Groente,  Recepten

Spinazie wokken: zo doe je dat

 

wilde spinazie wokgerecht
Spinazie uit de wok: zo klaar, zo lekker

Spinazie wokken is de snelste manier die ik ken om lekkere, warme groente op je bord te krijgen. Bovendien kun je alle kanten op met de smaakjes die je toevoegt. Ik zeg: stap in de wondere wereld van spinazie wokken.

Hoeveel verse spinazie heb je nodig per persoon?

Spinaziegerechten kunnen een uitdaging zijn omdat de blaadjes zo ontstellend slinken. Een megazak verandert bij het verse spinazie koken zo in een minibergje. Verse spinazie roerbakken is daarop geen uitzondering. Gelukkig is de oplossing simpel: beginnen met heel veel bladspinazie. Hoeveel spinazie per persoon je precies koopt hangt af van jullie eetlust, maar een goede stelregel is “meer dan je denkt”. Per persoon is 250 gram rauwe spinazie niet overdreven.

Spinazie moet je goed wassen

spinazie wassen
Met zand tussen mijn kiezen kan ik je melden: dit is nog niet genoeg water

Tenzij je een “drie keer in ijswater gewassen” zak uit de supermarkt koopt, moet je voor een recept met spinazie eerst aan de slag bij de kraan. De blaadjes kunnen namelijk verrassend veel zand verbergen. Hoe heerlijk je spinazie recept ook is, met knarsende tanden smaakt het niet. Helaas weet ik dit uit r-u-i-m-e ervaring. Na twee keer spoelen denk ik vaak “hoppa, de pan in”. En bijna net zo vaak blijkt dat een vergissing. Doe dus dit voor je volgende recept met verse spinazie:

Leg de spinazie in de allergrootste bak die je hebt en zet hem ruim onder koud water. Rommel met de blaadjes om eventueel zand los te maken en giet het water weg. Herhaal nog minstens één keer, tot het water op het oog schoon is. Zet de spinazie een laatste keer onder koud water, rommel flink met de blaadjes en laat ze een minuut of vijf (of langer) staan.

In die tijd kun je knoflook hakken, andere ingredienten verzamelen voor het spinazie klaarmaken en misschien de rest van de maaltijd bereiden. Idee is dat het zand tijd krijgt om te zakken terwijl je blaadjes blijven drijven. Til de spinazie na de wachttijd dus uit het water zonder de bodem te raken. Zo blijft het zand achter en heb je handenvol schone spinazie.

Spinazie koken voor het wokken

Voor het verse spinazie wokken kun je de blaadjes onderdompelen in kokend water om het kookproces te beginnen. Mijn Chinese kookheld Fuchsia Dunlop doet dat in haar verse spinazie recept in Every Grain of Rice (De Echte Chinese Keuken Thuis), dus ik heb het uitgeprobeerd. Eerlijk gezegd proefde ik geen verschil met spinazie die rauw de pan in ging. Het is wel handig dat je voorgekookte spinazie grondig kunt uitknijpen. Dat scheelt vocht in je pan en daardoor ziet het eindresultaat er aantrekkelijker uit. Meestal vind ik dat niet belangrijk genoeg om de extra stap te rechtvaardigen, maar jij misschien wel. Breng dan een pan water aan de kook en duw alle spinazie erin. Binnen een halve minuut ofzo zijn de blaadjes al flink geslonken en giet je ze af. Laat ze afkoelen tot ze koel genoeg zijn om aan te raken en knijp ze grondig uit. Gebruik ze dan in de recepten hieronder.

Spinazie wokken is zo lekker en simpel

spinazie wokken
Een minuut of drie nadat ik begon met spinazie wokken

Spinazie is één van de beste wokgroenten. (Broccoli is ook heel lekker, maar duurt wat langer. Groene asperges zijn fantastisch, maar niet het hele jaar te koop.) Afgezien van grondig wassen en wat hakwerk als je wilde spinazie gebruikt, hoef je namelijk niets te doen voor de groente de pan in gaat. Dat schiet op. Eenmaal in de wok kost verse spinazie maken ook maar een paar minuten. Bovendien nemen de groene blaadjes goed smaken op, waardoor je culinair alle kanten op kan. Maar ook als je verder geen smaken toevoegt, smaakt de spinazie bij van alles.

Hieronder geef ik een aantal ideeën voor lekkere wokgerechten met spinazie. In grote lijnen gaat het verse spinazie bereiden steeds hetzelfde, dus krijg je eerst het basisrecept verse spinazie wokken.

Basisrecept spinazie wokken

250 gram spinazie per persoon (baby spinazie, gewone spinazie of wilde spinazie)

Neutraal smakende olie om te wokken

Zout naar smaak

Als je wilde spinazie gebruikt, zitten er waarschijnlijk nog worteltjes en dikke stelen aan. Snijd de wortels en de grootste stelen eraf en hak de rest van de bladeren grof.

Als je gewone of baby spinaze gebruikt, hoef je niet te hakken en kun je gelijk door. Was de spinazie grondig (hierboven leg ik uit hoe je zand tussen je tanden voorkomt) en knijp hem goed uit. Als je een slacentrifuge hebt en de extra afwas aankan, kun je hem daarin droogslingeren. Het geeft niet als er nog een beetje vocht aan de blaadjes hangt, maar spinazie laat zoveel vocht los dat al het water dat je wel kwijt bent mooi meegenomen is.

Laat een wok (of andere grote pan) heet worden en giet er een beetje olie in. Laat die heet worden en doe de spinazie in de pan. Misschien past niet alles er in één keer in. Dat geeft niet. Schep gewoon om wat wel past en binnen een paar seconden heb je ruimte om de volgende berg toe te voegen. Strooi er een beetje zout naar smaak over. Schep de spinazie om tot alle blaadjes geslonken zijn.

Tijdens het spinazie wokken ontstaat er waarschijnlijk een plasje vocht in je pan. Giet dat vocht één of twee keer tijdens het bakken af. Je gooit dan wat smaak weg, maar als je het niet doet duurt het bakken langer en, belangrijker, gaat de groente er onaantrekkelijk drabbig uitzien.

Schep de gare spinazie in een schaal of op borden terwijl je zoveel mogelijk van het kookvocht achterlaat in de wok. Eet.

Gewokte spinazie met knoflook

gehakte knoflook
Op weg om spinazie nog lekkerder te maken

Er is weinig dat niet lekkerder wordt van knoflook en spinazie uit de wok is geen uitzondering. Voeg aan het basisrecept ongeveer een halve fijngemaakte teen knoflook per persoon toe. Bak die in de hete olie tot hij net geel begint te worden. Doe dan de spinazie in de pan en wok hem gaar zoals in het basisrecept.

Je kunt de knoflook met een mes fijnhakken en veel roerbak spinazierecepten zouden zeggen dat dat de enige juiste manier is. Maar ik zeg: gebruik je knoflookpers als dat goed voelt. Geperste knoflook verbrandt sneller dan in grotere stukjes gehakte knoflook, maar je moet sowieso uitkijken dat dat niet gebeurt. Sta klaar met een verkoelende hand spinazie om de knoflook te blussen als het nodig is, dan komt het vast goed. Als de pers zorgt dat je wél de moed hebt om verse spinazie klaar te maken, zeg ik: “doen doen doen”.

Spinazie uit de wok met citroenrasp

Citroenrasp frist de gewokte spinazie op en geeft hem een heel lichtzoet randje. Koop een biologische citroen en rasp het gele schilletje met een microplane of andere fijne rasp boven de gare spinazie. Schep nog een keer goed om voor je de spinazie serveert. Ik gebruik de schil van een halve citroen voor twee personen; proef of jij misschien meer wilt.

Roergebakken spinazie met oestersaus en champignons

Naast de ingrediënten voor het basisrecept heb je ook nog nodig:

100 gram champignons per persoon

halve teen knoflook per persoon

1 eetlepel oestersaus per persoon

Dit is een wat substantiëler gerecht met verse spinazie dan de andere varianten, maar toch niet veel meer werk.

Snijd de champignons in plakjes. Wok ze gaar en bruin in een beetje olie en zet ze even apart. Veeg je wok (of grote pan) schoon en doe er de olie in. Laat hem warm worden, doe er de fijngemaakte knoflook in en bak een paar seconden. Voeg de spinazie toe en schep de blaadjes om tot ze flink geslonken zijn, maar nog niet helemaal gaar. Giet de oestersaus in de pan en ga door met de spinazie bakken tot alle blaadjes klein zijn. Doe de gare champignons er weer bij, schep goed om en proef. Voeg nog wat meer oestersaus toe als je dat lekker vindt en roerbak het geheel tot het heet is. Schep op en eet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *