Recepten,  Ei tofu en tempeh

Tofu met Szechuan saus (vegetarische ma po tofu)

Geel geverfde latten met daarop een witte schaal met blokjes tofu in oranje-bruine Szechuan saus met stukjes groene bosui

Met deze tofu in Szechuan saus ga je op smaakavontuur naar China, maar dan zonder peperdure tickets. De enige reis die je hoeft te ondernemen is een tripje naar de toko. Dit Szechuan recept beloont je vervolgens met een bord pittige, diephartige heerlijkheid.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik mogelijk een kleine commissie. Jou kost het niets extra.

Je kent de Szechuan tofu misschien onder de naam ma po tofu of ma po dou fu; dat is de transcriptie van de Chinese naam van het gerecht. Letterlijk betekent het iets als “tofu van de pokdalige oma”, naar de vrouw die tijdens de Qing dynastie in Chengdu (de hoofdstad van Sichuan) beroemd was om haar hartige tofu. (En niet om haar gezichtscrème, gok ik.)

Ik leerde de tofu met Szechuan woksaus kennen uit mijn favoriete Chinese kookboek. Het was één van de eerste Szechuan recepten die ik uit het boek kookte en het was liefde op het eerste gezicht. De ma po saus is pittig, maar zonder tranen over je wangen te sturen. Zijn ruggegraat intrigeert met umami en Szechuanpeper laat hem twinkelen.

Szechuan peper? Wat is dat?

Grijze stenen bak met korrel roze-bruine Szechuan peper

Zonder de complexiteit van de keuken van Sichuan tekort te willen doen, denk ik dat Szechuan peperkorrels het geheime wapen zijn van de meeste Szechuan saus recepten. Knoflook en chilipepers (twee andere werkpaarden in de keuken van Sichuan) zijn natuurlijk heerlijk. Er is van alles fijn aan gember en steranijs. Maar Szechuan peper is speciaal.

Szechuan peper laat je tong en lippen tintelen in plaats van ze in vuur en vlam te zetten. De rimpelige, roze-bruine besjes hebben een houtachtige smaak met veel citrusachtig aroma. Maal ze vers (in een kruidenmolentje of vijzel) en strooi ze over al je eten dat spannende pit kan gebruiken.

Echt, deze besjes maken de reis naar de Chinese toko al de moeite waard. Voor dit mapo tofu recept koop je daar gelijk nog een aantal andere dingen. Namelijk:

Sichuan chili bean paste

Foto van potje chili bean paste
Chili bean paste

Szechuan chili bean paste is de basis van dit szechuan woksaus recept. De pasta met grove stukken wordt gemaakt van gefermenteerde chilipepers en tuin- of sojabonen. Hij smaakt zout en pittig, maar niet zo pittig als je zou denken door de prachtige roodbruine kleur die je tofu ervan krijgt.

Gefermenteerde zwarte bonen

Foto van verpakking van preserved black beans, met een gele achtergrond, rode Chinese karakters en in het zwarte de woorden Jiang preserved beans
Gefermenteerde zwarte boontjes

De kleine zwarte boontjes ruiken alsof ze in staat van ontbinding verkeren. Dat is ook niet vreemd, want ze zijn dus gefermenteerd. Het lijkt misschien niet aantrekkelijk om ze door je ma po tofu recept te roeren, maar doe dat toch maar. Ze geven namelijk een diepdonkere smaak die doet denken aan die van sojasaus. Maar dan wel sojasaus die in een donkere kelder stiekeme plannetjes heeft gemaakt om je eten extra funky te laten smaken.

Er staat een houdbaarheidsdatum op de verpakking, maar daar hoef je je volgens De echte Chinese keuken thuis (echt, mensen, koop dat heerlijke boek) niets van aan te trekken. Schrijfster Fuchsia Dunlop vond de boontjes uit de tweede (!) eeuw die ze zag in een museum in Hunan er nog prima bruikbaar uitzien. Nou denk ik niet dat ze ermee gekookt heeft, maar een jaartje extra in jouw keukenkastje kan echt geen kwaad.

Meer lekkers voor je Szechuan saus

Op een houten plank staan twee witte bakjes, één met gehakte knoflook en één met  een schap roestbruine pasta. Ernaast ligt een oranje lepel met verschrompelde zwarte boontjes en wat stukjes lichtgroene lente-uit.

Als je toch bij de toko bent, koop dan gelijk gember, lente-ui en knoflook. Die heeft je supermarkt natuurlijk ook, maar hoe wereldwijs voelt het om verse ingrediënten in je tokomandje te laden? (Ik kan niet de enige zijn die daar een kik van krijgt. Toch?)

Oeh, en ga je Sichuan saus maken kort na je bezoek aan de toko? Neem dan verse tofu mee. Volgens Dunlop is dit mapo doufu recept het lekkerst met tofu die zo zacht is dat je hem nog net in blokjes kunt snijden. Daarmee bedoelt ze niet de extra stevige tofu die je in de Nederlandse supermarkt koopt. Daar gaat het prima mee (ik gebruik zelden anders omdat er geen Chinese toko in de buurt is), maar als je toch de kans hebt is verse, zachtere tofu nog lekkerder. (De meeste zijden tofu zal dan weer te zacht zijn, dus schud even aan de tofubak in de winkel om een inschatting te maken.)

Goed, volgens mij ben je helemaal voorzien om ma po tofu te maken. Grijp je wok en op naar de keuken.

Op zoek naar een fijne wok? Ontdek in dit artikel wat de beste wok is voor jouw fornuis.

Eet smakelijk, Szechuan tofu kok.

P.S.: Eet de mapo tofu met gekookte rijst en paksoi uit de wok. De paksoi kun je wokken na de tofu. De groente is zo snel klaar dat je tofu ondertussen niet koud zal worden.

Ontdek ook

Zwarte wok met witte blokjes tofu met wat oranje Szechuan saus

Tofu met Szechuan saus (vegetarische ma po tofu)

Maak met dit recept heerlijk pittige tofu met de speciale tinteling van Szechuan peper. Een recept (met kleine aanpassingen) uit De echte Chinese keuken thuis, Fuchsia Dunlop
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 20 minuten
Porties 3 personen
Keuken Chinese

Ingrediënten
  

  • 500 gram tofu
  • 1/2 theelepel zout
  • 2 lente-uitjes
  • 2 1/2 eetlepel Szechuan chili bean paste
  • 1 eetlepel gefermenteerde zwarte boontjes
  • 2 tenen knoflook
  • ong 3 cm verse gember
  • 100 ml water
  • 2 theelepels aardappelzetmeel (of maizena)
  • 1/2 theelepel Szechuan peperkorrel
  • neutrale olie om te wokken

Aan de slag
 

Bereid je ingrediënten voor

  • Snijd de tofu in blokjes van ongeveer 2 cm, bestrooi ze met het zout en giet er heet (maar niet kokend) water over. Laat de tofu even staan terwijl je de andere dingen voorbereidt.
    Snijd de lente-uitjes in schuine stukjes. Dunlop zegt dat je alleen het groen moet gebruiken, ik vind het wit er ook lekker in.
  • Doe de sichuan chili bean paste in een bakje.
    Spoel de zwarte bonen af en doe ze in een ander bakje.
    Hak de knoflook heel fijn (niet verder vertellen, maar ik gebruik hiervoor vaak een knoflookpers) en doe hem in een derde kommetje. Rasp de gember erover (of schil hem en hak hem heel fijn).
    Meng het aardappelzetmeel (of de maizena) met 2 eetlepels koud water.
    Maal de Sichuan peperkorrels (in de vijzel of met een kruidenmolen).

Wok de tofu en de saus

  • Zet je vuur aan en laat je wok (of een koekenpan met zware bodem) warm worden. Een wok is hier handig omdat de ingrediënten voor de saus niet heel veel volume hebben. In een wok verzamelen ze zich handig onderin de bolling van de pan. Als je een koekenpan gebruikt, houd dan je sausingrediënten zoveel mogelijk bij elkaar en werk snel zodat ze niet verbranden.
    Giet een flinke scheut neutrale olie in je pan, laat hem warm worden en doe de chili bean paste erbij. Bak tot je olie mooi rood is en heerlijk ruikt.
    Doe de zwarte bonen bij de chili bean paste en bak ze even mee.
    Bak daarna de knoflook en gember mee tot je ze ruikt. Laat de boel niet te heet worden- zacht sissen onttrekt het meeste smaak.
  • Schep de tofu met een schuimspaan uit het zoute water, schud overtollig water eraf en leg hem in de pan. Duw de tofu voorzichtig in de rondte zodat je hem mengt met de saus zonder de blokjes stuk te maken.
    Giet de 100 ml water bij de tofu en meng weer voorzichtig. Breng het vocht aan de kook en laat alles een minuut of 5 pruttelen zodat de tofu de smaakjes op kan nemen.
    Strooi dan de stukjes lente-ui in de pan en duw ze in de saus.
    Roer je zetmeel-water papje goed door en giet er een scheutje van in de pan. Roer voorzichtig tot je saus dikker wordt. Herhaal tot de vloeistof net aan de tofu blijft kleven (gebruik niet meer dan je nodig hebt, anders wordt het plakkerig).
    Doe de tofu in een schaal en bestrooi met de Sichuan peper.
    Eet, bijvoorbeeld met rijst en knapperige groente.
Geef je dit recept hieronder een score? Dat helpt anderen het te vinden.

Pin voor later

Laat hier je reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept score