Wat eten we vandaag?,  Recepten,  Zoet en drankjes

Koters in de Keuken: Stappenplan voor een roze cake met witte strepen

Ronde cake met roze glazuur

Dit is de droomcake van menig kind, vermoed ik: een felroze geglazuurde cake met roze frambozenstrepen. Mijn kleuter was in ieder geval zeer verheugd toen ik hem voorstelde voor haar verjaardagsfeest. Uiteraard moesten we hem even testen voor de visite op de stoep stond. (Meer cake = meer plezier, zeg ik.) Dat deden we op een dag dat de peuter thuis was en de kleuter school en zwemles had. Omdat we dus weinig tijd hadden, was een bakplan aan de orde.

Het was vrij eenvoudig, dat plan. Het kwam neer op:

  • ik zet zoveel mogelijk klaar samen met de kleine man
  • we mixen het beslag als de kleuter thuis is
  • de cake bakt terwijl wij in het zwembad zijn en de echtgenoot de oven bewaakt

Geen raketwetenschap, maar soms geven de simpelste oplossingen het meeste plezier. Daarom deel ik graag met je wat ik deed om de SmittenKitchen gemarmerde frambozencake over de dag verspreid te maken.

(Ik kreeg maar een klein cakeje van acht puntjes uit het recept. Meer dan genoeg voor een woensdagmiddag, maar voor de verjaardag van de kleuter heb ik t recept verdubbeld. Op de foto zie de verdubbelde cake.) Ga je het stappenplan nadoen, mix alles pas als je daarna minstens een uur thuis bent om de cake te bakken. Anders loop je het risico dat je cake minder rijst dan de bedoeling is.

P.S.: Wat kinderen ook prachtig vinden: groene cake. Volwassenen net zo hard trouwens, want de pandancake is luchtig, zoet en geurig. En als je je koters dan toch in de keuken hebt, kun je ze gelijk kaaskoekjes uit laten steken voor bij de borrel.

Daar gaan we: het klaarzetten van de ingrediënten voor de gemarmerde cake

Bakjes met ingeredienten voor frambozencake
Klaar voor cake

Weeg 200 gram suiker af in de kom waarin je je beslag wilt mixen. Doe er een snuf zout bij. (Meng er de geraspte schil van een halve citroen door als je die wilt gebruiken. Mijn koters houden niet van citroen dus ik liet m weg.) Snijd 115 gram boter in blokjes en doe die bij de suiker. Dek de kom af en zet er twee eieren naast.

Doe twee theelepels bakpoeder in een klein bakje. Weeg 130 gram bloem af in een kom en twee keer 65 gram bloem in twee losse bakjes. (Lang leve de vaatwasser!)

Strooi 150 gram bevroren frambozen in een grote kom en dek hem af. Ze gaan natuurlijk ontdooien, maar dat is prima. Straks moet je ze toch prakken.

Weeg 125 gram yoghurt af en zet hem in een afgedekt bakje in de koelkast.

Strooi voor het glazuur 90 gram poedersuiker in een kom en doe 30 gram frambozen in een ander kommetje.

Tiehie, zie jou je plezier organiseren. Heel goed! Ga verder met mixen als je klaar bent om het beslag te maken en de cake in de oven te schuiven.

Van ingrediënten naar cake: mixen en bakken

Staande mixer met cakebeslag en kinderhandjes
Beslag in de mix

Verwarm je oven voor op 180 graden Celsius.

Meng de boter en de suiker door elkaar met een elektrische mixer tot ze mooi licht en luchtig zijn. Doe er een ei bij, meng goed en meng er dan nog een ei goed doorheen. Schraap alles op een hoopje en strooi er het bakpoeder overheen. Meng heel goed. Schraap nog even langs de randen en meng de 130 gram bloem er voorzichtig door. Stop met mengen zodra je geen bloem meer ziet.

Prak je 150 gram frambozen in hun kom. Doe hierbij de helft van het beslag. Roer dit beslag en de frambozen door elkaar tot een felroze geheel. Strooi er één portie bloem van 65 gram over en meng tot je de bloem niet meer ziet. (Of laat dit over aan je kleuter terwijl je zelf verder gaat met het witte beslag. Zie haar 10 centimeter groeien van trots.)

Meng door de witte helft van je beslag de yoghurt. Doe er dan de andere portie bloem van 65 gram bij en meng tot ook daar geen spoor meer van te zien is.

Spuit een niet te groot cakeblik of ovenschaal  in met bakspray, of beboter hem zorgvuldig. Een bakblik of springvorm werkt het best. Kies er één die eruit ziet alsof je hem tot ongeveer 2/3 kunt vullen met je beslag. Heb je geen bakblik of springvorm? Een ovenschaal gaat ook. Ik gebruikte een souffléschaal van 20 centimeter doorsnede en was best tevreden. Het was alleen even lastig om de cake er toonbaar uit te krijgen.

Schep om de beurt een grote lepel roze en een grote lepel wit beslag naast elkaar in je vorm. Als de bodem bedekt is, ga je verder met afwisselende klodders beslag in een volgende laag. Maak je geen zorgen als dat niet erg netjes gaat; daar zie je straks niets meer van. Als al het beslag in je vorm zit, haal je een paar keer je spatel door het beslag, helemaal van onder naar boven voor een marmereffect. Niet te vaak, want dan verdwijnt het contrast tussen de kleuren.

Laat je vorm een paar keer vallen op je aanrecht om eventuele luchtbellen kwijt te raken. Zet hem in de voorverwarmde oven en bak hem tot een satéprikker die je in het midden steekt er schoon uitkomt. Dit duurt een minuut of 50. Haal de gare cake uit de oven, laat hem een kwartier afkoelen in de vorm en haal hem er dan uit om helemaal af te koelen.

Prak voor het glazuur je 30 gram frambozen en duw ze door een zeef (zodat de pitjes achterblijven) in je bak met poedersuiker. Meng goed. Waarschijnlijk is het nu te dik om mooi uit te kunnen smeren, dus roer er melk per theelepel door om het iets losser te maken. Stop als je glazuur goed uit te spreiden maar nog wel vrij dik is. Smeer het glazuur pas op de cake als die helemaal afgekoeld is. Laat je kleuter er sprinkels op strooien.

Laat hier je reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *