Stoofperen recept simpel (met maar 3 ingrediënten)
Als ik zo vrij mag zijn: dit is het ideale stoofperen recept. Simpel, lekker zoet en met prachtig rode stoofperen als resultaat.
Stoofpeertjes maken zonder stress doe je zo
Er zijn volgens mij een paar uitdagingen waar je tegenaan kunt lopen bij het stoofperen koken. Dat zijn:
- Stoofpeertjes recepten kosten veel tijd
- Je stoofperen rood krijgen
- Stoofperen kopen
Met dit recept voor stoofperen kan ik die niet helemaal oplossen voor je. Ook al is een stoofperen recept simpel, het gaat altijd wat tijd kosten om de vruchten gaar te krijgen. En je kunt ook niet het hele jaar verse stoofperen kopen.
Maar we gaan een eind komen om je zonder gedoe een pan vol lekkere stoofpeer te bezorgen.
Ouderwets stoofperen maken, maar dan sneller
De eerste stap die dit stoofperen recept zo simpel maakt als kan, komt bij het schillen.
Je kunt namelijk stoofperen heel koken. Dat ziet er prachtig uit op je bord, zo’n klein peertje met een steeltje. Maar het duurt wel langer om een peer in z’n geheel gaar te krijgen dan als je hem in stukjes snijdt.
Ik stel dus voor dat je de peertjes in kwarten snijdt en het klokhuis ook wegsnijdt. Dat kost iets meer tijd bij het schillen, maar scheelt echt bij het koken.
Bovendien eet het straks makkelijker. Ik merk dat mijn koters bijvoorbeeld een stuk enthousiaster zijn over stoofperen eten als ze in hapklaren stukken op hun bord belanden. Dat vind ik een pluspunt.
Hoe lang moeten stoofperen koken?
Met dit recept kook je de stukjes stoofpeer in ongeveer 40 minuten zacht en mooi rood.
Ik heb even rond geGoogled en vond recepten voor ouderwets stoofperen maken met anderhalf tot drie (!) uur kooktijd. Ik zeg: dan is 40 minuten een puike tijdswinst. En dat alleen door maximaal 10 minuten te besteden aan het vooraf snijden van je peertjes.
Hoe krijg je stoofperen rood?
Bij mijn manier van stoofperen klaar maken krijgen de peertjes hulp van druivensap om mooi rood te worden.
Dat is niet strikt genomen noodzakelijk. Als je genoeg geduld hebt (een uur of 3; zie hierboven…), verkleuren stoofperen vanzelf van wit naar chique oudroze.
Stoofperen met bessensap koken is minder handig
Drie uur wachten op klassieke stoofperen is best lang natuurlijk. Hulp is dus welkom als je je stoofperen recept simpel wilt houden.
In veel recepten waarin stoofperen traditioneel gekookt worden zie je dat die hulp komt van een fles bessensap. Maar waar koopt een mens vandaag de dag bessensap?
Heb je een fles gevonden en kook je je stoofperen met bessensap, dan gaan je peren dus een beetje naar bessen smaken. Daar moet je van houden.
Druivensap heeft dat nadeel minder, omdat het voornamelijk zoet is. Het zuur uit het sap maakt ze wat frisser, maar bij stoofperen met druivensap blijf je de perensmaak toch duidelijk proeven.
In stoofperen met perenrood zitten toegevoegde kleurstoffen
Een ander hulpmiddel voor rode peertjes is perenrood. Dat klinkt alsof het een geheim ingrediënt uit je oma’s keuken is. Misschien is dat ook zo (zelfs oma’s hebben soms haast met hun rode peren), maar het is tegelijk niets meer dan suiker met kleurstoffen.
Daar is op zich niets mis mee. Aan de andere kant, waarom zou je kunstmatige kleurstoffen gebruiken bij het stoofperen maken als het niet nodig is? Druivensap is een makkelijke vervanging zonder toegevoegde kleurstof.
Rode stoofperen zonder alcohol
Een ander veelgebruikt trucje om stoofperen sneller rood te krijgen is om ze te koken met port, rode wijn of bessenlikeur. Dat is effectief en geeft hun smaak een scherp randje waar veel mensen van houden.
Zelf maak ik liever een stoofperen recept zonder wijn, port of andere alcohol. Stoofperen zonder wijn zijn kindvriendelijker en goedkoper.
Stoofperen kopen
Okay, nu hebben we het gehad over hoe je je stoofperen zo snel mogelijk en zo makkelijk mogelijk rood kunt koken. Tijd om de laatste uitdaging aan te gaan: stoofperen kopen.
Wanneer kun je stoofperen kopen?
Stoofperen liggen meestal rond half september in de winkel. Ze schijnen tot maart geoogst te worden, maar zo rond februari worden ze in mijn ervaring een stuk moeilijker verkrijgbaar.
Stoofperen zijn dus echt een seizoenshapje voor in het najaar. (Tenzij je ze invriest of inmaakt om later op te eten, natuurlijk.)
Hoeveel stoofperen per persoon?
Hoeveel stoofperen je per persoon nodig hebt hangt af van de manier waarop je de peertjes serveert. Als bijgerecht zou ik rekenen op twee peertjes per persoon.
Als wij thuis stoofperen eten maken mijn kinderen er graag het hoofdbestanddeel van hun maaltijd van. Ik zorg dus dat zij er minstens drie per persoon kunnen eten.
Hoeveel stoofperen in een kilo?
Stoofperen kunnen behoorlijk verschillen in formaat. Toen ik de stoofperen voor de foto’s maakte had ik kleintjes, waarvan er ongeveer 11 in een kilo gingen.
Mijn ouders hebben twee perenboompjes waar altijd knoeperds vanaf komen. Daarvan zitten er denk ik maar 5 of 6 in een kilo.
De gemiddelde stoofpeer zal ergens tussen die extremen zitten en dus ongeveer 8 peertjes per kilo hebben.
Stoofperen bewaren na het kopen
Rauw kun je stoofperen lang bewaren in de koelkast. Ook op de fruitschaal liggen ze hier rustig een paar weken zonder dat er iets mee lijkt te gebeuren.
Als ze wat al te lang liggen worden de peren rimpelig, maar na het stoven proef je daar niets meer van. Zelfs zachte plekken hoeven niet te betekenen dat je de peren weg moet gooien. Snijd de aangetaste stukken ruim weg en de rest kun je nog prima eten.
Gare stoofperen bewaren
Eenmaal gestoofd kun je peren een paar dagen in hun kookvocht in de koelkast bewaren. Langer dan dat zou ik niet doen, want dan worden ze flobberig van structuur.
Wil je ze langer dan een paar dagen bewaren, dan kun je de stoofperen invriezen. Ook weer in een bakje in hun kookvocht de vriezer in. Zo blijven ze als het nodig is maandenlang zoet wachten tot je ze wilt eten.
Hoe maak je stoofperen?
Volgens mij weet je nu alles dat je moet weten over stoofperen. Tijd om de lekkerste stoofperen te maken. Met dit recept is dat een simpel klusje in 3 stappen:
- Schil je stoofperen en snijd ze in kwarten
- Breng de peren aan de kook met druivensap en een kaneel stokje
- Stoof de peren tot ze zacht en mooi rood zijn
Dat is het. Ik beloofde toch dat dit stoofperen recept simpel zou zijn?
Eet smakelijk, stoofperenkoker.
P.S.: Stoofperen smaken lekker bij een herfstig stoofpotje van champignons. Met een makkelijk zelfgebakken broodje erbij wordt het helemaal knus. Misschien heb je ook zin in een toetje met gewone peren uit de oven?
Stoofperen recept simpel
Stoofperen recept met druivensap
Ingrediënten
- 10 stoofpeertjes bv Gieser Wildeman
- 1 pak druivensap
- 1 kaneelstokje
Aan de slag
- Schil de peertjes. Snijd ze in kwarten en snijd de harde stukjes klokhuis weg.
- Doe de stukjes peer in een pan met zware bodem. Giet er druivensap overheen tot ze ongeveer onder staan. (De peertjes gaan dobberen dus komen nooit echt onder.) Voeg het kaneelstokje toe.
- Zet de pan op middelhoog vuur en verwarm tot het sap zachtjes borrelt.
- Zet je fornuis zo laag dat je nog slechts af en toe een bubbeltje in het sap omhoog ziet komen. Stoof de peertjes tot ze zacht zijn, ongeveer 40 minuten.
- Eet de peertjes warm of koud.
One Comment
Leo Viëtor
Geweldige tips Laura! Het is tijdwinst en niet tijdswinst.