmaken en misschien de rest van de maaltijd bereiden.
  • Idee is dat het zand tijd krijgt om te zakken terwijl je blaadjes blijven drijven.
  • Til de spinazie na de wachttijd dus uit het water zonder de bodem te raken. Zo blijft het zand achter en heb je handenvol schone spinazie.

Niet moeilijk, toch? Dan kun je nu met een gerust hart door met koken.

Laura is als drukke co-ouder altijd op zoek naar de volgende makkelijke, best-wel-gezonde maaltijd. Inmiddels heeft ze meer dan 10 jaar kookervaring als moeder en een diploma als leefstijlcoach om daarbij te helpen. Hier deelt ze de recepten die ze ontdekt.

Laat hier je reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *