Spinazie wokken: zo doe je dat

wilde spinazie wokgerecht
Spinazie uit de wok: zo klaar, zo lekker

Laatste update: 27 mei 2024

Spinazie wokken is één van de makkelijkste manieren om snel een lekker bord warme groente tevoorschijn te toveren. Bovendien kun je alle kanten op met de smaakjes die je toevoegt.

Ga je met me mee naar de wondere wereld van spinazie wokken?

Hieronder deel ik alles met je wat ik weet over spinazie bakken in een wok. Liever gelijk naar de keuken? Klik door naar het recept voor gewokte spinazie (inclusief variaties met knoflook, citroenrasp en hartige champignons).

Een paar tips van tevoren

Ontdek hoeveel verse spinazie je nodig hebt per persoon

Besteed zeker ook aandacht aan het goed wassen van je spinazie.

Spinazie koken voor het wokken

Deel van de charme van verse spinazie wokken is dat het zo supersnel gaat. Tenminste, als je de rauwe blaadjes gelijk door je wok kunt slingeren. Maar is dat zo? Of moet je de groente eerst voorkoken?

Mijn Chinese kookheld Fuchsia Dunlop doet dat wel in haar verse spinazie recept in Every Grain of Rice (De Echte Chinese Keuken Thuis). Ik heb haar nagedaan, zodat jij je het hoofd niet hoeft te breken over het nut van spinazie voorkoken.

En… ik proefde geen verschil met spinazie die rauw de pan in ging. Wat wel handig is, is dat je voorgekookte spinazie grondig kunt uitknijpen. Dat scheelt vocht in je pan en daardoor ziet het eindresultaat er aantrekkelijker uit.

Persoonlijk vind ik het belangrijker om snel aan tafel te kunnen dan om mijn spinazie er extra-aantrekkelijk uit te laten zien. Ik kook mijn spinazie dus niet voor ik hem ga roerbakken. Wil jij het plasje vocht in je pan wel zo klein mogelijk houden? Dat doe je als volgt.

Optioneel: spinazie voorkoken

Breng een pan water aan de kook. Stop alle spinazie erin. Tenzij je een mega-pan hebt past dat waarschijnlijk niet in één keer. Doe het dus in handjes en wacht even tot er weer plaats is in de pan voor je een volgende hand vol toevoegt.

Dat klinkt als een langdurig proces, maar dat valt mee. Je zou binnen een minuut, hoogstens twee, een pan vol flink geslonken blaadjes moeten hebben.

Giet de spinazie af.

Laat de blaadjes afkoelen tot je je vingers er niet meer aan brandt. Knijp ze grondig uit en ze zijn klaar om te wokken.

Spinazie wokken is lekker en simpel

spinazie wokken
Een minuut of drie nadat ik begon met spinazie wokken

Spinazie is één van de beste wokgroenten. (Broccoli is ook heel lekker, maar duurt wat langer. Groene asperges zijn fantastisch, maar niet het hele jaar te koop.)

Afgezien van grondig wassen (en voorkoken, als dat je stijl is) hoef je namelijk niets te doen aan voorbereiding.

Nou ja, als je wilde spinazie gebruikt (de grovere blaadjes die soms nog met een wortel aan elkaar vastzitten), moet je die misschien losjes hakken voor je aan de slag gaat. Dat is niet meer werk dan alle spinazie op je plank leggen en met een groot mes wat snijden.

Bovendien nemen de groene blaadjes goed smaken op, waardoor je culinair alle kanten op kan. Maar ook als je verder geen smaken toevoegt, smaakt de spinazie bij van alles.

Ben je op zoek naar een fijne wok voor jouw keuken? Ik schreef een uitgebreid artikel om je te helpen de beste wok te kiezen.

Spinazie wokken gaat het best in een wokpan

Spinazie wokken betekent dat je een flinke berg blaadjes verwerkt. Dan is een grote pan handig.

Bovendien wil je snel werken zodat de spinazie felgroen blijft. Het is dus handig als je pan snel en fel heet wordt zodat het spinazie wokken zo kort mogelijk duurt.

Een wokpan heeft lekker veel ruimte en wordt gloeiendheet. Dat is dus een ideale pan om spinazie te wokken. Er is tegenwoordig ook een wok voor elk soort fornuis, niet alleen voor indrukwekkende wokbranders op gas.

Zoek je een fijne wok? Ik heb een uitgebreid artikel geschreven over hoe je de beste wok voor jouw keuken vindt.

Spinazie roerbakken kan ook prima in een koekenpan

Een gewone koekenpan is ook een optie. Die wordt minder heet dan een wok, dus het bakken duurt wat langer. Maar het gaat prima hoor.

Tip: kies een groot exemplaar, anders heb je wel heel veel geduld nodig om alle blaadjes in de pan te krijgen.

Let ook even goed op hoog je je fornuis zet als je koekenpan een anti-aanbaklaag heeft. Die moet je niet te heet laat worden, zeker niet als de pan leeg is. Daar beschadigt de anti-aanbaklaag van en dat is slecht voor je pan én je lichaam.

Ik help je je nieuwe lievelingskoekenpan te vinden.

Aan de slag met spinazie wokken

Hieronder geef ik een aantal ideeën voor lekkere wokgerechten met spinazie.

In grote lijnen gaat het verse spinazie bereiden steeds hetzelfde. Ik begin dus met het basisrecept verse spinazie wokken. Daarna volgen een aantal variaties om je snelle spinazie steeds een nieuwe draai te geven.

Eet smakelijk, spinaziewokker.

P.S.: Heb je vragen over spinazie wokken? Of een fijne variatie die anderen misschien ook lekker vinden? Deel ze hieronder bij “Reacties”. Daar worden we allemaal beter van. (En ik reageer altijd z.s.m.)

Wit bord met gewokte spinazie

Recept spinazie wokken (met variaties)

Spinazie wokken is lekker, simpel en gezond. Met dit basisrecept + variaties tover je snel lekkere vitamines op tafel. (De hoeveelheden zijn voor 1 persoon, maar vermenigvuldigen is geen probleem.)
Porties 1 persoon
Keuken Aziatisch

Ingrediënten
  

 • 250 gram spinazie per persoon baby spinazie, gewone spinazie of wilde spinazie
 • Neutraal smakende olie om te wokken
 • Zout naar smaak

Aan de slag
 

Basisrecept spinazie wokken

 • Als je wilde spinazie gebruikt, zitten er waarschijnlijk nog worteltjes en dikke stelen aan. Snijd de wortels en de grootste stelen eraf en hak de rest van de bladeren grof.
 • Als je gewone of baby spinaze gebruikt, hoef je niet te hakken en kun je gelijk door. Was de spinazie grondig (hierboven leg ik uit hoe je zand tussen je tanden voorkomt) en knijp hem goed uit. Als je een slacentrifuge hebt en de extra afwas aankan, kun je hem daarin droogslingeren. Het geeft niet als er nog een beetje vocht aan de blaadjes hangt, maar spinazie laat zoveel vocht los dat al het water dat je wel kwijt bent mooi meegenomen is.
 • Laat een wok (of andere grote pan) heet worden en giet er een beetje olie in. Laat die heet worden en doe de spinazie in de pan. Misschien past niet alles er in één keer in. Dat geeft niet. Schep gewoon om wat wel past en binnen een paar seconden heb je ruimte om de volgende berg toe te voegen. Strooi er een beetje zout naar smaak over. Schep de spinazie om tot alle blaadjes geslonken zijn.
 • Tijdens het spinazie wokken ontstaat er waarschijnlijk een plasje vocht in je pan. Giet dat vocht één of twee keer tijdens het bakken af. Je gooit dan wat smaak weg, maar als je het niet doet duurt het bakken langer en, belangrijker, gaat de groente er onaantrekkelijk drabbig uitzien.
 • Schep de gare spinazie in een schaal of op borden terwijl je zoveel mogelijk van het kookvocht achterlaat in de wok. Eet.

Variatie: gewokte spinazie met knoflook

 • Er is weinig dat niet lekkerder wordt van knoflook en spinazie uit de wok is geen uitzondering. Voeg aan het basisrecept ongeveer een halve fijngemaakte teen knoflook per persoon toe. Bak die in de hete olie tot hij net geel begint te worden. Doe dan de spinazie in de pan en wok hem gaar zoals in het basisrecept.
  Je kunt de knoflook met een mes fijnhakken en veel roerbak spinazierecepten zouden zeggen dat dat de enige juiste manier is. Maar ik zeg: gebruik je knoflookpers als dat goed voelt. Geperste knoflook verbrandt sneller dan in grotere stukjes gehakte knoflook, maar je moet sowieso uitkijken dat dat niet gebeurt. Sta klaar met een verkoelende hand spinazie om de knoflook te blussen als het nodig is, dan komt het vast goed. Als de pers zorgt dat je wél de moed hebt om verse spinazie klaar te maken, zeg ik: “doen doen doen”.

Variatie: spinazie uit de wok met citroenrasp

 • Citroenrasp frist de gewokte spinazie op en geeft hem een heel lichtzoet randje.Koop een biologische citroen en rasp het gele schilletje met een microplane ofandere fijne rasp boven de gare spinazie. Schep nog een keer goed om voor je despinazie serveert. Ik gebruik de schil van een halve citroen voor tweepersonen; proef of jij misschien meer wilt.

Variatie: roergebakken spinazie met oestersaus en champignons

 • Naast de ingrediënten voor het basisrecept heb je ook nog nodig:
  – 100 gram champignons per persoon
  – halve teen knoflook per persoon
  – 1 eetlepel oestersaus per persoon
 • Snijd de champignons in plakjes. Wok ze gaar en bruin in een beetje olie enzet ze even apart. Veeg je wok (of grote pan) schoon en doe er de olie in. Laathem warm worden, doe er de fijngemaakte knoflook in en bak een paar seconden.Voeg de spinazie toe en schep de blaadjes om tot ze flink geslonken zijn, maarnog niet helemaal gaar. Giet de oestersaus in de pan en ga door met de spinaziebakken tot alle blaadjes klein zijn. Doe de gare champignons er weer bij, schepgoed om en proef. Voeg nog wat meer oestersaus toe als je dat lekker vindt enroerbak het geheel tot het heet is. Schep op en eet.
Vragen of tips over dit recept? Deel ze hieronder bij “Reacties”.

Pin voor later

Wit diep bord met donkergroene spinazie en in de rechter bovenhoek een metalen vork.

Laura is als drukke co-ouder altijd op zoek naar de volgende makkelijke, best-wel-gezonde maaltijd. Inmiddels heeft ze meer dan 10 jaar kookervaring als moeder en een diploma als leefstijlcoach om daarbij te helpen. Hier deelt ze de recepten die ze ontdekt.

Laat hier je reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept score