Ei tofu en tempeh,  Recepten

Tempeh gaat op reis naar het Westen

Tempeh op een broodje met ui en kimchi naast pan met tempeh met kaas

Niet wegrennen! Tempeh klinkt misschien als mijn nieuwste poging om je te bekeren tot hipsterdom. Alsof ik je ga vertellen dat een broodje met een plak tempeh lekkerder is dan een hamburger, zeker als je hem versiert met kiemgroenten en een likje vegenaise. (Dat is een ding. Vraag maar aan Gwyneth Paltrow wat ze eet in plaats van mayonnaise.) Daarna zou ik je waarschijnlijk uitnodigen om je ziel te voelen groeien omdat je de wereld redt van de overconsumptie van koeien. Oh, en natuurlijk merk je al snel helemaal niet meer dat rauwe tempeh smaakt als een stuiterbal.

Als je tempeh Googlet omdat je het alleen kent in de vorm van plakkerige bruine reepjes naast de saté en pittige boontjes van je rijsttafel, wordt je vermoeden bevestigd. De eerste hit die ik krijg is “Tempeh: de Gezondste Vleesvervanger- Vegan Monkey”, naast een Wikipedia foto van een soort blok tofu met onduidelijke bobbeltjes. Mmmmm.

Maar luister. Ook verder van Azië verwijderd dan op de rijsttafel voelt tempeh zich thuis. Mijn doel is om drukke levens lekkerder te maken en daarbij is geen plaats voor Gezonde, Wereldverbeterende, maar stiekem Niet Zo Lekkere recepten. Dat is dit dus ook niet. Dit is lekker eten, niets stiekems aan. Vooruit, wat je bouwt ziet eruit alsof het een hamburger nadoet, maar daar houdt het stiekeme op. Met gesmolten kaas, donker gebakken uien en dikke plakken tomaat zijn deze broodjes echt lekker. De tempeh geeft je tanden extra stevige hartigheid om in te zinken. Mocht je kimchi hebben, en een verdere flirt met hipsterigheid aankunnen, dan is een laagje zurige pittigheid op het broodje een heel goed idee. Augurk en een beetje sambal kan natuurlijk ook.

Als ik deze broodjes maak kijkt de echtgenoot altijd eerst heel verheugd (“Yay! Vlees!”) en dan een beetje zielig als hij ontdekt wat er eigenlijk tussen zijn broodje ligt. Het is geen burger en smaakt ook niet zo. Maar hij is de flauwste niet, kauwt gewoon door en tegen de derde hap gaat hij weer blijer kijken. Oh ja, dit. Dit is is ook lekker. De koters zijn minder overtuigd en verwijderen zorgvuldig elk spoor van tempeh van hun bord. Maar goed, dat doen ze ook met ui, tomaat en eigenlijk alles behalve het brood, dus die moeten we maar niet al te serieus nemen als smaaktesters. Ik zeg: ga, neem een blok tempeh mee op reis naar het westen en heb een lekkere zaterdagavond.

P.S.: Toch liever Aziatische smaken? Wat dacht je van snelle noedels met veel groente? Of tover zout-en-peper tofu op tafel en een glimlach op het gezicht van je dinergenoten.

Gebakken, versierde tempeh op een broodje

Gebaseerd op een recept uit Vegetable Literacy, Deborah Madison

Snijd een blok tempeh eerst in de lengte en dan overdwars door de helft zodat je vier plakken hebt. Stoom ze tien minuten in een mandje boven kokend water. Dit maakt een hoop uit voor de smaak, dus sla het niet over.

Bak ondertussen een grote ui, in halve maantjes gesneden in wat olie tot hij zacht en bruin is. Snijd een rijpe tomaat in dikke plakken. Zet mayonaise, ketchup en mosterd op tafel en vier zachte bruine broodjes. Als je kimchi hebt, zet je die er ook bij. Augurk en sambal kan ook.

Als de tempeh gestoomd is zet je een grote koekenpan op het vuur met genoeg olie om de bodem gul te bedekken. Bak de tempeh aan twee kanten goudbruin en bedek de goudbruine stukken vervolgens met plakjes extra belegen kaas. Leg een deksel op je pan, draai het vuur uit en laat de tempeh nog even liggen tot de kaas gesmolten is.

Laat iedereen aan tafel zelf een broodje met een plak tempeh versieren met uien, saus en andere smaakmakers.

Een broodje tempeh vult trouwens meer dan je zou denken, maar is niet genoeg als avondmaaltijd. Ik eet er graag geroosterde zoete aardappel en komkommer bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *