Thaise viskoekjes met Hollandse schol

Zet deze geurige Thaise viskoekjes op je eetplanning als het een keer echt snel en echt lekker moet zijn. Ze kunnen tien minuten nadat je de keuken binnenliep uit de pan komen en smaken toch spannend en opwekkend. (Thaise currypasta is een magisch, magisch goedje.)

Thaise viskoekjes stonden al een tijdje op mijn “wil ik eens proeven”-lijst, maar het kwam er niet van. Tot ik bij de Food Blog Swap gekoppeld werd aan de heerlijke site van Flying Foodie en daar Thaise viskoekjes tegenkwam. Wat een mooie reden om dit Thaise recept met vis op de planning te zetten.

En? Hoe smaakten de Thaise viskoekjes?

Broodje viskoek
Fijn hapje, zo’n broodje met een viskoekje

Ik combineerde het recept van Flying Foodie met een recept uit Baan- Recipes and stories from my Thai home van Kay Plunkett-Hogge. Dat was voornamelijk omdat ik liever geen garnalen koop (garnalenvisserij schijnt vaak nogal slecht te zijn voor de zeebodem). Maar ook een beetje omdat Baan geschreven is door iemand die in Thailand is opgevoed en zij vindt dat je voor viskoekjes echt niet zelf je currypasta hoeft te maken. Dan voel ik me toch minder lui als ik het potje uit de koelkast trek.

De koekjes zijn heerlijk. Lekker zacht, met een subtiele vissmaak en supergeurig van de Thaise curry pasta. Hoewel ze indrukwekkend rood-oranje van kleur zijn, valt hun pittigheid mee. Mijn peuter vond ze uiteraard “Heet! Heet!” en veegde beledigd zijn tong af na een miniscuul hapje, maar  hij is een watje.

Thaise viskoekjes maken gaat heel snel

Thais viskoekje op broodje
Sneller wordt een lekker maal niet hoor

Nu ik ze ontdekt heb, ga ik deze tod man pla (zo heten ze op hun Thais) vaker op tafel zetten. Ze zijn namelijk supersnel klaar maar voelen toch als etentje (in plaats van een flansmaal). Als je een beetje doorbakt, kunnen ze binnen tien minuten uit de pan komen. Alles wat je moet doen is namelijk:

  • Witvisfilet in grote stukken snijden
  • De vis in een mengbeker doen met een ei, wat vissaus en Thaise currypasta
  • Met een staafmixer in een halve minuut een pasta maken van de vis + smaakjes
  • Een koekenpan warm laten worden en hoopjes van het vismengsel bakken.

Je wilt er natuurlijk nog iets bij eten, maar de koekjes bakken is sneller dan de sushiboer een verzoek te sturen om langs te komen.

Hoe eet je de viskoekjes?

Thaise visburger
Eet de Thaise viskoekjes eens op z’n Hollands

De Flying Foodie stelt voor de om de viskoekjes te eten als een soort Thais voorgerecht, met chilisaus en salade. In Baan vormden ze onderdeel van een collectie Thaise borrelhapjes recepten. Dat zijn allebei prachtmanieren om ze te eten, maar ik vind ze nóg fijner als licht, smaakvol hoofdgerecht.

Omdat ik hoop dat je de viskoekjes maakt van Hollandse schol (van mei tot december tenminste, want dan is de schol op z’n best en duurzaamst- meer hieronder), heb ik ze ook een beetje Hollands aangekleed. Met een broodje er omheen dus. Plus, Thaise viskoekjes zijn goed, burgers van Thaise viskoekjes zijn nog beter.

Het recept in Baan stelt voor dat je stukjes sperzieboon door het vismengsel roert voor je er koekjes van maakt. Dat doen we niet, in een supersnel recept. Maar het bracht me wel op een idee: je kunt de sperziebonen ook op het broodje erbij leggen. Ik husselde de beetgare boontjes om met wat citroenrasp en –sap en stopte ze onder de vis. Klinkt een beetje raar, smaakt goed. Beschouw het maar als een alternatieve augurk. Of eet je sperzieboontjes gewoon bij je broodje viskoek, in plaats van erop.

Voor nog wat extra pit roerde ik een sliert sriracha door Griekse yoghurt en smeerde dat op mijn viskoekjesburger. Alleen sriracha kan natuurlijk ook.

Hollandse schol voor Thaise viskoekjes

Laten we het nog even hebben over de vis die je gebruikt. De Flying Foodie stelt pangasius voor en dat werkte best goed. De smaak van Thaise curry kreeg ruim baan van de milde vis. Maar de panga die ik kocht kwam uit Vietnam en dat vond ik een eind vliegen voor een witvisje. De volgende keer maakte ik ze dus met wat de visboerin voorstelde toen ik vroeg wat ze had aan duurzame, niet overbeviste vis: heilbot.

De heilbotkoekjes waren erg lekker. Het vlees is wat steviger, wat je ook na het fijnmalen nog merkt. Heilbot heeft ook meer smaak, wat de viskoekjes beter in balans brengt. Het bleek echter twijfelachtig of de visboerin me een duurzaam visje verkocht. Zou kunnen, maar van termen als “een uitgeput bestand” in de beschrijving van een vis op www.goedevis.nl word ik niet gerust.

De volgende keer maal ik dus schol fijn voor de koekjes. Het gaat goed met de schol en hij heeft genoeg karakter om overeind te blijven naast de currypasta. De schol is vanaf eind juni op z’n best, lees ik, dus dit is de tijd om toe te slaan. En daarna nog een flink aantal keer, want tot december kunnen we hem met een gerust hart eten.

Eet smakelijk, Thais-Hollandse visjesbakker.

P.S.: Als je toch op de burgertoer gaat, probeer deze broodjes tempeh met versiering ook eens. En met de overgebleven currypasta maak je snel en makkelijk pittige wortelsoep of romige courgettesoep. Wil je juist Thaise smaken zonder curry uit een potje? Deze pittige pompoensoep (met zoveel hitte als jij lekker vindt) maak je zelf supergeurig.

Recept: Thaise viskoekjes van Hollandse schol

Pin voor later

Laura is als drukke co-ouder altijd op zoek naar de volgende makkelijke, best-wel-gezonde maaltijd. Inmiddels heeft ze meer dan 10 jaar kookervaring als moeder en een diploma als leefstijlcoach om daarbij te helpen. Hier deelt ze de recepten die ze ontdekt.

Laat hier je reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *