Tofu marinade (zo maak je tofu lekker)
Tofu is heerlijk, maar ik weet dat niet iedereen daarvan overtuigd is. Daarom geef ik in deze post antwoord op de vraag “hoe maak je tofu lekker?” (spoiler: met de goede tofu marinade). Ook fijn voor tofuliefhebbers die nog meer goede gerechten met tofu in hun leven willen.
Hieronder ga ik je alles vertellen dat ik weet over tofu lekker maken. Superinteressant natuurlijk, maar misschien ga je liever gelijk door naar de recepten. Dat kan ook:
Tofu marinade met Chinese smaken
Tofu marinade met Thaise smaken
Tofu marineren doe je zo
Tofu smaak geven is zo simpel als marinade maken, door de tofu roeren, tofu klaarmaken. Tofu slurpt makkelijk smaken op, dus hoef je hem voor de meeste tofu gerechten niet lang te marineren. Voor de tofu recepten hieronder is een uur zeker genoeg en voor een aantal is de wachttijd nul. Daarvoor kun je gewoon je tofu marinade mengen en hoppa, door naar je fornuis.
Voor de ingredienten van je marinade zijn er ook geen strenge regels. Van een vleesmarinade wil je soms dat hij vlees mals maakt (daarom zit er citroensap in deze heerlijke saté marinade), of een wat heftige smaak overstemt. Daar heb je met tofu marinade geen last van. Mals en sappig is tofu al en zijn eigen smaak is zo mild dat je je er niets van aan hoeft te trekken. Sterker nog, het enige belangrijke voor marinade voor tofu is dat hij véél smaak heeft, want dat is de afdeling waar de witte blokken wel wat hulp kunnen gebruiken.
Tofu marineren is dus een prachtige gelegenheid om je lievelingssmaken te laten knallen. Hieronder geef ik een paar van mijn favorieten. (Zonder marinade, maar wél ook erg fijn, is deze zout-en-peper tofu.) Ken jij een lekkere marinade voor tofu die er nog niet tussen staat? Drop ‘m in de comments en verspreid de tofu liefde.
Wat is tofu eigenlijk? En wat is tahoe?
Voor je gaat marineren geef ik je nog even antwoord op de vragen “wat is tofu?” en “waar is tofu van gemaakt?”. Want het eet lekkerder als je weet wat er op je bord ligt. Kort samengevat maak je tofu door van gedroogde sojabonen “melk” te maken en die te stremmen. De geklonterde massa laat je vervolgens uitlekken tot hij de gewenste stevigheid heeft. (Deze post op Aziatische ingredienten beschrijft het proces in detail als je het een keer zelf wilt proberen.)
In de Nederlandse supermarkt vind je eigenlijk altijd stevige tofu, maar er zijn ook (veel) zachtere varianten. De recepten voor gemarineerde tofu hieronder zijn allemaal bedoeld voor stevige tofu.
Oh, ennuh, nog even over tahoe/tofu. Dat is hetzelfde. Tahoe is het Indonesische woord voor tofu, dus de tofu recepten hieronder zijn net zo hard tahoe recepten.
Tofu bewaren
Tofu kun je het best bewaren in het vocht van de verpakking waar je hem in kocht. Geen vocht of verpakking meer? Bewaar de tofu dan in gewoon water dat je elke dag ververst. Nadat je de verpakking hebt opengemaakt wordt tofu wel vrij snel minder lekker, dus eet hem zo snel mogelijk op. Je kunt er zoveel kanten mee op dat dat geen saaie taak hoeft te zijn.
Je kunt tofu invriezen, maar de structuur verandert er wel door. Na het ontdooien is de tofu veel sponziger. Soms is dat prima, of zelfs lekker, maar houd er rekening mee.
Klaargemaakte tofu bewaar je goed afgedekt in de koelkast. Ook daarvoor raad ik je aan hem zo snel mogelijk op te eten omdat de smaak vaak rap verandert.
Hoe maak je tofu klaar?
Met tofu bereiden kun je alle kanten op. Je kunt tofu bakken, frituren, stoven, lang laten pruttelen, roosteren in de oven. De lijst is lang en je kunt ook prima tofu rauw eten. (Ik vind blokjes van de tofu met Thaise smaken rauw misschien nog wel lekkerder dan gebakken.)
Soms heeft je methode van tofu klaarmaken een beetje aandacht nodig. In dit tofu recept krijg je bijvoorbeeld alleen krokante tofu als je hem in rafelige stukken scheurt en heel goed laat uitlekken voor hij in de olie landt.
Voor de recepten met tofu in deze post kun je de tofu gewoon in stukken snijden. Verder is het een kwestie van de tofu in een pan leggen en roeren. Dat gaat handig in een wok, maar als je die niet hebt, kun je de tahoe bakken in een koekenpan. Het duurt misschien iets langer, maar verder werkt je tofu recept nog steeds. Sowieso kost tofu bakken weinig tijd. Hij hoeft in de pan alleen warm te worden en misschien wat smaakmakers op te slurpen. Meer dan tien minuten hoef je zelden achter het fornuis voor tofu.
Goed, genoeg inleidend geklets. Laten we tofu marinade maken.
Simpele tofu marinade met Chinese smaken
We beginnen supersimpel, met een marinade van slechts vier ingrediënten die gedachten aan China oproept.
Ongeveer 500 gram stevige tofu
2 eetlepels zoute sojasaus
1 teen knoflook, geraspt op de Microplane of geperst
Een stukje gember ter grootte van de knoflookteen, geraspt (plus meer naar smaak)
Drupje sesamolie (plus meer naar smaak)
Olie om in te bakken
Meng de ingredienten voor de marinade. Proef en voeg meer gember en sesamolie toe naar smaak. Snijd de tofu in blokjes. Meng de marinade door de blokjes en laat een uurtje intrekken. Hussel de tofu af en toe voorzichtig zodat de marinade alle stukjes raakt.
Laat na het marineren een wok (of koekenpan) warm worden en giet er een scheutje olie in. Haal de tofu uit de marinade en laat hem uitdruipen, maar bewaar de marinade. Bak de uitgelekte tofublokjes aan één kant tot ze bruin zijn, zonder ze te verschuiven. Afhankelijk van hoe heet je pan is en hoe goed je tofu is uitgelekt kost dat een minuut of vijf. Gluur af en toe naar de onderkant van een blokje om om de kleur te controleren.
Draai de blokjes om als ze aan de onderkant bruin zijn en bak ook de tweede kant een minuut of vijf. Proef. Blij met de smaak? Mooi, je tofu is klaar. Mag het wel wat intenser? Giet de overgebleven marinade over de blokjes in je pan en bak nog even tot de meeste marinade is opgenomen. Eet de tofu warm of op kamertemperatuur.
De gebakken tofu is heel fijn als onderdeel van een rijstkom, met rijst, in sojasaus gebakken reepjes paprika, ringetjes rauwe lente-ui, pittige saus (bijvoorbeeld Koreaanse gochujang verdund met een beetje rijstazijn) en een gebakken ei. Nóg lekkerder met een flinke lepel kimchi.
Tofu marinade met Thaise smaken
Het is ook helemaal niet moeilijk om je tofu een Thais smaakje te geven.
Ongeveer 500 gram stevige tofu
1 eetlepel olie
1 eetlepel vissaus (plus meer naar smaak)
Sap van 1 limoen (plus meer naar smaak)
½ theelepel maple syrup (plus meer naar smaak)
¼ theelepel Sriracha (plus meer naar smaak)
Olie om te bakken
Meng alle ingredienten voor de marinade. Proef en voeg meer vissaus, limoen, maple syrup of sriracha toe naar smaak. Bij het bakken wordt het zuur minder heftig en het intense van de vissaus ook, dus breng de marinade stevig op smaak.
Snijd de tofu in blokjes en meng ze door de marinade. Laat intrekken; minstens een minuut of twintig terwijl je de rest van de maaltijd maakt, maar een nacht van tevoren kan ook. Haal de tofu uit de marinade en laat hem een beetje uitlekken.
Bak de uitgelekte blokjes aan één kant tot ze bruin zijn, zonder ze te verschuiven. Afhankelijk van hoe heet je pan is en hoe goed je tofu is uitgelekt kost het tofu wokken een minuut of vijf. Gluur af en toe naar de onderkant van een blokje om om de kleur te controleren.
Draai de blokjes om als ze aan de onderkant bruin zijn en bak ook de tweede kant een minuut of vijf. Eet heet, warm of koud. De tofublokjes zijn bijvoorbeeld lekker op een salade van knapperige witte kool met komkommer, veel verse munt en dressing met Thaise smaken. Daarvoor kun je de marinade trouwens als dressing gebruiken, dus gooi hem niet weg bij het uitlekken.
Vissaus over? Gebruik hem in een spetterende dressing voor witte kool salade met munt of voor zelfgemaakte kimchi.
Tofu met koriandermarinade
Misschien is marinade het verkeerde woord als je de saus pas na het bakken toevoegt. Maar lekker en snel is deze tofu met koriander wel, dus ik reken hem goed.
Ongeveer 500 gram stevige tofu
1 flinke bos koriander (van de markt, of de voordeelverpakking van de supermarkt)
2 eetlepels zoute sojasaus (plus meer naar smaak)
1 eetlepel neutrale olie
Halve rode peper, met pitjes
1 teen knoflook, geperst
Citroensap, naar smaak
Ongeveer 1 cm verse gember, geraspt (plus meer, naar smaak)
2 eetlepels maizena
Olie om te bakken
Mix alle ingredienten voor de marinade behalve het citroensap met een staafmixer tot de saus eruit ziet als dunne pesto. Proef. Voeg sojasaus, gember en misschien wat citroensap toe tot de saus knalt van de smaak.
Snijd de tofu in blokjes en dep ze goed droog. Meng twee eetlepels maizena grondig door de tofu zodat de blokjes bedekt zijn.
Verwarm een wok (of koekenpan) en giet er een scheut olie in. Niet te zuinig, in dit recept gaan we voor knapperige randjes en daar is olie voor nodig. Laat de olie warm worden, schud de tofublokjes even (met een schuimspaan bv) om overtollig maizena eraf te krijgen. Leg ze in de hete olie en bak tot ze mooie goudbruine randjes hebben. Schep ze dan voorzichtig om (zodat je zo weinig mogelijk knapperige maizena losmaakt) en bak nog een kant goudbruin.
Schep de gebakken tofu in een kom en schep de saus er (wederom voorzichtig) doorheen. Eet zo warm mogelijk.
P.S.: Zin in nog meer tofu? Mijn lievelingsrecept voor tofu is ma po tofu. Ik vind superknapperig gebakken naturel tofu ook behoorlijk onweerstaanbaar (zeker met een lekker sausje erbij) en deze Koreaans gemarineerde tofu is perfect voor bibimbap (Koreaanse rijstbowl).