Tempeh burger (vleesloze variant van de klassieker)
Niet wegrennen! Tempeh burger klinkt misschien als mijn nieuwste poging om je te bekeren tot hipsterdom. Alsof ik je ga vertellen dat een broodje met een plak tempeh lekkerder is dan een hamburger, zeker als je hem versiert met kiemgroenten en een likje vegenaise. En zo goed voor de wereld! Je zou er jeuk van krijgen.
Maar luister. Ik wil drukke levens lekkerder te maken en daarbij is geen plaats voor Wereldverbeterende, maar stiekem Niet Zo Lekkere recepten. Dat is dit dus ook niet. Dit is lekker eten, niets stiekems aan.
Deze tempeh burger is echt lekker
Vooruit, wat je bouwt ziet eruit alsof het een hamburger nadoet, maar daar houdt het stiekeme op. Met gesmolten kaas, donker gebakken uien en dikke plakken tomaat zijn deze broodjes echt lekker. De tempeh geeft je tanden extra stevige hartigheid om in te zinken. Mocht je kimchi hebben, en een verdere flirt met hipsterigheid aankunnen, dan is een laagje zurige pittigheid op het broodje een heel goed idee. Augurk en een beetje sambal kan natuurlijk ook.
Als ik deze broodjes maak kijkt de echtgenoot altijd eerst heel verheugd (“Yay! Vlees!”) en dan een beetje zielig als hij ontdekt wat er eigenlijk tussen zijn broodje ligt. Het is geen burger en smaakt ook niet zo. Maar hij is de flauwste niet, kauwt gewoon door en tegen de derde hap gaat hij weer blijer kijken. Oh ja, dit. Dit is is ook lekker.
En dat gewoon uit de koekenpan. Heb jij geen fijne koekenpan? Ik help je om de koekenpan van je dromen te vinden.
De koters zijn minder overtuigd en verwijderen zorgvuldig elk spoor van tempeh van hun bord. Maar goed, dat doen ze ook met ui, tomaat en eigenlijk alles behalve het brood, dus die moeten we maar niet al te serieus nemen. Ik zeg: ga, neem een blok tempeh mee op reis naar het westen en heb een lekkere zaterdagavond.
P.S.: Toch liever Aziatische smaken? Wat dacht je van snelle noedels met veel groente? Of tover zout-en-peper tofu op tafel en een glimlach op het gezicht van je dinergenoten.
Recept: tempeh burger
Tempeh burger
Ingrediënten
- 1 blok tempeh ongeveer 400 gram
- 1 grote ui in halve maantjes gesneden
- olie om te bakken
- 1 rijpe tomaat
- mayonaise
- ketchup
- mosterd
- kimchi optioneel, eventueel te vervangen door augurk en sriracha
- 4 zachte bruine broodjes
- 2 plakken extra belegen kaas
Aan de slag
Bereid de tempeh en garnering voor
- Snijd een blok tempeh eerst in de lengte en dan overdwars door de helft zodat je vier plakken hebt. Stoom ze tien minuten in een mandje boven kokend water. Dit maakt een hoop uit voor de smaak, dus sla het niet over.
- Bak ondertussen de ui in wat olie tot hij zacht en bruin is. Snijd de tomaat in dikke plakken. Zet mayonaise, ketchup en mosterd op tafel en de bruine broodjes. Als je kimchi hebt, zet je die er ook bij. (Augurk en sriracha kan ook.)
Bak de tempeh
- Als de tempeh gestoomd is zet je een grote koekenpan op het vuur met genoeg olie om de bodem gul te bedekken. Verwarm de olie en bak de tempeh aan twee kanten goudbruin. Bedek de tempeh vervolgens met een halve plak extra belegen kaas. Leg een deksel op je pan, draai het vuur uit en laat de tempeh nog even liggen tot de kaas gesmolten is.
Eet
- Laat iedereen aan tafel zelf een broodje met een plak tempeh versieren met uien, saus en andere smaakmakers.
- Een broodje tempeh vult trouwens meer dan je zou denken, maar is niet genoeg als avondmaaltijd. Ik eet er graag geroosterde zoete aardappel en komkommer bij.