Recepten

Tofu marineren op z’n Koreaans (met sojasaus en sesam)

Gebakken tofu met sesam en sojasaus
Gemarineerde tofu na een paar minuten in de koekenpan

Ik ben dol op tofu. De echtgenoot niet. Dat betekent dat ik altijd op zoek ben naar manieren om de witte blokken op hun allerlekkerst klaar te maken. Tofu marineren met Koreaanse smaken is één van de beste.

Tofu marineren

Ingredienten voor tofumarinade met sesam
Marinade in de maak

Hoe maak je tofu lekker? Het antwoord is vaak: marineren met een hele hoop smaak. Zo ook dit keer. Dit recept voor tofumarinade is gebaseerd op een formule voor bulgogi, Koreaans rundvlees met sojasaus en sesam. Alleen gebruik je tofu in plaats van rundvlees, voor een vegetarische (veganistische, zelfs) versie met superveel smaak.

In tegenstelling tot vlees, hoeft tofu niet lang te staan om hem de smaak van de marinade op te laten nemen. In een uur  in de koelkast sluiten de tofu en de marinade al een heerlijk huwelijk. Zelfs als je maar 20 minuten hebt, kom je een heel eind. Je bakt de marinade die de tofu niet heeft opgeslurpt aan het eind ook nog even mee, voor het volle effect.

Tofu combineren

Gebakken tofu in rijstkom
Een heel fijne kom rijst met gemarineerde tofu en groente

Van deze marinade wordt je tofu lekker zoutig, een beetje nootachtig en een heel klein beetje zoetig. Dat betekent dat hij goed combineert met een hele hoop andere dingen. Hij smaakt fijn bij gebakken rijst. Hij past goed bij paksoi (of andere bladgroente) met wat knoflook uit de wok. Maar mijn favoriete combinatie is een (heel luie) variatie op Koreaanse bibimbap.

Bibimbap is (volgens Wikipedia) Koreaans voor “rijst mengen met verschillende ingrediënten”. Je ziet bibimbap vaak met gebakken groente, een gebakken ei en reepjes gemarineerd rundvlees. Die laatste kun je heel goed vervangen door deze tofu met sojasaus en sesam.

De combinatie die bij ons minstens één keer per maand op tafel komt is deze tofu met gekookte rijst, gebakken paprika met zoute sojasaus, een spiegelei en een flinke schep kimchi. Erover sprenkel ik ruimhartig gochujang (Koreaanse chilipasta) aangelengd met een scheutje rijstazijn. Ik hoorde over deze combinatie op de Spilled Milk podcast, maakte hem de volgende avond en ben sindsdien verslaafd.

Zo’n kom rijst heeft namelijk alles. Veel zoute zachtheid van de tofu, zoet met een hartig randje van de paprika, fris zuur van de kimchi en pit van de gochujang. De lopende eidooier brengt alles bij elkaar en ik krijg honger van alleen al deze woorden schrijven.

Veel marineerplezier, lieve tofu-eter.

P.S.: Je kunt de tofu ook knapperig bakken, voor een heel ander soort plezier. Of probeer z’n rebelse broertje tempeh eens als “burger”.

Recept voor gemarineerde tofu met sojasaus en sesam

Gebakken gemarineerde tofu
Tofu klaar voor de rijstkom

Gebaseerd op een recept uit Hungry Monkey, Matthew Amster-Burton

Voor 3 á 4 mensen, afhankelijk van wat je erbij eet

1 blok tofu van ongeveer 500 gram

60 ml zoute sojasaus

1 lente-ui in dunne ringetjes

2 eetlepels sesamolie

1 teen knoflook, geperst

1 eetlepel suiker

2 eetlepels sesamzaadjes

Neutrale olie om te bakken

Tofu marineren

Snijd de tofu in blokjes van ongeveer 2 bij 2 centimeter.

Meng de sojasaus met de knoflook, lente-ui, sesamolie, sesamzaadjes en suiker. Schep de blokjes tofu erdoor. Zet de tofu in de koelkast om te marineren. Een uur of meer is ideaal, 20 minuten heeft hij minimaal nodig. Schep de tofu af en toe even om zodat alle blokjes in contact komen met de marinade.

Tofu bakken

Laat een grote koekenpan warm worden en schenk er dan ongeveer 2 eetlepels neutrale olie in. Schep de tofu uit de marinade; bewaar de marinade. Schik de blokjes in een enkele laag in de hete pan (bak ze in porties als dat nodig is) en bak tot de onderkant goudbruin is. Schep de tofu om en bak tot ook de tweede kant goudbruin is. Schep dan nog een keer om en schenk de achtergehouden marinade erover. Bak tot de marinade grotendeels verdampt is en een heerlijk hartig laagje op de tofu heeft achtergelaten.

Eet warm, bijvoorbeeld als onderdeel van een “bibimbap” rijstkom (zie hierboven bij “tofu combineren”).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *